SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Néhány ötlet biztonságos és praktikus babakocsikhoz

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-06-11
Az első baba érkezik a családba, izgalommal vásároljuk a kelengyét, bútorokat a szobába, és a babakocsit, mellyel sokat fogunk sétálni, és közben egyéb feladatainkat is végezni.

Vajon melyek a legfőbb szempontok, ami alapján az ideális babakocsit ki tudjuk választani? A piacon fantasztikus mennyiségű, és minőségű babakocsi közül válogathatunk, igazából nem is tudjuk mit vegyünk figyelembe.

Néhány ötlet biztonságos és praktikus babakocsikhoz

Legfőképpen a baba egészséges fejlődésére helyezzük a hangsúlyt, valamint a saját mindennapi tevékenységünk megkönnyítését segítsük a babakocsi választásakor.

Fontos szempont, hogy a baba biztonságos fejlődése érdekében fektetni kell sík felületen az első 6-7 hónapban, amíg magától fel nem ül. Ezt a folyamatot nem szabad gyorsítani, azzal hogy esetleg kitámasztjuk párnákkal az etetőszékben, döntött támlás babahordozóban, vagy babakocsiban, és azt gondoljuk hogy ül.
A fejlődési folyamatban  a megfelelő táplálkozásnak és az életkornak megfelelő mozgásoknak van óriási szerepe, ne erőltessük az ülést amíg magától meg nem tartja a törzsét és a fejét a baba. Így megfelelően megerősödnek az izmok, izületek, ínszalagok, és az agyi idegpályák is megfelelően kialakulnak. Ugyanez vonatkozik a mászós korszakra, biztosítani kell, hogy a  baba bebarangolja a szobát, nem szabad korlátozni járókára, vagy bébikompra. Én úgy oldottam meg, hogy egy ágyrácsot erősítettem a kinyitott ajtóra, kijönni nem tud a baba, de hatalmas területe van. Letettem pár játékot, és remekül elfoglalta magát a csemete, amíg egyéb elfoglaltságom volt. A rácson keresztül láttam mit csinál, és ő is látott engem, nyugodt volt.

De a babakocsikra visszatérve, az egészségi szempontokon kívül a pénztárcánk szab határt. Mindenképp ajánlatos figyelembe venni a sík felület biztosítását, és csak a későbbiekben emelni a háttámlát, ha többfunkciós babakocsit veszünk.

Babakocsi fajtákból vehetünk Mózeskosár alapút, ez sima, kemény fekvőfelületes, nem állítható a támlája, ezt csak 6-7 hónapos korig használhatjuk, utána más típusút kell beszerezni.
Vannak a kétfunkciós babakocsik, amelyeknek már állítató a támlája, sajnos nem mindegyiknek teljesen vízszintbe, érdemes ezt is megvizsgálni, ne később derüljön ki.
A háromfunkciósak állnak egy mózeskosár részből, melyet le lehet szerelni, és kapunk egy állítható támlájú kocsit.
A négyfunkciós kocsihoz tartozik egy babahordozó is, melyet rá lehet pattintani a korábban leszerelt vázra. A babahordozó a mai autós közlekedésünk biztonsága érdekében a legjobb, de egy csecsemővel nem autózunk naponta, a napközbeni pihenésre, alvásra, sétákra nem alkalmas, nem ez a funkciója.

Szélesebb modellt az őszi-téli hónapokra gondolva ajánlatos venni, mert jobban elfér benne a bundazsák, takaró is. Ha a szülők termete is nagy, valószínű a baba is nagy lesz, ahogy növöget.

Ezután gondolhatjuk végig, hogy nekünk mi a megfelelő. Mérlegelni érdemes, hogy mennyit fogunk sétálni vele?  Ha kertes házban lakunk, valószínű nem szükséges a séta, úgyis könnyen a szabad levegőn lehet a baba.

Boltba is sokat járunk majd? Ha vásárolunk vele, érdemes mély alsó kosarút nézni, sok kismama oda pakolja be a napi vásárolt élelmiszert, és a pénztárnál szedi ki, nem kell kint hagyni a bolt előtt a kocsit, hogy a bevásárlókocsit tolhassuk.

Ha tömblakásban lakunk, akkor vajon mennyire könnyen tudjuk majd felcipelni az emeletre, ha esetleg elromlik a lift? Vagy hivatalokba, üzletekbe ahol nem megoldott még az akadálymentesítés, rámpa?

Könnyű tisztítani, ha orkános a kocsi anyaga, de nyáron melegebb van benne a babának. A legtöbb babakocsihoz kapható már felpatentolható műanyag esővédő, ha esetleg elkapna egy hirtelen zápor.

Fontos a kerekek típusa is, ha az első kettő bolygókerekes, akkor könnyen tudunk irányt váltani vele az úton, nem kell megdönteni, hogy új irányba állítsuk. A műanyag borítású kerekek jobban ráznak, ugyanígy a kisebb kerékkel ellátott kocsik is.

Ha leszerelhető és megfordítható a felső rész, tudunk alkalmazkodni a baba temperamentumához, van aki a mamát akarja látni séta közben, van aki viszont előre szeret nézelődni.

Jó dolog ha van rászerelhető heveder a kocsiban, később ennek fontos szerepe lesz, amikor a baba már jól tud ülni, sokszor szeretik félig kilógva bámulni, ahogy forog a kocsi kereke.

Érdemes beszerezni egy a toló részre felszerelhető babatáskát is, amelyben kialakított rekeszek vannak a szükséges holmiknak, ami egy-egy útra elengedhetetlen. Cumisüveg, pelenka, törlőkendő, papírzsebkendő, apróságok, esetleg kis dobozka a babaelemózsiának, ami így nem foglalja a helyet az alsó kosárban.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja