A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Meddig tart a vállalkozás - és hol kezdődik a család? - 3. rész

Himer Csilla [cikkei] - 2017-04-26
A családi vállalkozást vezetők gyakran futnak bele abba a problémába, hogy családjuk nehezen viseli, hogy vállalkoznak. Ennek egyik oka lehet az idő, ami sosem elég a vállalkozásra - így a családra még kevesebb jut. Ugyanígy a pénz is, ha a vállalkozás pénzét nem tudjuk elkülöníteni a családi kasszától. És van egy harmadik, ugyanilyen fontos terület is, ahol komoly konfliktusai lehetnek a vállalkozónak... ezeket Himer Csilla, a kisvállalkozások kreatív kontrollere, pénzügyi coach segít megtalálni és feloldani.
Meddig tart a vállalkozás - és hol kezdődik a család? - 3. rész

Ha már az elmúlt hetekben megtanultuk elhatárolni az időnket és a pénzünket is a vállalkozástól, akkor tegyük meg magunknak azt a szívességet is, hogy a harmadik nagyon fontos életterületen is ügyelünk arra, hogy ne folyjon egymásba a családi élet és a vállalkozás... 
 

Baki #3
 

A kapcsolataid

Itt egy kicsit összeérünk az idővel, de nem teljesen. Itt ugyanis nem csak arról van szó, hogy a családtagjaid milyen gyakran látnak, és hogy lehet-e Veled még másról is beszélni, mint a vállalkozásodról.
Hanem arról is, hogy ha valóban és tevőleg is együtt dolgoztok a saját vállalkozásotokban. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy az alapesetben férj-feleség kapcsolat hogyan funkcionál főnök-beosztott viszonyban...
Ugyanezt a kérdést persze akkor is fel lehet tenni, ha szülő-gyerek, vagy testvéri kapcsolatot tesz próbára a közös munka. És akik már próbáltak együtt dolgozni a családdal a közös cégben, azok kivétel nélkül kétféle választ adtak:

  1. Naná, bármikor, senkivel sem dolgoznának együtt, csakis a családdal!
  2. Az életben többé nem dolgoznak együtt semmilyen családtaggal, még akkor sem, ha távoli rokon, mert az egy katasztrófa!

Hogyan lehetnek a tapasztalatok ilyen élesen különbözőek, szögesen ellentétesek?

Úgy, hogy akiknek sikerült, azok úgy kezelték a saját cégüket, mint ha az másé lett volna. Így képesek voltak kijelölni benne a határokat. Ezeket hívjuk feladat- és hatásköröknek. Ezeket mind hozzárendelték a vállalkozásban dolgozó családtagokhoz. Vagyis mindenkinek megvolt a maga dolga – és azért felelősséggel is tartozott. Viszont senki sem szólt bele – hacsak nem az illető családtag maga nem kérte.

Vagyis:

  • A családtagi státusz csak annyiban játszik bele a céges viszonyba, hogy alapból megvan a bizalom, nem kell vele vesződni, amíg külön felépítjük, kiérdemeljük
  • Egyébként pedig minden úgy megy, mint egy munkahelyen: mindenki el van foglalva a saját dolgával, mert meg van határozva, hogy mi az.
  • És természetesen az otthoni játszmákat nem a cégben játsszuk tovább... (Ha pl. reggel úgy álltunk fel az asztaltól, hogy veszekedtünk azon, hogy ki nem pakolta el maga után a kávés bögrét és a koszos tányért, akkor ezt ne a családtagunkon vezessük le, amikor az pl. nem boldogul az utalással a netbankban, merthogy „Ehhez is pont olyan lusta vagy, mint az elpakoláshoz...”) Legyen meg a határ! Ahogyan azt sem szereti a család, ha beszivárog a család idejébe a vállalkozás, akkor a családi mindennapok se szivárogjanak be a cégbe!


Mi a titok?

A határok. Amiket közösen állítotok fel, és mindenki kötelezően be is tartja – magára nézve is.
Ehhez persze kell némi önfegyelem. Ha azonban a rendszert már kezdettől fogva így lövitek be, akkor nem lesz vágyálom a sikeres vállalkozás mellett is boldog családi élet. 


Fotó: White77/pixabay

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja