SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 jó tanács időseknek, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozatává

Családinet [cikkei] - 2011-10-04
Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét AZ IDŐSEK VILÁGNAPJÁ-vá. Tekintettel e neves napra, adunk néhány jó tanácsot idősebb honfitársaink részére, áldozattá válásuk megelőzése érdekében.
10 jó tanács időseknek, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozatává
 • Mindenképpen gondoskodjon otthona biztonságáról! Amennyiben lehetősége van arra, hogy „korszerű” riasztóberendezéssel védje otthonát, azt feltétlenül tegye meg. Az ajtónyitás védelmében biztonsági lánc, kémlelőnyílás, biztonsági keresztzár, valamint kedvező áron is hozzáférhető hang és fény mozgásérzékelők felszerelését ajánljuk. Kertes házakban házőrző kutya tartásával nagy eséllyel megakadályozhatja az illetéktelen személyek bejutását!
   
 • Ha otthonában nagyobb pénzösszeget tart, azt mindig tegye biztonságos, mások által nem ismert helyre. Tanácsos lemez vagy pénzkazettát vásárolni. A pontos hely ismerete csak önre tartozik, azt senkivel ne ossza meg!
   
 • Ismeretlen eredetű eszközökkel házalókat, vagy egyéb trükkös indokokkal becsengető személyeket NE engedje be otthonába!
   
 • Amennyiben valamelyik szolgáltatótól (víz, gázművek, kábel TV, elektromos szolgáltató, stb.) keresik, kérje el a hivatalos minőségét igazoló igazolványát. Ha kétsége van, kérjen visszajelzést az adott szolgáltatótól arra vonatkozólag, hogy valóban küldtek-e munkatársat, szakembert Önhöz!
   
 • Ha ismeretlen személy rendőrnek illetve hivatalos személynek adja ki magát, minden esetben kérje el az arcképest igazolványát, jelvényének számát figyelje meg. Az igazolvány felmutatása kötelező!
   
 • A pénzváltásra, vagy túlfizetésre hivatkozókat minden esetben utasítsa vissza. Nagy valószínűséggel hamis pénzzel fizetnének, vagy kizárólag a lakásba kívánnak bejutni és értékeiket akarják felkutatni, illetve eltulajdonítani.
   
 • Ha elmennek otthonról, győződjenek meg arról, hogy a nyílászárókat megfelelő módon zárták-e be. Lakása kulcsait soha ne rejtse el lakása, háza körül. A tolvajok, betörők nagyon leleményesek, még a legtitkosabb rejtekhelyeket is könnyedén felfedezik.  A kerti munkák során használt eszközöket (létrát, fűrészt, stb.) mindig tegyék el, ne könnyítsék meg az elkövetők dolgát, mert az elöl hagyott eszközöket felhasználhatják a bejutáshoz.
   
 • Törekedjen jó kapcsolatot ápolni szomszédaival. Kölcsönösen figyeljenek egymás otthonára, ha gyanús idegent látnak lakásaik közelében, azonnal hívják a rendőrséget.
   
 • Utazáskor, vásárláskor a zsebtolvajok ellen a legjobb védekezés, ha táskáját többször ellenőrzi, hogy zárva van-e, azt minden estben tartsa maga előtt. Fontosabb iratait, értékeit zárható belső zsebekben rejtse el!
   
 • Az ATM automatánál történő pénzkivételkor járjon el mindig nagyon körültekintően. Válasszon forgalmas helyet, amennyiben megoldható kísérje el Önt valamelyik hozzátartozója. PIN kódját ne tartsa kártyája mellett, és csak abban az esetben üsse be, ha nem áll Ön mellett senki.  Ha megkapta a készpénzt, tegye azt azonnal a táskájába!

Köszönjük megtisztelő figyelmüket, kérem vegyék komolyan az intelmeinket, tudják, a megelőzés közös célunk!

Idősek

VIGYÁZZON ÉRTÉKEIRE!
Ne adjon esélyt a tolvajoknak!

 

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es számon!
 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja