SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Fontos tudnivalók a magas etetőszékekről

Farkas Szabolcs [cikkei] - 2009-01-19
Ha a baba étrendjébe a tejen és gyümölcsleven kívül a pépesített gyümölcsöt, főzeléket már be lehet iktatni, akkor itt az ideje, hogy a szülők elgondolkodjanak egy etetőszék megvásárlásáról. Sok szülő szerint a kiságy után a baba legfontosabb bútora az etetőszék.
Fontos tudnivalók a magas etetőszékekről

Jó, ha tudjuk...

hogyha a baba étrendjébe a tejen és gyümölcsleven kívül a pépesített gyümölcsöt, főzeléket már be lehet iktatni, akkor itt az ideje, hogy a szülők elgondolkodjanak egy etetőszék megvásárlásáról. Sok szülő szerint a kiságy után a baba legfontosabb bútora az etetőszék.

A kisgyermek fejlődése szempontjából kívánatos, hogy együtt egyen a szüleivel, így gyorsan és észrevétlenül megtanulja az étkezés szertartásos műveleteit, rendjét. Az együtt étkezést nemcsak a felnőttek, hanem a legifjabb családtagok is élvezik. Abban biztosak lehetünk, hogy az igényeinknek, az ízlésünknek és a pénztárcánknak is megfelelő etetőszéket találunk, mert a legegyszerűbb darabtól a fa vagy műanyag, egy és több funkciós, állítható és összecsukható magas etetőszékig nagyon széles a választék.

Jó, ha tudjuk...
mire figyeljünk magas etetőszék vásárlásakor:

A magas etetőszék stabilitására: minél szélesebb az etetőszék alsó része, illetve minél nagyobb a lábak terpesztése, annál alacsonyabban van a szék súlypontja és annál nehezebb felbillenteni.

A gyermek székben tartását biztosító tartozékokra: a legnagyobb védelmet az 5 pontos övrendszerek biztosítják, amelyek a szék támlájához, illetve alul az üléshez vannak rögzítve. Kevésbé, de még megfelelően véd a kiesés, illetve kicsúszás ellen a 3 pontos öv. Vállöv hiányában a nagyobb és mozgékonyabb csecsemők felállhatnak és kieshetnek a székből. A vállöv puha és párnázott legyen, hogy ne dörzsölje a gyermek bőrét.


Az etetőtálcára: ha a tálca távolsága az üléstől állítható, akkor a gyermeket könnyebben tudjuk a székbe tenni, illetve kivenni. Az a legjobb megoldás, ha a beállítást szerszám nélkül és fokozatmentesen, egy kézzel végezhetjük el, miközben másik kezünkben a gyermeket tartjuk. A levehető tálca - mely általában egy második, kiegészítő tálca - nagyon könnyen tisztítható.

A tisztíthatóságra: az etetőszék minden étkezés után garantáltan szennyezett lesz, minden rés, nyílás tele lesz bébiétellel. Tisztántartás szempontjából a legideálisabb, ha az etetőtálca műanyagból készül és a párnázott szék puha műanyaggal van borítva. Ilyenkor könnyen, nedves ruhával való törléssel is jól tisztán tarthatók a felületek. A fából készült tálca hátránya, hogy nehezen tisztítható és a foltoknak is nehezen áll ellen.

A tárolás módjára: ha nem akarjuk kerülgetni az etetőszéket, akkor összecsukhatót vegyünk. Az összecsukást próbáljuk ki, mert egyrészt nem mindig a legegyszerűbb műveletről van szó, másrészt nem biztos, hogy az elvárásunknak megfelelő méretűre csukható a szék.

Korcsoport ajánlásra, az állítási lehetőségekre: több etetőszéknél az ülés, a lábtartó magassága, a tálca távolsága az üléstől több pozícióba állítható, amely lehetővé teszi azt, hogy a szék méreteit "korrigáljuk" a gyerek növekedésének megfelelően és hat hónapos korától akár három éves koráig is használni tudja az etetőszéket. A különböző fokozatokban dönthető üléstámla a fiatal és sokat alvó csecsemők számára nyújt nagyobb komfort érzetet, ha netán elszunyókál benne, valamint megkönnyíti a kisgyermek itatását is.

Jó, ha tudjuk...


etetőszékhogy a kis székből és asztalból álló kétfunkciós fa etetőszék egymásra helyezve és egymás mellet is használható. Az előbbi, magas etetőszék verziót a gyártók általában 2 éves korig ajánlják használni. Nagyobb gyermekek az etetőtálca eltávolítása után a széket és az asztalt egymás mellé téve használhatják játék vagy étkezés céljára.

Jó, ha tudjuk...

hogy a különböző komfort fokozatú műanyag etetőszékek tetszetős színekben csalogatják a vevőket. A szék párnázott, magassága típustól függően több fokozatban állítható, a tálca távolsága az ülőkétől úgyszintén, sőt némelyiknél a lábtartó is állítható. A szék támlája a legtöbbnél dönthető. A nem összecsukhatók viszonylag nagy terjedelműek, az összecsukhatók karcsúbb kivitelben készülnek. A műanyag felületek révén könnyen tisztíthatók. Aki helybőség hiányában összecsukhatót akar venni, az olyat vásároljon, amelyet pillanatok alatt és egyszerűen, biztonságosan fel lehet állítani, majd ugyanilyen módon összecsukni. Olyat válasszunk, amelybe a gyereket könnyen bele tudjuk helyezni, és természetesen kivenni is.


Jó, ha tudjuk...

milyen a biztonságos magas etetőszék.

- Legyen stabil, ne billenjen fel. Kiesés, kicsúszás ellen kellő védelemmel legyen ellátva a magas etetőszék.

- Az öveket megfelelően feszesre kell állítani, és ne csavarodjanak. Az övek feszességét nem árt többször ellenőrizni, és ha szükséges utána állítani.

- Sérülést okozó éles, hegyes részei ne legyenek.

- Kis méretű, leszerelhető alkatrészek, csavarok, alátétek nem lehetnek, amelyeket a gyermek a szájába vehet, ez fulladásveszélyt okozhat.

- Olyan méretű rések, nyílások nem lehetnek a széken, amelybe a gyermek ujja, bármely testrésze beszorulhat.

- Nagyon fontos figyelmeztetés a szülő számára az, hogy soha ne hagyja felügyelet nélkül az etetőszékben a gyermekét.

forrás: nfh.hu
Fotó: Amazon (not dot com)/flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja