A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a műszaki termékek biztonságosságáról

Családinet - 2009-05-07
A kereskedelmi forgalomba kerülő termékeknek biztonságosnak kell lenniük és a fogyasztóknak meg kell kapniuk minden olyan információt, amely a termék megfelelő kiválasztásához, valamint a biztonságos és rendeltetésszerű használatához szükséges.
Fontos tudnivalók a műszaki termékek biztonságosságáról

Jó, ha tudjuk...

hogy Magyarországon is törvény deklarálja az Európai Unióban elismert öt fogyasztói alapjogot, melyek közül most a fogyasztók egészségének és biztonságának a védelmét, valamint a megfelelő tájékoztatást biztosító alapjogokra kívánjuk felhívni a figyelmet.

Jó, ha tudjuk...

hogy mit tehetünk azért, hogy mindannyian haszonélvezői lehessünk a fogyasztók egészségét és biztonsága védelmét biztosító alapjognak.

Jó, ha tudjuk...


hogy a fenti jelölés még nem garancia a biztonságra, az nem a fogyasztónak, hanem a piacfelügyeleti hatóságnak szóló jelölés.

A jelölés jogszerű használatát termékspecifikus jogszabályok írják elő, amely azt igazolja a hatóságnak, hogy lefolytatták a terméken a biztonságot igazoló megfelelőségi eljárást. Használata csak arra a termékköre megengedett, amelyre azt jogszabály előírja.

Számos olyan terméken (mint például az alábbi képen látható elosztó, illetve zokni, alsónemű, stb.) is feltüntetik a gyártók ezt a jelölést, amely jogszerűtlen és félrevezeti a fogyasztókat. Ezekre a termékkörökre ugyanis nem használható a CE jelölés.

Ráadásul a termék kialakítása is olyan, hogy megtéveszti a fogyasztót azzal, hogy kívül földeltnek tűnik, belül pedig nem az. A fenti termék szinte minden piacon megtalálható a tiltás ellenére.

Jó, ha tudjuk...

hogy műszaki termék vásáron és piacon nem hozható forgalomba. Ez a követelmény nem vonatkozik a piac területén működő üzletekre.

Vásáron és piacon csak működési engedéllyel rendelkező üzletben hozható forgalomba:

 • gázüzemű készülék és alkatrészei,
 • elektromos hálózatról üzemeltethető, illetve hálózati csatlakozási lehetőséggel rendelkező termék (berendezés, gép, készülék, eszköz),
 • és ezek elektromos árammal kapcsolatba hozható alkatrészei (villamos csatlakozások és áramvezető részek).

Ön is sokat tehet a jogszerűtlen forgalmazók ellen, ha nem vásárolja meg a jogszerűtlen helyen, jogszerűtlenül forgalmazott terméket.

Jó, ha tudjuk...

hogy a biztonságon kívül nemcsak jogszabályi kötelezettség, hanem alapvető fogyasztói elvárás, hogy megfelelő információ álljon a rendelkezésre.

Jó, ha tudjuk...

hogy milyen tájékoztatási kötelezettsége van a gyártónak / importálónak / forgalmazónak:

 • mindenekelőtt el kell látni a terméket azonosításra alkalmas jelöléssel,
 • fel kell tüntetni a gyártó / importáló, vagy felelős forgalmazó nevét és címét,
 • tájékoztatni kell a fogyasztót az áru származási helyéről, ha az nem az Európai Gazdasági Térségből származik,
 • fel kell tüntetni a termék főbb műszaki jellemzőit,
 • az idegen nyelvű használati útmutatóval megegyező tartalmú magyar nyelvű tájékoztatást kell a fogyasztó számára biztosítani,
 • a tájékoztatásnak alkalmasnak kell lenni arra, hogy annak ismeretében a fogyasztó biztonságosan és rendeltetésszerűen használja a terméket és tisztában legyen azzal, hogy milyen ápolási és karbantartási feladatokat kell elvégeznie, vagy elvégeztetnie a termék biztonságának és minőségének a megőrzéséhez.
 • a termékre vonatkozó tájékoztatásnak (adatoknak) alkalmasnak kell lenniük arra, hogy elősegítsék a fogyasztói döntést.

Jó, ha tudjuk...

hogy a szabványok alkalmazása nem kötelező, de ha a terméket a harmonizált szabványok alapján gyártották, akkor azt úgy kell tekinteni, hogy kielégíti a biztonsági követelményeket.

Jó, ha tudjuk...

hogy a műszaki termékek döntő többsége nem kötelezett a forgalomba hozatalt megelőzően kijelölt intézménnyel történő vizsgáltatásra.

A harmonizált szabványok szerint gyártott termékeknél (gázkészülékek, csatlakozó dugók és aljzatok kivételével) a gyártó is elvégezheti a biztonsági vizsgálatokat és igazolhatja a megfelelőséget, ha arra felkészült. Ha nem, akkor kijelölt szervezettel kell a biztonságot igazoltatnia.

Ha többet akar tudni a szabályokról, akkor azok listáját a www.fvf.gov.hu, a részleteket (a jogszabályok szövegét pedig a www.magyarorszag.hu weboldalon találhatja meg).

Jó, ha tudjuk...

hogy hogyan kényszeríthetjük rá a jogszerűtlen forgalmazókat a jogkövető magatartásra, amellyel mindenki hozzájárulhat a fogyasztók védelméhez.

Ha Ön is tenni akar valamit saját biztonsága és a tisztességes kereskedők védelme érdekében, akkor:

 • ne vásároljon olyan terméket, amelynek nem ismeri a felelős gyártóját / importőrét, vagy forgalmazóját.
 • ne vásároljon olyan terméket, amelyhez nem biztosítanak megfelelő magyar nyelvű tájékoztatást.
 • ne vásároljon számla nélkül, még akkor sem, ha abban a pillanatban nagyon jó üzletnek tűnik. A későbbiekben sem jótállási igényét, sem pedig szavatossági igényét nem tudja érvényesíteni. Baleset esetén, kár esetén nem lesz felelős.


forrás: nfh.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja