A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyaralni készül, hosszú út vár Önre?!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és Baleset-megelőzési Bizottsága - 2012-07-04
Az egyéni utazás egyik legelterjedtebb módja, ha beülünk az autónkba és elindulunk a "nagyvilágba". Azonban ez nem ennyire egyszerű! Mielőtt útnak indulnánk, rengeteg dolgot kell elintézni.
Nyaralni készül, hosszú út vár Önre?!

Hasznos tudnivalók:
 

Készítsen útvonaltervet! (útvonaltervezésben segítségére lehet: egy időszerű térkép, GPS vagy az Internet adta lehetőségek).

Járjon utána a következő hasznos információknak:

  • Hány kilométerre van az indulási ponttól a kitűzött cél?
  • Milyen út (autóút, főút, autópálya) használatára van lehetőség vagy szükség, hogy eljuthasson úticéljához? (ez ezért is fontos lehet, mert az autópályák használata díjköteles, érdemes előre megvásárolni még itthon forintért az érvényes matricákat)
  • Nézzen utána a megtervezett útszakaszon, hol vannak benzinkutak, pihenő helyek, játszóterek (gyermekeire is gondoljon)! Legalább két óránként tervezzen pihenőt!
  • A rendelkezésre álló adatokat, lehetőségeket (út fajtának megfelelően alkalmazható sebességet, pihenők számát, stb.) figyelembe véve számolja ki mennyi idő alatt lehetséges megtenni a tervezett utat!

Indulás előtt nézze át, vagy nézesse át személygépkocsiját!

Ellenőrizni kell a kormányberendezés, a fékberendezés, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések állapotát (működését), továbbá a hatósági jelzés(ek) [rendszámtábla(ák)] meglétét, állapotát. Ellenőrizni kell továbbá a guminyomást és a motorolaj szintjét.
Át kell tekinteni továbbá a megfelelő pótalkatrészek és kiegészítők meglétét is.
 

Úti okmányok megléte

A Magyarországon érvényes gépjármű iratokat (forgalmi engedély, kötelező gépjármű biztosítás, stb.) és a jogosítványt a többi uniós tagállam elismeri. Némely ország megköveteli azonban, hogy a belépők nemzetközi jogosítvánnyal is rendelkezzenek. Ezt a célország magyarországi nagykövetségén kell megérdeklődni. A nemzetközi vezetői engedélyt az illetékes okmányirodában lehet kérelmezni.


A gépjárműre itthon kötött és fizetett kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás nem csak Magyarország területén érvényes, azt külföldi utazás esetén Európa más országaiban is elfogadják. Egyre többször kérik a külföldiektől az úgynevezett zöldkártyát, ami azt igazolja, hogy az autós Magyarországon fizeti a kötelező felelősségbiztosítást. A biztosító ingyen kiállítja ezt az igazolást, csupán a befizetést igazoló csekket vagy banki kivonatot kell bemutatni hozzá. A rendszámegyezményben részt nem vevő országokban a zöldkártya elengedhetetlen, ha az autótulajdonos ilyet nem tud felmutatni, az adott országban előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötnie a határon.

Ha van, célszerű áttekinteni a casco szerződés szabályzatát. Egyes casco biztosítások egyik fontos szolgáltatása, hogy a biztosító társaságok megtérítik a sérült jármű mentésével, szállításával, tárolásával kapcsolatos költségeket is. Ha nincs folyamatos casco biztosításunk, akkor célszerű legalább az utazás idejére szóló biztosítást kötni (assistance szolgáltatások).

Jogszabályok betartása más országokban is kötelező!

Nem árt ismerni a helyi KRESZ szabályokat. Noha a közlekedés szabályai alapvetően minden európai országban azonosak, néhány egyedi kivétel előfordul. Hazánkban is tilos, de külföldön is komoly büntetést vonhat maga után, ha valaki nem kihangosítóval használja mobiltelefonját vezetés közben.

A csomagok biztonságos elhelyezése az autóban.

A gépkocsit a forgalmi engedélyben meghatározott megengedett együttes össztömeg eléréséig szabad megterhelni (természetesen nem csak a csomagokat, hanem a vezetőt és az utasokat is számításba kell venni). A csomagokat lehetőleg a csomagtartóban kell elhelyezni úgy, hogy a gépkocsi kanyarodásakor, gyorsulásakor és lassulásakor elmozdulásukkal sem az autó, sem pedig saját épségüket ne veszélyeztessék. Csomagokat lehet elhelyezni az utastérben is ilyen feltételekkel, de ügyelni kell arra is, hogy a szabad kilátást ne gátolják. Lehetséges még tetőcsomagtartón is a csomagok elhelyezése, de ügyeljen arra, hogy a csomagtartóra lehetőleg ne a nehezebb dolgokat tegye, illetőleg a gyártó által előírt súlynál nagyobb teher ne kerüljön rá. Az apróbb dolgok elhelyezésére pedig ott a kesztyűtartó, az oldalzsebek, ill. a háttámlára rögzíthető tárolók.

Az utasok biztonsága is fontos!

A velünk utazó(k) igényeire is legyünk tekintettel. Amennyiben gyermekekkel indulunk hosszú útra, a gépkocsivezetőn kívül lehetőség szerint legyen még egy személy, aki ügyel a gyermekekre. A gyermekek igényeit (éhesek, vizet kérnek, lejárt a CD, DVD, kérnek újat berakni stb.) ő lássa el, természetesen úgy, hogy ne zavarja a gépkocsivezetőt. Amennyiben szükséges, inkább álljanak meg arra a rövid időre!
A biztonsági öv és a gyerekülés szabályos használata kiemelkedő szerepet játszik a balesetek súlyossági fokának csökkentésében. Ezt fokozottan vegye figyelembe, gondoskodjon ezek szakszerű használatáról!

Kipihenten felkészülten, induljon útnak!

Még egy fontos és hasznos tanács: Külföldön, nyaralásunk alkalmával hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról az intelemről is, hogy ne hagyjunk látható helyen olyan tárgyakat, amelyek csábíthatják a tolvajokat. Figyeljen oda értéktárgyaira, azokat (okmányok, pénz stb.) mindig vigye magával, amennyiben gépjárművét elhagyja, zárja be és aktiválja a riasztót.

Jó pihenést, balesetmentes utat kívánunk!

 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Baleset-megelőzési Bizottság

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja