A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felelősségünk nem ér véget a schengeni határoknál

Családinet - 2009-02-19
Felelősséget kell éreznünk a gyermekekért a schengeni határokon túl is, ezt kívánja meg az Európai Unió világban eddig kivívott szerepe és tekintélye - jelentette ki Lévai Katalin európai parlamenti képviselő.
Felelősségünk nem ér véget a schengeni határoknál

- Felelősséget kell éreznünk a gyermekekért a schengeni határokon túl is, ezt kívánja meg az Európai Unió világban eddig kivívott szerepe és tekintélye - jelentette ki Lévai Katalin európai parlamenti képviselő abban a hozzászólásában, amelyet írásban nyújtott be február 18-án, Brüsszelben az Európai Parlament plenáris ülésének Glenys Kinnock brit szocialista képviselő „A gyermekek különleges helyzetének figyelembevétele az Európai Unió külső fellépéseiben” témájú jelentéséhez. - Fontosnak tartanám, hogy az unió a valamennyi harmadik országokkal kötött kereskedelmi és együttműködési megállapodásának záradékába vegyék bele, hogy az emberi jogok mellett a gyermekjogok tisztelete is a két fél kapcsolatrendszerének nélkülözhetetlen eleme. S ne csak belevegyék, de rendszeresen ellenőrizzék és szankcionalizálják megsértésüket.

Javaslata indoklásául a magyar képviselő megemlítette, hogy az Európai Közösség nem nézheti tétlenül, hogy naponta több mint 26 000 öt évesnél fiatalabb gyermek s percenként egy szülő nő hal meg olyan okok miatt, amelyek megszüntethetők lennének.

- A javuláshoz konkrét intézkedésekre is szükség van a szegénység elleni harcban, az oktatás minőségének javításában és a megkülönböztetés minden fajtája elleni fellépésben. A jelenlegi pénzügyi válság sem lehet akadálya annak, hogy a meglévő pénzügyi eszközöket rugalmasabban és hatékonyabban használjuk fel, gyors és fenntartható válaszokat adjunk a gyermekek jogaival és szükségleteivel foglalkozó programokra. A világon az iskolából kimaradó 72 millió gyermeknek több mint a fele (37 millió) konfliktus által sújtott, bizonytalan helyzetű államokban él, ahol az oktatás különösen fontos, mivel a szabályosság elemét viszi a gyermekek életébe, segít az életbeli konfliktusok megoldásában, az újbóli beilleszkedésben a háború pusztítása után. Lévai Katalin külön üdvözölte a Bizottság cselekvési tervét, amely kötelezné az Európai Uniót arra, hogy az oktatást minden humanitárius jellegű fellépésébe foglalja bele.
Brüsszel, 2009. február 18.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja