A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 3. rész

Himer Csilla [cikkei] - 2016-10-05
Ha vállalkozásba kezdesz, tetszik, nem tetszik, úgy kell kezelned a helyzetet, hogy ez bizony egy családi vállalkozás. Lehet, hogy nem dolgoztok ugyan mindnyájan a cégben, de mindannyiótok életét befolyásolni fogja, ne adj Isten, fel is borítja - még akkor is, ha papíron csak Te vállalkozol. Erről szólt az első két szarvashiba. Himer Csilla a kisvállalkozások kreatív kontrollere, pénzügyi coach most megmutatja a harmadik nagy tévedést, amelyet a legtöbb vállalkozó elkövet.
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 3. rész

Hogy a családodra milyen erős hatással lehet a tény, hogy vállalkozásba fogtál, már láttad az elmúlt két hétben. Ma azt fogjuk megnézni, hogy milyen hatással lehet Rád a vállalkozás, ha nem jó szemszögből nézed a helyzetet.
 

Szarvashiba #3


A vállalkozás nem munkahely – befektetés!

Valamiért a kezdő kisvállalkozók erre végképp nem gondolnak. A kisvállalkozók jellemzően egyéni vállalkozásként kezdik a működésüket, és szinte mindenki úgy van vele, hogy csak megéljen belőle – ergo nem céget akar magának csinálni, hanem munkahelyet.

Ez azért gáz, mert úgy is viselkedik, mintha alkalmazott lenne a saját cégében. Eszébe sem jut, hogy ő most már cégvezető, akinek nem hónaptól hónapig (másképpen fogalmazva: fizetéstől fizetésig) kell gondolkodnia – hanem inkább 25-30 éves távlatokban.

A vállalkozás ugyanis egyfajta befektetés. Mégpedig olyan befektetés, amelybe nemcsak a pénzed teszed bele (erre majd még külön kitérek mindjárt!), hanem magadat is: az idődet, a tudásodat, a kapcsolataidat – mindezt úgy, hogy közben emeled a tétet, és menet közben is tanulsz, visszaforgatsz pénzt, ölöd bele az időd.

A vállalkozás ugyanakkor hosszú távú befektetés. Alapvetően. Ezért érdekes jelenség – nekem, mint pénzügyesnek kifejezetten a „gyorséttermi mentalitás” jut eszembe róla – a start up vállalkozások világa. Ezek kifejezetten arra alakulnak, hogy hihetetlen rövid idő alatt fussanak fel, kaszáljanak nagy pénzt – és aztán túladjanak rajta egy olyan nagyobb cégnek, amelyik már hosszú távokban gondolkodik. Vagyis lehet, hogy valami tényleg bejön hamar, de akkor is lesz valaki, aki – már ha tényleg van benne fantázia – tovább viszi. Az egyik ilyen sikersztori a PayPal, amit Elon Musk (tessék jól megjegyezni a nevét, mert egy olyan fazon, aki nem is tudom, hogy keveredett a Földre, szerintem annyival előbbre jár, hogy tuti UFO) és társa talált ki, futtatott fel – aztán jól el is adták. Most meg az ebből nyert tőkéből csinálta meg pl. a Teslát is – és érdekes módon, ezt már nagyon nem akarja kiengedni a kezéből, hanem kifejezetten hosszú távra tervez vele.

A lényeg: vállalkozást úgy indíts, mintha az örökkévalóságnak szánnád.

És ha már ilyen hosszú távon gondolkodsz, akkor csináld úgy, hogy a „hozamait” tudd élvezni, kivenni – nemcsak te, hanem akár az unokáid is.

Hibázni nem baj, lehet, sőt szabad. De ha nem muszáj, akkor ne kövesd el ezeket a hibákat. 

Márpedig szarvashiba van bőven - jut belőle még a jövő hétre is.

Olvasd el a cikk további részeit is:
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 1. rész
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 2. rész
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 4. rész


Fotó: stevepb/pixabay.com

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja