A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 tuti tipp nyári tábor kiválasztásához

Himer Csilla [cikkei] - 2017-06-06
Nemsokára kitör a nyári szünet és vele a táborszezon is. Szülőként bármibe lefogadom, hogy már egy ideje bújod a táboros oldalakat, nézed a hirdetéseket és a szórólapokat. Sok szempont mentén hozhatsz ilyenkor döntést. Az időpont, a gyerek érdeklődése és a tábor ára a legfontosabbak. Vannak azonban ezen kívül is megfontolandó kritériumok - ezeket szedtem most csokorba, hogy könnyebb legyen a döntés.
10 tuti tipp nyári tábor kiválasztásához

Nyári tábor – segítség vagy csak a gondot jelenti?

Sok szülő érzi úgy, hogy a nyári tábor jó dolog. Hiszen ilyenkor a gyereket „van hová tenni”, vigyáznak rá, ismerkedhet a kortársaival, és még valami hasznossal is töltheti az idejét. Mindezt többnyire szabad levegőn, vagyis a gyerek végre nem a szobában penészedik.
Az előnyök után azonban hamar nyilvánvalóvá válnak a hátrányok is. Mennyire megbízható a tábor személyzete, hogyan lehet odajutni, mekkora logisztikai bravúr mindez, és a legfőbb kérdés: mennyibe kerül...
Jönnek a kombinációk a gyerek érdeklődése, az erre szánható időtök és pénzetek koordináta-rendszerében. Mert ez a három szempont sajnos nem mindig találkozik egymással.
Ezért szedtem most össze gyakorlott táborszervező ismerősömmel, Gábor Tamással (a Főnix Sportegyesület képviseletében) azokat a szempontokat, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni – és megkönnyítheti a döntést.
 10 tipp a nyári tábor kiválasztásához – hogy az a gyereknek élmény, Neked pedig valóban könnyebbség legyen

 1. Szeresse a gyerek azt, ami a táborban folyik – olyan tábort válasszunk, amiben egész héten olyasmit végezhet a gyerek, amit egyébként is szeret csinálni. Senkinek nem jó a csendben félrehúzódó, esetleg látványosan unatkozó gyerek.


   
 2. Közlekedés – ha napközis tábort választasz, legjobb, ha a tábor az otthon és a munkahely közötti úton található, esetleg kis kitérővel. Így nem kell átszervezned a napod csak azért, hogy délután hazavihesd a gyereket. Alternatív megoldás, ha a tábor a nagyszülők lakóhelyéhez esik közel.
 3. Barátok – a gyerek, ha csak lehet, vigye magával a testvérét vagy egy barátját. Ha van egy biztos pont a táborban, egy közeli ismerős, akkor már minden sínen van. Együtt az esetleges kezdeti nehézségeket is könnyebben megugorják. Sok helyen testvérkedvezményt is adnak a tábor díjából, és van, ahol ezt baráti társaságokra is kiterjesztik. A barátok szülei a gyerekek szállításban is tudnak segíteni, így a logisztikázás is könnyebben megoldható.
   

   
 4. Étkezés – napi háromszori étkezés legyen a táborban, ebből az egyik meleg ebéd legyen. Egész egyszerűen azért, mert valamire való nyári tábor nem létezik testmozgás nélkül. Ennek van a szezonja, és mindenki úgy van vele, legalább ilyenkor tombolják ki magukat a gyerekek kötetlenül. Ehhez kell az energia, a tízórai, ebéd, uzsonna trióval. Érdemes olyan tábort választani, ahol vagy helyben, vagy egy közeli étteremben főznek. Praktikusabb ez a megoldás, mint ahol valamelyik ebédszállítótól rendelik az ételt, hiszen így nagyobb rá az esély, hogy az étel friss és elég meleg lesz.
 5. Programok – mindig nézzük meg, hogy mit írnak a táborban a napi programokról! Ahol nem írnak részletes programot a plakáton, honlapon, ott valószínűleg kevésbé felkészültebbek a szervezők, és még ők sem tudják a pontos ütemtervet. Ez a fokú rögtönzés azonban sokszor mehet a tábor színvonalának rovására. Vagy azért, mert elúsznak az idővel, vagy azért, mert a végén mégsem az a program kerekedik ki az egészből, amit meghirdettek, és amiért fizettetek. Érdemes odafigyelni, hogy melyik nap kell extra felszerelés, pl. fürdőruha.
 6. Időtartam – a legtöbb tábor napközben 9:00-16:00-ig tart (ezek az ún. napközis táborok). Ez azonban sajnos nem igazán illeszkedik a szülők napirendjéhez. Érdemes úgy választani a tábort, hogy legyen lehetőség 8 órai, vagy esetleg még korábbi érkezésre, és ha csak 16 óra után tud menni a szülő, akkor is legyen valaki, aki vigyáz a gyerekre.
 7. Kommunikáció – a legtöbb tábornak vagy táborhelyszínnek van közösségi oldala vagy weboldala is. Érdemes megnézni, hogyan kommunikálnak ezeken az oldalakon, és tanulságosak lehetnek a táborozók vagy szüleik kommentjei is. Az nem biztos, hogy a telefonra rögtön tudnak válaszolni, hisz lehet, hogy a szervező épp a táborozókkal van elfoglalva. Ilyenkor hagyjunk üzenetet, vagy kérjünk visszahívást, de a legbiztosabb az e-mail vagy közösségi oldalon történő üzenetküldés. (Amúgy sem baj, ha a kommunikációnak van írásos nyoma, ami utólag is visszakereshető, és később nincs vita azon, hogy ki mire emlékszik az elhangzottakból.)
 8. Meleg és napsütés elleni védekezés – a nyári tábor sajátossága, hogy van meleg, és van napsütés. A legtöbb tábor szabadtéri, de a gyerekek nem lehetnek egész nap a tűző napon. Olyan tábort válaszunk, ahol van árnyék, fedett helység, még jobb, ha van nagy fedett terasz, mert ide eső esetén is be lehet húzódni. Bónusz, ha van uszodai program legalább néhány nap, az lehűti a gyerekeket.
   

   
 9. Rossz idő esetén – egy jó tábor fel van készülve arra, mit csinál a gyerekekkel rossz idő esetén. Ilyenkor jó, ha van beltéri program lehetőség, pl. uszoda, mozi vagy társasjáték, kártyajáték, stb.
 10. Szakmaiság – arra érdemes odafigyelni, hogy szakmailag jól felkészült szakemberek tartsák a foglalkozásokat. Ha sporttábor, akkor legyen edzői végzettségű szakember. Ha kézműves tábor, akkor pl. legjobb egy óvónő vagy egy vizuális művészeteket oktató tanár, de programozói tábornál gyereknyelven beszélő informatikus szükséges. A profi táborszervezők tudják, hogy a szülők szeretik tudni, kikre bízzák a gyerekeiket, ezért már a weboldalon, közösségi oldalakon, plakátokon, szórólapokon stb. alapból ki is írják, ki foglalkozik a gyerekekkel, és milyen alapon (milyen gyakorlata, képzettsége van ehhez). Ha ilyet nem találsz, attól még lehet a tábor jó, legfeljebb a kommunikációjuk nem profi. Ilyenkor ugorj vissza a 7. ponthoz, és mazsolázz a régebbi táborlakók és szüleik véleménye között! Ez sokszor nagyon sokat segít.
   

Van olyan nyári tábor, amelyik minden kritériumnak megfelel?

Igen, van. Sok. Szerte az országban.
És lesz ilyen a XVI. kerülteben, a Csömöri úti Metrosport telepen is. Mit lesz, lesznek! Merthogy több tábor is lesz ezen a helyszínen, ami mind a 10 kényes kritériumot teljesítheti.

Az egyik a Zsebpénzzseni-képző tábor 8-12 éveseknek, amely a Himer-módszer alapján tanítja a meg a gyerekeknek sok-sok játékkal, hogyan gondolkodjanak és bánjanak jól a pénzzel. A délelőtti foglalkozásokat Himer Csilla pénzpedagógus, a Pénzmesék és a Kamaszkassza – Zsebpénzügyi kézikönyv című kötetek szerzője tartja, délután pedig szakképzett, és gyerekek tanításában is gyakorlott edzők tartanak tenisz-, foci és úszásfoglalkozásokat a gyerekeknek.
A táborról és az időpontokról bővebb információt itt találsz.

A másik pedig ugyanitt a Társasjáték és sporttábor. Ezeket a foglalkozásokat Gábor Tamás tartja. Tamásról azt kell tudni, hogy hihetetlenül jó a logikai gondolkodása. Ez nem véletlen, hiszen képzett-végzett matematikus. És mindig játszott. Vagy logikai, vagy társasjátékokat. Sőt, számos telefonra applikálható játékot is tervezett, a gamification, azaz a játékosítás nagy barátja volt már marketingesként és értékesítőként is.

Most képzeld el, hogy ez az egyáltalán nem elméleti, hanem nagyon is gyakorlati szemléletű matekos tanítja a gyerekeidet logikus és stratégiai gondolkodásra játékkal! (Nem véletlenül dolgozom én is Tamással. :))

A Társasjáték és sporttáborról itt tudhatsz meg többet.

Vár a nyár és a táborozás!

 

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja