SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anyák és munka - európai szemmel 2011-ben

Családinet [cikkei] - 2011-10-14
2011 májusában az Anyák Nemzetközi Mozgalmának (MMM = Mouvement Mondial des Meres, brüsszeli székhelyű civil szervezet) európai delegációja közzétett egy érdekes 2011-es kutatást "Anyák Európában" címmel. A tanulmány Európa 16 országát érinti és 11.000 anya gondjait, szempontjait és ajánlásait fejti ki önmaguk és családjuk jólétére vonatkozólag.
Anyák és munka - európai szemmel 2011-ben

A „Mi a fontos az anyáknak Európában” című tanulmányból készült riport többek között az alábbi tényekre derít fényt:

  1. A nők életében az anyává válás olyasfajta prioritásváltozást eredményez, amely után már elsősorban anyaként szeretnék képviselni az érdekeiket.
  2. Figyelemreméltó egyezés figyelhető meg az európai anyák véleményében, Londontól Budapestig és Stockholmtól Madridig!
  3. A „főállású anyuka” és a „dolgozó anyuka” közti ellentét idejétmúltnak tűnik, hiszen mindkét fogalom ugyanazt a nőt takarja, aki a munkaerőpiacon is szeretne aktív lenni és a gyermekeire is szeretne elegendő időt szánni.

1. Az anyák képesek megfogalmazni elvárásaikat

Bár az anyák a 18 év feletti európai nők 76%-át teszik ki, a kormányok ritkán tekintenek rájuk úgy, mint önálló identitással és funkcióval rendelkező célcsoportra. Még ennél is ritkábban van lehetőségük arra, hogy megosszák a véleményüket olyan alapvető politikai kérdésekkel kapcsolatban, amelynek közvetlen hatása van rájuk és családjukra.

Az MMM Europe kutatása lehetőséget adott arra az európai anyák számára, hogy kifejezzék a véleményüket: ezrek éltek a lehetőséggel. Üzeneteik mélysége további gondolatokat indíthat el, amelyeknek Európa-szerte hallhatónak kell lennie. Az MMM Europe kéri az európai politikusokat, teremtsenek lehetőséget a párbeszédre az anyák és a kormányok között, hogy  figyelembe vehessék az anyák nézeteit a szociálpolitikájuk kialakítása terén, annak előnyössé tételével a szülők, gyermekek és a társadalom egészére nézve.

2. A nézőpontok 3 fontos témában nagyon megegyeznek!

Idő:
A válaszadó anyák kérik, hogy a kormányok hozzanak intézkedéseket annak érdekében, hogy az anyák könnyebben megtalálják az egyensúlyt a munka és család között.

  • A gyermekekkel eltöltött idő fontosságának a növelésére (különös tekintettel az otthon lévő gyerekekre).
  • Rugalmasabb nappali gyermekfelügyeleti intézmények biztosításával, beleértve a vállalati nappali gyermekfelügyeleti intézményeket a munkahelyeken.
  • Rugalmasabb munkaidő biztosításával az iskolai órák és szabadnapok figyelembevételével.
  • Több részmunkaidős álláslehetőség biztosításával.
  • Növelve a Családbarát munkahelyek szerepének fontosságát.
  • Az anyasági és a szülői szabadságok hosszának növelésével.

Választási lehetőség:
A megkérdezett anyák több hivatalos figyelmet követelnek azon szülők részére, akik otthon maradnak a gyermekükkel. Több előnyt és gazdaságilag megvalósítható opciót szeretnének, így például a gyermekfelügyelet kiszervezhetőségét, vagy a családon belüli megoldását.

Több elismerés:
A válaszadók több figyelmet követelnek a családgondozásnak, valamint az anyák és apák szerepének a társadalomban: a családokra, mint az egész társadalom erőforrására, valamint a társadalmi kohézió forrására tekintsenek. Az apák és anyák gyermekeik nevelésével a társadalmunk jövőjén dolgoznak!

Az anyák üzenete a politikai döntéshozóknak:
A felmérés végén az anyák lehetőséget kaptak, hogy írásban fogalmazzák meg üzenetüket a politikai döntéshozók számára, amelyben leírhatták gondjaikat és ajánlásaikat. Több mint 7.500 anya töltötte ki a kérdőív ezen részét. Ezek az üzenetek jól tükrözik az európai anyák kilátásait és gondjait, és sok egyezés figyelhető meg a válaszok között. Néhány példa:

"A demográfiai elöregedés korában, amikor a gyerekek jelenthetnék a jövőnket, a gyerekvállalás ijesztőnek, mi több büntetésnek tűnik számomra. Manapság olyan gyermeknek adok életet, akit aztán másoknak kell felnevelni. A szülési szabadság túl rövid, nappali gyermekellátó intézményt nehéz találni, a munkaidő és az iskolai órarend nincs összhangban, és mit csináljon a szülő a gyerekkel nyáron, amikor neki dolgoznia kell? Adjanak az anyáknak olyan társadalmi státuszt, hogy azoknak akik a gyermekvállalás mellett döntenek, ne kelljen választaniuk önmaguk túlhajszolása (kiégés) és a szegénység között."

  • „Tegyék a gyermekneveléssel járó munkát a bruttó nemzeti össztermék (GNP) részévé!”
  • „Az oktatás a legjobb beruházás.”
  • „Anyagi juttatások révén segítsék elő, hogy a szülők több időt tölthessenek a gyermekeikkel!”
  • „Az emberi egyensúly a generációk sikerességének a záloga.”
  • „Ne vágjuk a fát magunk alatt!”
  • „A férfiak is vegyék ki a részüket az otthoni munkából. A munkahelyen férfiak és nők egyenlő arányban részesülnek a feladatokból, de a nőknek hazaérkezés után kezdődik a második műszak."
  • „Kapjanak a szülők több szabadságot anélkül, hogy fel kelljen adniuk addigi életszínvonalukat!”
  • „Család = a társadalom produktív gazdasági egysége”
  • „Megfelelő anyagi feltételeket a kisgyermekükkel otthonmaradó anyáknak!”
  • „Emberibb munkahelyeket!”
  • „Minden társadalom alapja a család. Védjük meg!"
  • „A megbízásos nappali gyermekellátás jó, de rövidlátó megoldás.”
  • „Tegyük a részmunkaidős munkavállalást egy új életformává az anyák számára!”
  • „Segítsük a független munkavállalókat, hogy szülési szabadságra mehessenek - és mindezt megfelelő anyagi ellátás mellett.”

3. A „dolgozó” és a „főállású” anyai szerepek összehangolása:

  1. Elmúltak azok az idők, amikor a nők aközött választanak, hogy visszamenjenek dolgozni, vagy inkább maradjanak otthon a gyermekeikkel. A válaszoló nők nagy része úgy szeretne aktív maradni a munkaerőpiacon, hogy emellett a gyermekeire is megfelelő mennyiségű időt szánhat, különösen az iskolás kor elérése előtt.
  2. Az anyák időpreferenciája nagyban függ a gyermek életkorától: Iskolás kor alatt, a túlnyomó többség minden idejét a gyermekeivel töltené. Az anyák iskolaköteles korú (6-18 éves) gyermekkel a részmunkaidőt favorizálják. A gyermekek 18 éves kora felett pedig ismét a teljes munkaidős foglalkoztatást választanák.
  3. A gyermekek száma meghatározó tényezője az anyák időbeosztásának. A küszöb a 2 és 3 gyermekszám között van.
  4. Az európai anyák azonosan gondolkoznak családjuk jóléte felől. Az egészséges (erőszakmentes) párkapcsolatot és a család igényeit figyelembe vevő időbeosztást hangsúlyozzák valamennyien.
  5. Az anyák elégedetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy a társadalom részéről nem kapnak kellő figyelmet eltérő igényeik és felelősségeik miatt.
  6. Az anyák úgy tekintenek magukra, mint a közösséget összetartó szociális erő fontos szereplői.

A kutatás háttere és módszertana:

Ez a kutatás abból az apropóból készült, mert az MMM Europe felkérést kapott az Európai Közösség hetedik, "Framework Family Platform" programjában való részvételre (www.familyplatform.eu).

Idézetek:
Florence von Erb, az MMM elnöke írta: „...Ez az első alkalom, amikor az anyák nehézségeit és szükségleteit egy tanulmány keretében felmérik. Reméljük ez a gondos munka, amelyet önkénteseink végeztek, kiérdemli a hatóságok figyelmét és a szociálpolitikájuk megalkotása során figyelembe veszik az európai anyák érdekeit.”

Anne-Claire de Liedekerke, az MMM Europe elnöke szerint ezt a kutatást egyszerűen meg kellett csinálni. Mint elmondta: "Ezek az újszerű megállapítások és statisztikák alkalmat teremtenek az európai politikusok számára, hogy megfelelő törvényalkotással válaszoljanak a családok és szülők érdekében. Az anyák válaszainak egyezősége, amelyet az őket érintő kihívásokra és prioritásaikra adtak, egészen meglepő. Erre az általában csendes többségre hallgatnunk kell! Hálás vagyok az önkénteseinknek, akik ebben a hatalmas közvélemény-kutatásban a segítségünkre voltak. Órák ezreit vette igénybe részükről a kutatás, konzultáció, a válaszok összegyűjtése, fordítása és kiértékelése. Nagyrabecsülésem azoknak is kijár, akik továbbítják az anyák összegyűjtött üzeneteit."

Jérôme Vignon, az Európai Bizottság, európai védelmi és társadalmi befogadásért felelős korábbi elnöke szerint: „Az alaposan kivitelezett, és a szociológia tudományában járatos szakemberek segítségével végzett európai kutatás, amelyet az MMM Europe vezetett és több mint 11.000 anya vett benne részt, szükségszerűen fel kell, hogy keltse az Unió azon szereplőinek figyelmét, akik érintettek az európai polgárok egyenlőségi problémájának kérdésében.”

Végül néhány szó az MMM-ről:

Az Anyák Nemzetközi Mozgalma (Mouvement Mondial des Meres vagy MMM), amelyet Florence von Erb vezet és székhelye New York-ban van, 1947-ben alakult. Az MMM igyekszik ráébreszteni a társadalmat és a politikai döntéshozókat az anyáknak a béke hirdetésében és a szociális-, gazdasági-, és kulturális fejlődésben betöltött szerepére. Az MMM egy nemzetközi  nem kormányzati szervezet (NGO), amely független minden politikai nézettől és vallási felekezettől és általános konzultációs státussal bír az Egyesült Nemzetek Szervezetében. Az MMM hálózat 40 országos szervezetet fog össze, és mintegy 6 millió anyát képvisel világszerte.

Az MMM Brüsszelben, New Yorkban, és Párizsban is rendelkezik képviselettel annak érdekében, hogy az anyák hangja a nemzetközi szervezetek minden szintjére eljuthasson. Az MMM főtitkársága Párizsban található.

Az MMM európai delegációjának küldetése, hogy képviselje az európai anyák érdekeit és gondjait az Európai Unió politikusai és intézményei felé, figyelembe véve az anyák oktatásban, kultúrában és országuk gazdasági fejlődésben betöltött szerepét.

Az MMM elismeri az apák pótolhatatlan szerepét is a gyereknevelésben. Támogatja az olyan intézkedéseket is, amelyek az apák gyermekük gondozásában és oktatásában betöltött szerepét erősítik.

A 2011-2012-es programok között szerepel:

  • A párbeszéd folytatása a kutatásban megszólított anyákkal, és további anyák bevonása a párbeszédbe.
  • Kutatások és kísérleti programok az anyák munkaerő piaci visszatérésével kapcsolatban.
  • Családbarát munkahelyi környezettel kapcsolatos kísérleti programok.
  • Esetleg egy újabb kutatás „Mi a fontos az apáknak Európában” címmel, a fenti kutatás kiegészítésére.

Forrás: www.resztavmunka.hu

Fotó: Miatron: Mother love

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja