SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 értékes tipp, mit tegyünk kiégés ellen

Kulcsár Krisztina [cikkei] - 2016-10-11
Legutóbbi cikkemben a családi vállalkozás réméről, a kiégésről beszéltem. Tisztáztuk, hogy mi is ez a jelenség, ami valljuk be, nem csak a családi vállalkozásban őrlődők életét képes megkeseríteni. Megnéztük, mik lehetnek a kiváltó okok, amitől valaki a kiégési állapot veszélyébe kerül. Megvizsgáltuk, pontosan milyen tüneteket fedezhet fel magán az a vállalkozó, aki úgy érzi, lassan már végleg összecsapnak a feje felett az érzelmi hullámok. Most nézzük, mit is lehet tenni ilyen esetben. Hogyan védekezhetünk a teljes összeomlás és egészségkárosodás ellen, lehetőleg még idejében feltárva a tünetegyüttest.
10 értékes tipp, mit tegyünk kiégés ellen

1. Tegyünk olyat, amit szeretünk, ami felszabadít és ellazít

Keltsük életre magunkban újra a boldogságot. Nézzünk jó filmet, hallgassunk zenét, vagy színezzünk. Vegyünk egy finom, illatos fürdőt, vagy masszázs, ami egészséges is és valóban kikapcsolja az agyat. Menjünk kirándulni, sétáljunk nagyokat, élvezzük a természetet, a szabadságot. Tegyünk meg bármi olyat, amiről eszünkbe jut, hogy nagyon szívesen tennénk, csak eddig nem jutalmaztuk meg magunkat ezzel a tevékenységgel.


2. Koncentráljuk gondolatainkat és írjunk tevékenységi listát

Mindenkivel előfordul néha, hogy őrült gondolatok cikáznak a fejében. De meg lehet tanulni a gondolatok pozitív irányba terelését, ez pedig a stresszt is jóval kezelhetőbbé teszi. A feladatok és megoldhatatlanná nőtt problémák gyakran sokkal sötétebbre festik azt a bizonyos kék eget, mint amilyen az valójában. Ha nyomaszt valami, írd le és nem szükséges azonnal megoldani, csak add ki magadból, ne a fejedben zsongjon a gondolat. Majd jöhet a következő, szépen sorban. Miután ez megvan, szinte megkönnyebbülsz. Magad előtt a papíron pedig a fókusz már csak arra az EGY dologra fog rákerülni, mert csak egy szót, mondatot látsz az egészből, ami így már nem is olyan óriási.


3. Alakítsunk ki szokásrendszert

Ha úgy érezzük, teljesen elvesztünk és nem jut időnk semmire, alakítsuk ki azokat a szokásokat, melyek szinte automatizmussá válnak. Ha nehéz, kezdjük apróbb rendszerességekkel: egy időpontban keljünk minden nap, ugyanabban a napszakban mozogjunk, sétáljunk ezentúl. Ugyanakkor hallgassunk zenét, vagy olvassunk pár sort a kedvenc könyvünkből. Jutalmazzuk meg magunkat olyan tevékenységekkel, melyeken már nem kell gondolkodnunk, nem okoz bennünk fölösleges feszültségeket. A kellemes szokás gondolata, vagy a kialakított rendszer a munkánkban már olyan várakozással fog eltölteni, hogy elfelejtünk stresszelni azon, mit is kell csinálnunk még.


4. Gondoskodjunk arról, hogy megfelelő időt töltsünk szeretteinkkel

Találjunk ki előre és tervezzünk közös programokat szeretteinkkel. Olyan időtöltés legyen ez, amelyet maradéktalanul élvezhet az egész család, beleértve a gyerekeket és az esetleges háziállatokat is. Ne kössünk kompromisszumokat, amik újabb belső frusztrációkat okoznak. Ha van olyan családtagunk, akivel kettesben szeretnénk tölteni tartalmas időt, akkor tegyük ezt, ha ettől lesz békés és boldog a lelkünk.


5. Ügyeljünk az egészségünkre

Nem kell hatalmas változásokra gondolni, nem szükséges szélsőségesen megváltoztatni életstílusunkat, de ha mindenben csak egy kicsit elmozdulunk az egészség felé, már tettünk valamit magunkért.


6. Élvezzük a csendet

Akkor jönnek a legjobb ötletek, amikor kipihentek és nyugodtak vagyunk. Valószínű azonban az is, hogy ilyen alkalom csak ritkán adódik. Ajánlatos lenne rendszeresen időt szakítani a relaxálásra - akár csak néhány percig.


7. Engedjük szabadon a képzeletünket

Elménk igazán csodálatos dolgokra képes. Higgyünk benne, hogy képesek vagyunk jó döntéseket hozni és kreatívan megoldani a problémákat. Emlékezzünk vissza milyen volt a boldog gyermek- és kamaszkor, amikor még gondtalanul álmodozhattunk arról, milyen is a világ és hol leszünk mi ebben a rendszerben, majd ha felnövünk. Olvassunk mesét, vagy nézzünk rajzfilmet, akár a gyerekeinkkel. Játsszunk velük és élvezzük, hogy egy kis időre mi is újra gyermekké válhatunk.


8. Tartsunk rendet magunk körül

Valóban szükségünk van arra a rengeteg holmira, ami körbevesz bennünket? Ha rend és tisztaság van körülöttünk, már csökkentettünk valamennyit a napi stressz szintjén.
Ez mindenkinél mást jelenthet. Az otthon, gyermek mellett vállalkozó anyuka nem biztos, hogy képes úrrá lenni a gyerekek okozta káoszon. Ilyenkor ezt engedjük el. Nem szükséges a patyolat tisztaság és a ragyogás. Elég, ha csak annyit teszünk a napi kényelem és harmónia szintjén, ami a saját komfortérzésünkbe bőven belefér. A lényeg a rendszeresség. A vendégek serege meg akkor jöjjön, amikor valóban képesek vagyunk uralni a háztartást is, vagy olyan barátok keressenek fel bennünket, akiknek nem ez számít.


9. Mondjunk köszönetet

Meg kell próbálnunk kialakítani azt a szokást, hogy a nap végén legalább három dologért köszönetet mondunk.


10. Ne akarjunk görcsösen változni

Meg kell értenünk, hogy a dolgok nem mindig a tervek szerint alakulnak. Ha mindig azt várjuk az élettől, hogy sorban és kiszámíthatóan megvalósuljanak terveink, hamarosan csalódni fogunk. Fogadjuk el azt, hogy van, amire nem tudunk befolyással bírni. Ne az időjárás, a nyomasztó elvárások, a kötelességtudat vezéreljen. Merjünk lazítani azon a gyeplőn.

A fenti gondolatok csak irányadók. Valamilyen szinten képesek leszünk visszafordítani, enyhíteni a kiégés folyamatát, ha ezeket követjük és elgondolkodunk rajtuk. A valódi és mélyen gyökerező problémákat ezek a tűzoltó megoldások nem biztos, hogy megoldják. Ha néhány hónapon belül sem érünk el sikert, érdemes szakértőhöz fordulnunk.

Fotó: rhythmuswege/pixabay.com

Kulcsár Krisztina


Kulcsár Krisztina
Családi vállalkozások szakértője, mediátor, mentor, coach, tréner

Elérhetőségeim:
Cím: Budapest, I. Csalogány u. 55. és Tata
Telefon: 06-20/662-45-69
E-mail: christina.kulcsar@gmail.com
Honlap: www.kulcsarkrisztina.hu,
www.soultherapy.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja