SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"És hol vagyok Én?" Álmaink, céljaink megvalósítása gyermekeink születését követően

Szabó Mónika Szamóca [cikkei] - 2014-03-12
Gyermekink születését követően az Anya - Háztartásbeli - Feleség - Nő - Szakember - Gyerek - Meny az első hét "kötelező" szerepkörünk. Vajon van-e még? És hol vagyok Én? Lehetek jó mindegyikben? Meg tudok felelni a folyamatos elvárásoknak?
"És hol vagyok Én?" Álmaink, céljaink megvalósítása gyermekeink születését követően

A női szerepeink megvalósításához néhány jól használható életvezetési technikára mutatok rá, amikről egyáltalán nem állítom, hogy könnyedén megvalósíthatóak. Cserében működnek, ha kellően komolyan vesszük magunkat, a félelmeinket, a vágyainkat és azt az álmot, amit kislányként dédelgettünk az ÉLETről, a CSALÁDról, az ANYASÁGról, a Női létről.

 „Akkor tudsz önzetlen anyuka lenni, ha egy kicsit önző vagy magaddal szemben.” – mondta egyszer anyukám, aki igazi anyatípus, és önzőséget soha nem tapasztaltam nála. Kezdő anyukaként nem értettem, ma már pontosan tudom, miről beszélt. Akkor tudok kiegyensúlyozott, mosolygós és türelmes anyuka lenni, ha a belső harmóniám fent tudom tartani. Ha mindaz, amitől Én vagyok Én, egységet alkot bennem.

Mindenki másként találja meg belső boldogságát. Nincs konkrét recept rá, mitől leszünk összhangban magunkkal. Az alkotóelemek azonban ismertek. Az első, amivel tisztában kell lenned, az a tudatosságod. A tudatos életvezetésed, gyermeknevelésed fontossága.

A célmeghatározások, és az élettervekbe fektetett energia megtérül, azonban kevesen használják párkapcsolatukban, családmodelljük, a női szerepeik kialakításában.

Modern társadalmunk egyik vívmánya, hogy életvitel, életvezetés terén olyan normákat állít elénk, amiknek a nagyszüleinktől, szüleinktől hozott „józan paraszti ésszel”, és mintáinkkal nem tudunk megfelelni. Nem elégségesek a XXI. század sikeres, kiegyensúlyozott, boldog emberképének megvalósításához.

 A társadalmi változások, normák, és az evolúció úgy hozta, hogy zömében külső kontrolosok lettünk.

- Az egész ház tőlünk visszhangzik. Most mit gondolnak rólam!

- Ő csinos, okos, szerelmesen néz rá a férje, és még a gyerekei is jól neveltek. Miért nem vagyok olyan, mint Ő? Mennyivel jobban csinálja! Mit rontottam el? Elég jó szülő, nő, feleség vagyok?

Az önértékelésünket, az énképünket a környezetünktől kapott válaszok határozzák meg. Azok a „szuper normális” (olyan fokú elvárások, melyek nem megvalósíthatóak) teljesítménykényszerek irányítanak, amik csak egy görcsös, önmagát alulértékelő, depresszív egyéniséget, szülői attitűdöt, édesanyát eredményezhet hosszú távon.

A szülővé válás folyamata hosszú, kitartó munka eredménye, élethosszon át tartó tudatos és folytonos tanulás. Macerának tűnhet, pedig nem az. Folyamatosan változunk, fejlődünk az életünk során. A napi események, a tapasztalataink, másoktól kapott visszajelzések körvonalazzák önmagunkról alkotott képünket.
Mi lenne, ha egy kicsit kevesebb teret kapnának „mások” abban, hogy meghatározd önmagad?
Mi lenne, ha Te határoznád meg, hogy milyen szülő vagy?  

Szabó Mónika Szamóca


Szabó Mónika Szamóca
Gyógypedagógus - pszichopedagógus, multidiszciplináris pedagógiai diagnoszta és fejlesztő

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/592-08-14
E-mail: sz.monika@szamoca-gyermekcentrum.hu
Honlap: https://szamoca-gyermekcentrum.hu/
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja