SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Kánikula, váratlan mellékhatásokkal

Dr. Rose Magánkórház orvosai [cikkei] - 2012-07-31
Ha vízparti élményeit majd a nyári fotók alapján szeretné felidézni, s nem a bőrgyógyász rendelője előtt várakozva, nem elegendő naptejjel védenie bőrét. A strandokat a fürdőzőkön kívül sajnos a gombák is kedvelik, s bármelyik izzadó testrészen örömmel megtelepszenek. Ám táptalajként tökéletes számukra akár egy rosszul szellőző cipő, vagy a sokat hordott baseball sapka is! A témával kapcsolatban Dr. Siklós Krisztinát, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyászát kérdeztük.
Kánikula, váratlan mellékhatásokkal

„A statisztikák szerint a magyar lakosság 54 százaléka – tehát legalább minden második ember saját bőrén tapasztalhatja meg valamilyen gombás fertőzés kellemetlenségeit” – mondja Dr. Siklós Krisztina. „S mivel a gombák spórákkal szaporodnak, akár a családi törölköző, vagy a körömvágó olló közös használatával is könnyen továbbadhatóak”– fűzi hozzá a doktornő. Érdemes megismerni a leggyakoribb fajtákat, s odafigyelni a megelőzésre.

Kellemetlen, viszkető érzés, hámló, hólyagos bőr, megvastagodott, sárgás lábköröm – a lábgomba tünetei. A televíziós reklámok alapján kezelése kifejezetten könnyűnek tűnhet, valójában azonban igen nehéz megszabadulni tőle, gyógyszeres vagy kenőcsös kúra nélkül szinte lehetetlen. A teljes gyógyuláshoz pedig szükség van arra, hogy a fertőzött rész teljesen lenőjön. Vagyis hosszú hetekről, hónapokról beszélhetünk. A strandon, vízparton, a közös zuhanyzókban egy lépést se tegyen papucs nélkül! Figyeljen gyermekére is, hordja a papucsot addig a pillanatig, míg belép a vízbe, s rögtön, amikor kilép a partra.

A gomba akár hajhullást is okozhat, s a fejbőr fertőződéséhez elég egy közösen használt törölköző vagy fésű. A tünetek sajnos könnyen összekeverhetők a korpásodással, vagy a fejbőr hámlásával, így ha ezek mellett hajhullást is észlel, fontos bőrgyógyászhoz fordulnia, mert az elhúzódó fertőzést egyre nehezebb kikezelni. A gombásodás ráadásul más testrészekre is átterjedhet.


A candida gombát pár éve szinte elsőszámú közellenségként emlegették a természetgyógyászok, bár ez a típus normál esetben is jelen van a szervezetben, s csak akkor tud elszaporodni, ha a baktérium flóra egyensúlyi állapota felborul. Egyaránt megbetegítheti a bőrt, a nyálkahártyát és a belső szerveket. Bizonyos esetekben a testhajlatokban viszkető bőrpír jelenhet meg, a szájzugok kisebesedhetnek, a hölgyeknél hüvelygyulladás, férfiaknál a nemi szerv gyulladása jelentkezhet. „A candida túlszaporodása visszafordítható, ám a kúrához szakember felügyeletére lesz szükség” – mondja Siklós doktornő.

TUDTA?
Az úgynevezett napgomba lehet felelős a felsőtesten lévő kerek, hámló, barnás foltokért, melyek nem viszketnek. Napozás során ezek nem barnulnak le, hanem fehér foltokban maradnak meg a bőrön. Kialakulásukat elősegítheti a párás környezet, a zsíros bőr és az immunrendszer gyengesége.

Erről a betegségről az utóbbi években egyre többször hallani a szolárium használat kapcsán. Ügyeljen rá, hogy a napágy mindig alaposan le legyen fertőtlenítve, legjobb, ha maga törli át fertőtlenítőszerrel!

Kép: Catherine

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja