SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a fényvédő napozószerekről

Családinet [cikkei] - 2009-06-11
A mértéktelen napozás - különösen a déli órákban - számtalan veszéllyel járhat.
Fontos tudnivalók a fényvédő napozószerekről

Jó, ha tudjuk...

hogy a mértéktelen napozás (különösen a déli órákban) számtalan veszéllyel járhat, így például:

  • a bőr leégésével,
  • a bőr korai öregedésével,
  • napallergia kialakulásával,
  • nagymértékű bőrleégés esetében a vérkeringés összeomlásával,
  • a bőrrák kialakulásának lehetőségével.


A napvédő készítmények olyan olaj, tej, gél, vagy krém állagú kozmetikai termékek, amelyek a napfény emberi bőrre ártalmas sugarait elnyelik, szétszórják, vagy visszaverik, ezáltal védik a bőrt a sugarak káros hatásaitól.

Jó, ha tudjuk...

hogy a napfény okozta bőrgyulladásért, "leégésért", és az ebből fakadó bőrpirosodásért (erythema) főként az UVB sugarak felelősek, de a bőrrák kockázat szempontjából is elsősorban ezek a sugarak jönnek számításba.

A bőr közvetlen barnulását az UVA sugarak eredményezik. Kockázatuk a bőrrák kialakulásában szintén nem elhanyagolható. Kisebb mértékű bőrpírt, vagy bőrgyulladást okozhatnak, ezen kívül jelentős szerepük van a bőr korai öregedésének előidézésében.

Ahhoz, hogy egy fényvédő termék alkalmas legyen a napsugárzás okozta ártalmak megelőzésére, mind az UVB mind az UVA sugarak ellen hatékony védelmet kell biztosítania.

Jó, ha tudjuk...

hogy tökéletes 100%-os védelmet nyújtó fényvédő készítmény nem létezik. A gyulladást és közvetlen barnulást okozó sugarak spektruma ugyanis részben átfedi egymást, ezért minden káros hatású sugárzást egyetlen fényvédő készítmény sem képes kiszűrni.

Jó, ha tudjuk...



hogy a napozószerek fényvédő hatását a termékcímkén feltüntetett faktorszám jelöli. Ez a szám egy viszonyszám, mely azt mutatja, hogy a napozószer használatával mennyivel hosszabb időt tölthetünk a napon leégés nélkül, mint napozószer használata nélkül. Ha például bőrünk védelem nélkül a napon 10 percet képes leégés nélkül elviselni, akkor egy 12-es faktorszámú fényvédővel ez az idő 12 x 10 percre , azaz 2 órára növelhető.

A faktorszámok általában 4-től 30-ig terjednek, de ennél nagyobb, akár 60-as faktorszámú készítmények is léteznek.

Jó, ha tudjuk...

hogy a faktorszám csak a bőrgyulladást okozó UVB sugarak elleni hatásra vonatkozik, az UVA sugarakkal szembeni védelemről nem ad tájékoztatást. A termékcímkén, a napvédő faktoszám mellett javasolt feltüntetni a fényvédő hatékonyságát jelző "alacsony", "közepes", "erős" és "rendkívül erős" kategória megnevezéseket. Ennek célja a termékek könnyebb összehasonlítása a faktort jelző számok sokaságában.
Az ajánlás szerint a fényvédő készítmények címkéjén fel kell hívni a figyelmet a napozás okozta veszélyekre és figyelmeztető feliratokkal, képi vagy más megjelenítéssel tájékoztatni kell a fogyasztókat a túlzott napozás okozta kockázatokról.

Jó, ha tudjuk...

hogy az adott faktorszámú napvédő készítmény hatékonysága és termék helyes használata között szoros összefüggés van.

A faktor adott védelmi szintjének biztosítása szempontjából nem elhanyagolható az egyszeri alkalommal bőrre felvitt termék mennyisége, továbbá az sem, hogy a felhasznált napozószer milyen egyenletesen kerül a bőrre. Egy átlagos felnőtt test esetében egy-egy alkalommal 6 teáskanálnyi naptejet ajánlott használni, ami kb. 36 grammnak felel meg. Kevesebb mennyiségű (pl.: fele annyi) fényvédő termék használata esetén a védő hatás akár két-háromszor kisebbre csökkenhet.

A naptejek és krémek vastagabb réteget képeznek a bőrön, egyenletes elosztásuk nehezebb, míg az olajok vékonyan kenhetők és jobban szétoszlathatók, ezért gyermekek számára előnyösebbek.

A megfelelő hatékonyság biztosítása érdekében célszerű rendszeresen ismételni a fényvédő készítmény alkalmazását, különösen izzadás, fürdőzés, vagy törülközés után. Ez még a nagy faktorszámú, vagy "vízálló" feliratú készítmények esetében is ajánlott.

Ha nem akarunk lemondani a napsütés nyújtotta örömökről, tegyünk meg minden intézkedést annak érdekébe, hogy a lehető legbiztonságosabban élvezhessük előnyeit.

forrás: nfh.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja