A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a magas etetőszékekről

Farkas Szabolcs - 2009-01-19
Ha a baba étrendjébe a tejen és gyümölcsleven kívül a pépesített gyümölcsöt, főzeléket már be lehet iktatni, akkor itt az ideje, hogy a szülők elgondolkodjanak egy etetőszék megvásárlásáról. Sok szülő szerint a kiságy után a baba legfontosabb bútora az etetőszék.
Fontos tudnivalók a magas etetőszékekről

Jó, ha tudjuk...

hogyha a baba étrendjébe a tejen és gyümölcsleven kívül a pépesített gyümölcsöt, főzeléket már be lehet iktatni, akkor itt az ideje, hogy a szülők elgondolkodjanak egy etetőszék megvásárlásáról. Sok szülő szerint a kiságy után a baba legfontosabb bútora az etetőszék.

A kisgyermek fejlődése szempontjából kívánatos, hogy együtt egyen a szüleivel, így gyorsan és észrevétlenül megtanulja az étkezés szertartásos műveleteit, rendjét. Az együtt étkezést nemcsak a felnőttek, hanem a legifjabb családtagok is élvezik. Abban biztosak lehetünk, hogy az igényeinknek, az ízlésünknek és a pénztárcánknak is megfelelő etetőszéket találunk, mert a legegyszerűbb darabtól a fa vagy műanyag, egy és több funkciós, állítható és összecsukható magas etetőszékig nagyon széles a választék.

Jó, ha tudjuk...
mire figyeljünk magas etetőszék vásárlásakor:

A magas etetőszék stabilitására: minél szélesebb az etetőszék alsó része, illetve minél nagyobb a lábak terpesztése, annál alacsonyabban van a szék súlypontja és annál nehezebb felbillenteni.

A gyermek székben tartását biztosító tartozékokra: a legnagyobb védelmet az 5 pontos övrendszerek biztosítják, amelyek a szék támlájához, illetve alul az üléshez vannak rögzítve. Kevésbé, de még megfelelően véd a kiesés, illetve kicsúszás ellen a 3 pontos öv. Vállöv hiányában a nagyobb és mozgékonyabb csecsemők felállhatnak és kieshetnek a székből. A vállöv puha és párnázott legyen, hogy ne dörzsölje a gyermek bőrét.


Az etetőtálcára: ha a tálca távolsága az üléstől állítható, akkor a gyermeket könnyebben tudjuk a székbe tenni, illetve kivenni. Az a legjobb megoldás, ha a beállítást szerszám nélkül és fokozatmentesen, egy kézzel végezhetjük el, miközben másik kezünkben a gyermeket tartjuk. A levehető tálca - mely általában egy második, kiegészítő tálca - nagyon könnyen tisztítható.

A tisztíthatóságra: az etetőszék minden étkezés után garantáltan szennyezett lesz, minden rés, nyílás tele lesz bébiétellel. Tisztántartás szempontjából a legideálisabb, ha az etetőtálca műanyagból készül és a párnázott szék puha műanyaggal van borítva. Ilyenkor könnyen, nedves ruhával való törléssel is jól tisztán tarthatók a felületek. A fából készült tálca hátránya, hogy nehezen tisztítható és a foltoknak is nehezen áll ellen.

A tárolás módjára: ha nem akarjuk kerülgetni az etetőszéket, akkor összecsukhatót vegyünk. Az összecsukást próbáljuk ki, mert egyrészt nem mindig a legegyszerűbb műveletről van szó, másrészt nem biztos, hogy az elvárásunknak megfelelő méretűre csukható a szék.

Korcsoport ajánlásra, az állítási lehetőségekre: több etetőszéknél az ülés, a lábtartó magassága, a tálca távolsága az üléstől több pozícióba állítható, amely lehetővé teszi azt, hogy a szék méreteit "korrigáljuk" a gyerek növekedésének megfelelően és hat hónapos korától akár három éves koráig is használni tudja az etetőszéket. A különböző fokozatokban dönthető üléstámla a fiatal és sokat alvó csecsemők számára nyújt nagyobb komfort érzetet, ha netán elszunyókál benne, valamint megkönnyíti a kisgyermek itatását is.

Jó, ha tudjuk...


etetőszékhogy a kis székből és asztalból álló kétfunkciós fa etetőszék egymásra helyezve és egymás mellet is használható. Az előbbi, magas etetőszék verziót a gyártók általában 2 éves korig ajánlják használni. Nagyobb gyermekek az etetőtálca eltávolítása után a széket és az asztalt egymás mellé téve használhatják játék vagy étkezés céljára.

Jó, ha tudjuk...

hogy a különböző komfort fokozatú műanyag etetőszékek tetszetős színekben csalogatják a vevőket. A szék párnázott, magassága típustól függően több fokozatban állítható, a tálca távolsága az ülőkétől úgyszintén, sőt némelyiknél a lábtartó is állítható. A szék támlája a legtöbbnél dönthető. A nem összecsukhatók viszonylag nagy terjedelműek, az összecsukhatók karcsúbb kivitelben készülnek. A műanyag felületek révén könnyen tisztíthatók. Aki helybőség hiányában összecsukhatót akar venni, az olyat vásároljon, amelyet pillanatok alatt és egyszerűen, biztonságosan fel lehet állítani, majd ugyanilyen módon összecsukni. Olyat válasszunk, amelybe a gyereket könnyen bele tudjuk helyezni, és természetesen kivenni is.


Jó, ha tudjuk...

milyen a biztonságos magas etetőszék.

- Legyen stabil, ne billenjen fel. Kiesés, kicsúszás ellen kellő védelemmel legyen ellátva a magas etetőszék.

- Az öveket megfelelően feszesre kell állítani, és ne csavarodjanak. Az övek feszességét nem árt többször ellenőrizni, és ha szükséges utána állítani.

- Sérülést okozó éles, hegyes részei ne legyenek.

- Kis méretű, leszerelhető alkatrészek, csavarok, alátétek nem lehetnek, amelyeket a gyermek a szájába vehet, ez fulladásveszélyt okozhat.

- Olyan méretű rések, nyílások nem lehetnek a széken, amelybe a gyermek ujja, bármely testrésze beszorulhat.

- Nagyon fontos figyelmeztetés a szülő számára az, hogy soha ne hagyja felügyelet nélkül az etetőszékben a gyermekét.

forrás: nfh.hu
Fotó: Amazon (not dot com)/flickr

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja