A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csak egy lépést egyszerre

Csapocska Mónika - 2019-12-05
Ahogy ez ember felnő, és önálló életbe kezd, felelősséget kell vállalnia döntéseiért, önmagáért, az élete vezetéséért. Ritka az, ha valakinek annyira olajozottan zajlanak a napjai, hogy soha nem kerül olyan helyzetbe, ahol azt érezné, váltani kell, a jelenlegi állapot már kifutott, unalmas, nem vállalható, gyötrelmes.

Csak egy lépést egyszerre

Nagy fordulópontok általában az iskolák végeztével a munkába állás, a párkapcsolat, összeköltözés, családalapítás, gyermekvállalás. A csemete növekedésével az óvoda, iskola megkezdése. Sokakat a gyermekükkel otthon töltött GYED, GYES döbbent rá arra, hogy nem is olyan jó az a taposómalom, ahol eddig dolgoztak. Mások az úgynevezett életközép válság idején kezdik átgondolni, vajon életük végéig ugyanúgy akarnak-e élni, mint eddig.

Ha még nem tragikus a helyzet, jó lehet önállóan, kis időt szánva rá összefoglalni, feltérképezni, mi a helyzet, merre tovább, melyik irányba érdemes elindulni.


Hogyan?

Szükséges toll, papír, szabad idő, képzelet, és kedv.

Első lépésként tekintsd át, jelenleg mi vesz körül. Mi az, amit kiindulási alapként használható. Lehet csoportosítani így, vagy a kinek-kinek a legpraktikusabb módon.

  • Milyen tárgyak, eszközök, állnak most rendelkezésedre?
  • Milyen az anyagi helyzeted? (van-e megtakarítás, adósság, mennyi a bevétel, kiadás)?
  • Milyen emberek, kapcsolatok vannak az életedben? (család, barátok, munkatársak)?
  • Milyen a fizikai, egészségi, szellemi állapotod?
  • Mennyire vagy a „helyeden”, mennyire élsz a saját (és nem mások!) elvárásai szerint?

Ha ez megvan, válaszd ki, melyik az a terület, ahol nincs szükség módosításra, ami maradéktalanul jó úgy, ahogy van. Ezekkel nem kell (most) foglalkozni. Aztán keresd meg, melyik az, ahol leginkább változtatni szeretnél.

Ha több is van, nézz a szívedbe, és dönts onnan, mi élvezzen prioritást.

Ezt követően - szintén befelé összpontosítva, az érzéseidre hallgatva – határozd meg, mit, és mikorra szeretnél helyette. Kérlek, ne rugaszkodj el a valóságtól!

Tehát, ha például, azt érzed, a 15 kg súlyfelesleged az, ami leginkább jelenleg aggasztó, mert az egészségi állapotod emiatt nem megfelelő - és ha megszabadulnál tőle, sok változást hozhatna magával az életedbe -, ne azt tűzd ki célként, hogy 2 héten belül leadod. Nem megvalósítható, kudarcra ítéled magad, és elveszik a kedved a folytatástól. Inkább jelölj meg egy ésszerű távot, mondjuk, hogy jövő júniusra, a standidőszakra már formában leszel.

Nézd meg, mennyire inspirál, mennyire villanyoz fel ez téged. Valóban akarod? Valóban van hozzá kedved? Ha egyértelmű „igen” a válasz, akkor most találd ki az első lépést. CSAK EGYET. Bármit. Lehet az egy egészen aprócska dolog is, amiről úgy érzed, valóban a cél felé visz, és szükséged van rá. Ne olyat vállalj, ami mások szerint jó. Olyat, ami NEKED megfelel, ami téged lelkesít, amire ha rágondolsz, azonnal jó kedved lesz tőle. Tényleg akármi lehet. Ha az indít el, hogy holnaptól hetente egyszer elmész egy masszázsra, vállald ezt. Ha az, hogy ezentúl reggelire salátát eszel, vállald ezt. Ha úgy érzed, hogy napi szinten sportolnod kell, vállald azt!

A lényeg, hogy örömmel várd. Bizseregjen bele tested - lelked a gondolatra, hogy csinálni fogod.


Aztán hajrá! Kezdd el! Lépj!

Kis idő (1 - 2 hét múlva) nézd meg, hol jársz. Sikerül-e a vállalásod betartani, örömet okoz-e még mindig, vagy inkább valami más kellene? Nem baj, ha módosítás szükséges! A lényeg, hogy foglalkozz vele, legyen a fókuszod rendszeresen rajta. És hallgass mindig a szívedre.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Engin_Akyurt / pixabay

Csapocska Mónika


Csapocska Mónika
szociálpedagógus, life coach

Elérhetőségeim:
E-mail: csapocska.monika@freemail.hu
Honlap: http://csapocskamonika.hu

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja