SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a mosó- és öblítőszerekről

Családinet [cikkei] - 2009-06-08
A mosószerek olyan kémiai anyagkeverékek, melyek a vizes közegben mosott textíliából eltávolítják a különböző szennyeződéseket, anélkül, hogy a textíliát károsítanák.
Fontos tudnivalók a mosó- és öblítőszerekről

Jó, ha tudjuk...

hogy a mosószerek olyan kémiai anyagkeverékek, melyek a vizes közegben mosott textíliából eltávolítják a különböző szennyeződéseket, anélkül, hogy a textíliát károsítanák. Leggyakrabban használatosak a mosóporok, de ismertek a folyékony mosószerek, a paszták és a préselt szilárd pasztillák is. Fő alkotórészük a mosóaktív anyagok (felületaktív anyag vagy tenzid), melyek a mosószer tisztító hatását biztosítják. Mosóporokban átlagos mennyiségük 5-15% között van, folyékony mosószerekben ennél több is lehet.
A mosás eredményességét segítő további összetevők a vízlágyítók, kémiai fehérítők, habzásgátlók, enzimek, elszürkülést gátlók, és optikai fehérítők. A gyártók az összetevőket úgy választják meg, hogy azok egymás hatását fokozzák, vagy kiegészítsék.
A felületaktív anyagok leoldják a szennyeződést a textíliáról, a kémiai fehérítők elszíntelenítik a színes foltokat (vörösbor, tea, kávé, stb.), az enzimek felold-
ják a zsír és fehérje eredetű szennyeződéseket, az elszürkülés gátlók megakadályozzák a leoldott szennyeződés visszarakódását.
Az illatanyagok elfedik a mosóoldat kellemetlen szagát, a színezékek esztétikus külsőt kölcsönöznek a mosószereknek.

Jó, ha tudjuk...

hogy a mosóporok nagyobb mennyiségben (20-50%-ban) inaktív töltőanyagot is tartalmaznak.
Ezek általában semleges sók, a mosási folyamatban nincs szerepük. Feladatuk a csomósodás megakadályozása, a mosópor szemcsézettségének elősegítése, a porzás gátlása, és az összetevők egyenletes eloszlásának biztosítása.
Hátrányuk, hogy a textíliába rakódva a mosott ruhanemű keményebbé válik, nagy tömegük miatt a hazacipelt mosópor feleslegesen nehéz. Olcsóbb mosóporok egyre gyakrabban tartalmaznak töltőanyagként konyhasót (nátriumkloridot), mely nem csak nehéz, de rendszeres használata árthat a mosógépnek, és szennyezi a környezetet, "sózza" az édesvizű folyókat.

Jó, ha tudjuk...

hogy az Európai Unióban így Magyarországon is szigorú rendelet szabályozza a mosószerek forgalomba hozatalának feltételeit. A magas szintű környezetvédelem biztosítása érdekében nem lehet forgalomba hozni olyan mosószereket, melyek nem felelnek meg a rendeletben megállapított feltételeknek, jellemzőknek és határértékeknek. E követelmények a felületaktív anyagokra vonatkoznak melyek élővizekbe jutva súlyosan károsítják a környezetet.

Jó, ha tudjuk...

hogy a forgalmazott mosószerek csomagolásán olvashatóan, láthatóan és letörölhetetlenül fel kell tüntetni a termék nevét, a forgalomba hozatalért felelős nevét, teljes címét és telefonszámát, a termék összetételét, a használati útmutatót, és szükség szerint a különleges óvintézkedéseket. Az összetevőket a következő mennyiségi kategóriák szerint kell feltüntetni: 5% alatt; 5-15%; 15-30% és 30% felett.
A mosópor csomagolásán koncentrációtól függetlenül jelezni kell a hozzáadott enzimeket, fertőtlenítőszereket, optikai fehérítőket, tartósítószereket, valamint az illatanyagokat és az illatanyagokban található allergéneket, a világszerte egyre növekvő allergiás megbetegedések visszaszorítása érdekében. A csomagoláson normál mosógép töltetre kell megadni az ajánlott adagolási útmutatást lágy, közepes és kemény vízkeménységi osztályokra vonatkoztatva, valamint jelezni kell a normál mosás esetében a mosható töltetek számát is.


Jó, ha tudjuk...

hogy már a vásárláskor is spórolhatunk, ha a választás előtt gondosan áttanulmányozzuk az adagolási útmutatót, a jelzett mosások számát és mindezeket összevetjük a termék árával. Vásárlás után pedig úgy spórolhatunk, hogy nem használunk az útmutatóban ajánlottnál több mosóport, nem alkalmazunk az átlagosan szennyezett ruháknál előmosást, alacsony hőfokot választunk, és mindig teljes töltettel mosunk.

Jó, ha tudjuk...

hogy az öblítöszerek a mosási folyamat utolsó fázisában használt mosási segédanyagok, melyek a tisztavíz öblítő hatását erősítik, puhává, illatossá teszik a ruhát, akadályozzák a textíliák kibolyhosodását a szintetikus szálak elektrosztatikus feltöltődését. A kereskedelemben sokféle öblítőszer kapható. A termékek többnyire színben, illatban, esetleg speciális hatásukban különböznek egymástól. Az öblítők kétféle kivitelben készülnek, koncentrátum és normál öblítő formájában. A koncentrátumban a hatóanyagok háromszor-négyszer nagyobb mennyiségben találhatók, mint a normál öblítőben. A termékeken "Concentrate", "Koncentrátum" vagy például
"1l = 4l" felirat jelöli a tömény öblítőszert.

Jó, ha tudjuk...

hogy hatóanyaguk minőségtől függően kisebb-nagyobb mértékben csökkentik a textília nedvszívó képességét. Ezért pamut fehérneműt, törülközőt, pelenkát nem érdemes öblítőszerben öblíteni. Nem célszerű öblítővel kezelni sötét színű (kék, fekete) vászonneműt sem, mert a gyűrődések élei kivilágosodhatnak.

Jó, ha tudjuk...

hogy a ruhára tapadt vékony tenzidréteg érzékeny bőrű embereknél allergiás bőrkiütéseket eredményezhet. Előfordul, hogy az öblítők illatanyaga allergiás szénanáthát, szélsőséges esetben asztmatikus tüneteket okoz. Ilyen esetben célszerű az öblítőszerek használatát elkerülni, vagy illat- és színezőanyag mentes terméket vásárolni. Érzékeny egyének számára "Sensitiv" felirattal,    klinikailag tesztelt öblítőszereket is forgalmaz a kereskedelem.

Jó, ha tudjuk...

az öblítőszerek címkefelirata tartalmaz minden, a mosószereknél már leírt információt. Célszerű megnézni az adagolási útmutatót is, mert választásnál összehasonlítási alapul szolgálhatnak a kézi mosáshoz 10 literre ajánlott értékek.

forrás: nfh.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja