SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a műszaki termékek biztonságosságáról

Családinet [cikkei] - 2009-05-07
A kereskedelmi forgalomba kerülő termékeknek biztonságosnak kell lenniük és a fogyasztóknak meg kell kapniuk minden olyan információt, amely a termék megfelelő kiválasztásához, valamint a biztonságos és rendeltetésszerű használatához szükséges.
Fontos tudnivalók a műszaki termékek biztonságosságáról

Jó, ha tudjuk...

hogy Magyarországon is törvény deklarálja az Európai Unióban elismert öt fogyasztói alapjogot, melyek közül most a fogyasztók egészségének és biztonságának a védelmét, valamint a megfelelő tájékoztatást biztosító alapjogokra kívánjuk felhívni a figyelmet.

Jó, ha tudjuk...

hogy mit tehetünk azért, hogy mindannyian haszonélvezői lehessünk a fogyasztók egészségét és biztonsága védelmét biztosító alapjognak.

Jó, ha tudjuk...


hogy a fenti jelölés még nem garancia a biztonságra, az nem a fogyasztónak, hanem a piacfelügyeleti hatóságnak szóló jelölés.

A jelölés jogszerű használatát termékspecifikus jogszabályok írják elő, amely azt igazolja a hatóságnak, hogy lefolytatták a terméken a biztonságot igazoló megfelelőségi eljárást. Használata csak arra a termékköre megengedett, amelyre azt jogszabály előírja.

Számos olyan terméken (mint például az alábbi képen látható elosztó, illetve zokni, alsónemű, stb.) is feltüntetik a gyártók ezt a jelölést, amely jogszerűtlen és félrevezeti a fogyasztókat. Ezekre a termékkörökre ugyanis nem használható a CE jelölés.

Ráadásul a termék kialakítása is olyan, hogy megtéveszti a fogyasztót azzal, hogy kívül földeltnek tűnik, belül pedig nem az. A fenti termék szinte minden piacon megtalálható a tiltás ellenére.

Jó, ha tudjuk...

hogy műszaki termék vásáron és piacon nem hozható forgalomba. Ez a követelmény nem vonatkozik a piac területén működő üzletekre.

Vásáron és piacon csak működési engedéllyel rendelkező üzletben hozható forgalomba:

  • gázüzemű készülék és alkatrészei,
  • elektromos hálózatról üzemeltethető, illetve hálózati csatlakozási lehetőséggel rendelkező termék (berendezés, gép, készülék, eszköz),
  • és ezek elektromos árammal kapcsolatba hozható alkatrészei (villamos csatlakozások és áramvezető részek).

Ön is sokat tehet a jogszerűtlen forgalmazók ellen, ha nem vásárolja meg a jogszerűtlen helyen, jogszerűtlenül forgalmazott terméket.

Jó, ha tudjuk...

hogy a biztonságon kívül nemcsak jogszabályi kötelezettség, hanem alapvető fogyasztói elvárás, hogy megfelelő információ álljon a rendelkezésre.

Jó, ha tudjuk...

hogy milyen tájékoztatási kötelezettsége van a gyártónak / importálónak / forgalmazónak:

  • mindenekelőtt el kell látni a terméket azonosításra alkalmas jelöléssel,
  • fel kell tüntetni a gyártó / importáló, vagy felelős forgalmazó nevét és címét,
  • tájékoztatni kell a fogyasztót az áru származási helyéről, ha az nem az Európai Gazdasági Térségből származik,
  • fel kell tüntetni a termék főbb műszaki jellemzőit,
  • az idegen nyelvű használati útmutatóval megegyező tartalmú magyar nyelvű tájékoztatást kell a fogyasztó számára biztosítani,
  • a tájékoztatásnak alkalmasnak kell lenni arra, hogy annak ismeretében a fogyasztó biztonságosan és rendeltetésszerűen használja a terméket és tisztában legyen azzal, hogy milyen ápolási és karbantartási feladatokat kell elvégeznie, vagy elvégeztetnie a termék biztonságának és minőségének a megőrzéséhez.
  • a termékre vonatkozó tájékoztatásnak (adatoknak) alkalmasnak kell lenniük arra, hogy elősegítsék a fogyasztói döntést.

Jó, ha tudjuk...

hogy a szabványok alkalmazása nem kötelező, de ha a terméket a harmonizált szabványok alapján gyártották, akkor azt úgy kell tekinteni, hogy kielégíti a biztonsági követelményeket.

Jó, ha tudjuk...

hogy a műszaki termékek döntő többsége nem kötelezett a forgalomba hozatalt megelőzően kijelölt intézménnyel történő vizsgáltatásra.

A harmonizált szabványok szerint gyártott termékeknél (gázkészülékek, csatlakozó dugók és aljzatok kivételével) a gyártó is elvégezheti a biztonsági vizsgálatokat és igazolhatja a megfelelőséget, ha arra felkészült. Ha nem, akkor kijelölt szervezettel kell a biztonságot igazoltatnia.

Ha többet akar tudni a szabályokról, akkor azok listáját a www.fvf.gov.hu, a részleteket (a jogszabályok szövegét pedig a www.magyarorszag.hu weboldalon találhatja meg).

Jó, ha tudjuk...

hogy hogyan kényszeríthetjük rá a jogszerűtlen forgalmazókat a jogkövető magatartásra, amellyel mindenki hozzájárulhat a fogyasztók védelméhez.

Ha Ön is tenni akar valamit saját biztonsága és a tisztességes kereskedők védelme érdekében, akkor:

  • ne vásároljon olyan terméket, amelynek nem ismeri a felelős gyártóját / importőrét, vagy forgalmazóját.
  • ne vásároljon olyan terméket, amelyhez nem biztosítanak megfelelő magyar nyelvű tájékoztatást.
  • ne vásároljon számla nélkül, még akkor sem, ha abban a pillanatban nagyon jó üzletnek tűnik. A későbbiekben sem jótállási igényét, sem pedig szavatossági igényét nem tudja érvényesíteni. Baleset esetén, kár esetén nem lesz felelős.


forrás: nfh.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja