Családi vállalkozás bemutatkozója: NaturAnyu - baba- és gyerekruhák gyermeked bőrének egészségéért

Bokor Zsófia - 2018-02-28
A NaturAnyu kínálatában csak Fair Trade gazdálkodásokból származó, garantáltan bio, vegyszermentes babaruházati termékeket és kiegészítőket találsz. Body-k, nadrágok, alsók, fehérneműk, rugdalózók, melegítők, kabátok, kifogók, törölközők, mosható pelenkák, textilpelenkák és még sok hasznos biztonságos és egészséges babaruha és babaholmi tele szeretettel, gondoskodással és puha öleléssel.
 Családi vállalkozás bemutatkozója: NaturAnyu - baba- és gyerekruhák gyermeked bőrének egészségéért

A vállalkozás bemutatása


NaturAnyu - Természetbe öltöztetve

Mutasd be max. 5 mondatban, mivel foglalkozik a vállalkozás!
Vegyszermentes, gyermeked bőrének egészséges, tanúsítottan organikus baba-és gyerekruházati termékek internetes kiskereskedelmével foglalkozunk.
A "zöld" az új divat! A NaturAnyu elhozta Nektek a legújabb, trendi baba-és gyerekruházatot, melyek európai gyártóktól, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak.

NaturAnyu

Forrás: NaturAnyu

Mikor indult?
Bő fél év előkészület után, 2017 közepén indítottam útjára a NaturAnyu baba- és gyerekruházati webáruházat.

Hogyan segíti a vállalkozásod az ügyfeleidet, vásárlóidat?
Egyre többen tudatosan vásárolnak. A hazai piacon szinte alig lehet minősített, organikus baba-és gyerekruhákat találni.
Sajnos manapság egyre elterjedtebb a "greenwashing", a zöldre festés marketing trükkje. Ez azt jelenti, hogy a nagy multinacionális cégek, fast fashion márkák felismerték, hogy az emberek keresik a bio, az organikus termékeket, és mindenféle álcímkével igyekeznek zöldnek, organikusnak feltűntetni a saját termékeiket. Ezért aztán nekünk, vásárlóknak alaposan tájékozódnunk kell egy-egy terméket illetően, hogy az vajon valóban bio, organikus-e. Ez rengeteg idő és energia, és a mai embernek időből van a legkevesebb.
A NaturAnyu beszállítóit én már eleve úgy válogatom össze, hogy ezek a ruházati termékek minősített gyártóktól származzanak, így a kismamáknak, anyukáknak nem kell azzal időt tölteni, hogy felkutassák gyermekeiknek az egészséges babaruhákat és kiegészítőket, és hogy utánaolvassanak, vajon valóban vegyszermentes, biopamut ruhákat találtak-e.

NaturAnyu

Forrás: NaturAnyu

Mi a vállalkozásod célja, mit szeretnél elérni vele?
Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a ruhaipar, az olaj ágazat után a világ második legszennyezőbb iparága, amely sem a környezetet, sem a ruhákat viselő emberek egészségét, sem a nekik dolgozó emberek alapvető jogait és szükségleteit nem veszi figyelembe. Borzalmas belegondolni abba, hogy kizsákmányolt emberek, sok esetben kisgyerekek festik, varrják a ruháinkat rendkívül veszélyes körülmények között. Ezen csak mi, fogyasztók tudunk változtatni azzal, hogy tudatosabban válogatjuk meg, hogy mi az, amit megveszünk - a ruházat terén is.
 

A vállalkozó szülő(k) bemutatása

Mivel foglalkoztál/foglalkoztatok a vállalkozás előtt?
A GYES előtt közgazdászként, egy elektronikai ipari multinacionális vállalat európai régiójának a likviditásmenedzselésével, deviza kockázatainak fedezésével foglalkoztam. Elég száraznak hangzik, igaz? Pedig én szerettem és sikeres is voltam benne.

NaturAnyu

Forrás: NaturAnyu

Miért pont ebbe a vállalkozásba kezdtél?
Eredetileg geológus vagy természettudós szerettem volna lenni. Gyerekkorom óta rajongok a természetért, imádtam például Juhász Árpád, Gerald Durrell, David Attenborough sorozatait. Azóta is nagy csodálattal igyekszem felfedezni az engem körülvevő természeti világot, legyenek azok földtörténeti korszakok bizonyítékai, állatok, vagy növények. Szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy megőrizzük ezt a csodás világot a gyermekeinknek is.

Mennyi ideig készültél rá, mi kellett, hogy belevágj?
3-4 évig érlelődött a gondolat, hogy valami olyanba vágjak, amit eredetileg is szerettem volna, valamibe, ami közelebb áll a természethez. Egy új szakma kitanulása túl nagy falatnak bizonyult, illetve nem is szerettem volna felégetni mindent magam mögött, így olyat kellett keresnem amiben felhasználhatom az elmúlt 15 év munkámban szerzett tapasztalatait. Hogy mi kellett ahhoz, hogy végül belevágjak? Egy hatalmas adag elszántság!
 

Vállalkozás család mellett

Mit szólt a családod/szűkebb környezeted, amikor belevágtál a vállalkozásba? Támogatták-e az ötletet?

A fogadtatás elég vegyes volt. Apukám például ugyanúgy őrültségnek tartotta, mint amikor ő kezdett a saját vállalkozásába és az ő szülei tartották eszement dolognak, amibe belevágott. De természetesen segít, amiben tud, mint mindig. A férjem maximálisan támogatott. Mások úgy vélték, hogy egy próbát megér, veszíteni nem veszítek vele, sőt, az ember rengeteget tanul belőle.

Hány gyermeked van, és mennyi idősek? Hány évesek voltak akkor, amikor belevágtál a vállalkozásba?
Egy kétéves kisfiam van. Másfél éves volt, amikor belevágtam. Azóta akkor dolgozom, amikor ő alszik. Mikor megjön egy-egy szállítmány, élvezettel pakolja ki, és mondja, hogy ez meg az a ruhadarab majd egy másik kisfiúé, vagy egy helyes kislányé lesz, nagyon édes! Utána pedig mindig építünk valamit közösen a kartondobozokból, legyen az házikó, autó, vagy repülőgép.

NaturAnyu

Forrás: NaturAnyu

Hogyan tudod összehangolni a vállalkozással kapcsolatos teendőket, a családi feladatokkal?
Sokszor érzem úgy, hogy elmerülök a rengeteg tennivalóban, olyankor igyekszem lehiggadni és egyszerre csak egy dologra összpontosítani. A kisfiam és a családom az első, a vállalkozás csak aztán jön, a háztartás meg olykor-olykor úszik, de az megvár!

Szerinted jót tesz-e a családi életnek, ha együtt dolgoznak a szülők? Nincs ebből sok konfliktus?
Bevallom, ettől én is tartottam, hogy milyen lesz együtt dolgozni, ezért is igyekeztem olyan dologba fogni, ami valamilyen szinten a férjemet is érdekli. Az ő hobbija az informatika, így aztán a vártnál is nagyobb lelkesedéssel intézi a webáruház ügyeit. Közösen ötletelünk, és nagy öröm, hogy megismerhettük a másiknak a "dolgozós" oldalát is!

Szerinted mik egy családi vállalkozás legnagyobb előnyei?
Egy kisebb, családi vállalkozásban nem csak egy-egy szeletét látod a dolgoknak, hanem belelátsz minden folyamatba, hisz egyszemélyben Te vagy a pénzügyes, az informatikus, a raktáros, a beszerző, az ügyfél kapcsolattartó, az adminisztrátor, a személyügyes, a marketinges, és még sorolhatnám. Ez nagyon érdekes, és sosem unalmas! A másik előnye, hogy Te Magad osztod be az idődet.

Ki segít abban, hogy a vállalkozásodra is legyen időd a család mellett?
A férjem segít a legtöbbet. A nagyszülők is támogatnak azzal, hogy egy-egy napot ők vigyáznak a kisfiamra. Nagyon szerencsés vagyok velük, imádják az unokáikat, és a nevelési kérdésekben is teljesen egy húron pendülünk, így én is nyugodt szívvel hagyom őt náluk, és ők is boldogok, hogy vele lehetnek!

Szeretnéd a későbbiekben gyermekeidet is "bevonni" a vállalkozásba?
Örülnék neki, ha olyat tudnék létrehozni, amit aztán a gyermekemnek adhatok, hogy ő folytathassa. Aztán hogy ez lesz-e az, amit majd ő szeretne csinálni, azt majd ő eldönti! De addig is belelát, hogy hogyan, miként működik egy ilyen, hogy milyen elvek mentén építettük fel az egészet, és tanul belőle.

NaturAnyu

Forrás: NaturAnyu

Mennyi időt foglalkozol a vállalkozással egy héten?
Kisfiam egy-egy napot a nagyszülőknél tölt, akkor egész nap a vállalkozással foglalkozom. Mikor itthon van, akkor naponta kb. 2 órát dolgozom, amíg ő alszik.


A vállalkozás sikeressége

Szerinted mik a legfontosabb tényezők egy vállalkozás sikerességéhez?
Hinned kell abban, amit csinálsz, és szeretned kell, értékeket kell képviselned. Ha azon gondolkozol, hogy mennyit fogsz ezzel keresni, akkor már megette a fene az egészet, akkor semmivel sem több, mint alkalmazásban állni valahol. A megélhetésen túl kell legyen egy cél, amiért csinálod.

Szerinted mik a vállalkozás legnagyobb buktatói?
Az, ha valaki kizárólag azért csinálja, hogy pénzt keressen vele.

Miben jobb a te vállalkozásod, mint a konkurenciáé?
A terméken túl értéket is adok a vásárlóimnak. Kapnak egy olyan szemléletet, amellyel pozitívabbá tehetem a mindennapjaikat. Egy olyan szemléletet, amellyel ők is hozzájárulhatnak a világ jobbá, szebbé tételéhez azzal, hogy hazait, de legalább európait vásárolnak, azzal, hogy természetes, minőségi ruhadarabokat kapnak.

Melyik volt a leghasznosabb tanács, ami segített előrevinni a vállalkozásodat?
"Bízz Magadban, büszke vagyok Rád!"

Milyen szakmai segítséget veszel igénybe (pl. tréningek, könyvek, coach, szakmai szervezetek stb)?
Manapság igen-igen meg kell válogatni, hogy kiknek a tanácsát fogadod el, mert már szinte mindenki tanácsokat akar adni. Sokszor nagyon nehéz eldönteni, melyik utat válaszd, mert ugyanarra a kérdésre más és más irányzatok léteznek, és mindegyik mellett van pro és kontra is.
Mindemellett a social media és a Google is például rendkívül gyorsan változik, gyorsan kell reagálni mindenre. Igyekszünk többféle irányzatot is meghallgatni ebben a témában, hogy aztán magunk dönthessük el, mi merre megyünk tovább.

Te ki(k)től tanulsz leginkább?
A vásárlóimtól. Figyelek, hogy milyen kérdéseket tesznek, fel, hogy mik az aggályaik, hogy mi az, amit keresnek és miért. Mindannyian mások vagyunk, más és más körülmények között, más és más élethelyzetben, nem elég csak a saját fejemmel gondolkodni, a vásárlók szemével kell látnom a világot.

Volt olyan pillanat, mikor úgy érezted, hogy feladod?
Ó, hogyne! De hányszor! Viszont muszáj továbbmenni! Egy vállalkozás sosem egy rövidtávú dolog, időt kell hagyni, sokszor vakon csinálni, amit csinálsz és folytatni, amíg megjön az eredmény.

Van B-, C-, D-terved arra az esetre, ha kudarcba fulladna a vállalkozás?
Akárhogy is alakul, úgy indultunk neki, hogy nem lesz kudarc, hanem tanulunk belőle. Már most rengeteget tanultunk belőle a világról, magunkról, a többi emberről. Ez egy olyan tapasztalás, ami már a miénk, amivel mindenképpen gazdagabbak lettünk.

Mik voltak az eddigi legnagyobb sikereid, mire vagy a legbüszkébb?
Nagyon nagy büszkeséggel tölt el, mikor a vásárlóimtól kapok fényképeket és kedves üzeneteket, hogy mennyire örülnek, hogy milyen csodaszépen mutat egy-egy ruhában a gyermekük, és mennyire jó anyaga van ezeknek a holmiknak.
 

Összegzés

Mai eszeddel újra belevágnál-e?
Mindenképpen. Biztos vagyok benne, hogy azt bánnám meg, ha nem tettem volna, mert akkor esélyt sem adtam volna.

Egyéb, ami kérdésként nem szerepel, de szeretnéd elmondani:
Válts Te is ökológiai ruházatra családod és környezeted egészsége érdekében! Ha csak egyetlen ilyen ruhadarabot választasz a fast fashion boltok kínálata helyett, már sokat tettél a saját és gyermeked jövőjéért!

NaturAnyu

Forrás: NaturAnyu

NaturAnyu - Természetbe öltöztetve

E-mail: info@naturanyu.hu
Honlap: www.naturanyu.hu
Facebook: facebook.com/naturanyu
Instagram: naturanyu

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media