SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kedves Apuka, ne virágot vegyél!

Dr Schubauer Szabina [cikkei] - 2023-03-06
A nőnapra és a májusban közeledő anyák napjára tekintettel osztanék meg veletek pár gondolatot, arról, miért ne virágot vagy csokoládét kapjon a kedvesetek, hanem több elismerést és segítséget.
Kedves Apuka, ne virágot vegyél!

Kedves Apák!

Nőnap, Valentin-nap, Anyák napja... Ti mit vesztek a párotoknak? Virágot, csokit? Mindkettőt. Egyiket se tegyétek!

Ne virágot, vagy csokoládét vegyetek. Nem virágra, vagy csokira van szüksége a párotoknak, bár mindenképpen szép gesztus ünnepelni a nők napját.

Amire szüksége van, az az odafigyelés, és nem csak ezen az egy napon, hanem egész évben.

A tiszteletre és megbecsülésre van szüksége. Arra, hogy meglássátok, mennyire nehéz dolga van az anyaságban 365 napban az évben: ne csak nőnapkor és anyák napján jusson eszetekbe. Arra van szüksége, vegyétek észre, mennyit gürcöl otthon azért, hogy ellássa a gyerekeiteket, a háztartást és adott esetben a munkát is.

Arra van szüksége, hogy meglássátok azt a hihetetlen erőfeszítést és emberfeletti munkát, ami mögötte van. A munkát, amiért se fizetést nem kap, se elismerést, mert ez a munka láthatatlan és annyira természetesnek tűnik sokszor a környezet számára, pedig nem az. A gyerek nem eteti meg magát egy bizonyos kor alatt. A lakás nem tisztítja ki magát, az ételt sem a manók varázsolják az asztalra. A ruhák nem maguk másznak be a mosógépre, aztán a szárítóra és nem hajtogatják össze sem magukat. Az éjszakák alvás nélkül anyukának sem pihentetőek, ahogy a 7/24 órás szolgálat sem az.

Kérlek Titeket, ne virágot vegyetek, hanem figyeljetek rá sokkal jobban a hétköznapokban. Értsétek meg, hogy ő is nagyon fáradt. Értsétek meg, hogy neki is nagyon sokat változott az anyasággal az élete, bizonyos értelemben többet, mint nektek. Lássátok meg azt a sok erőfeszítést, amit azért tesz nap mint nap, hogy egyben tartsa a családotokat.

Figyeljetek rá, ha otthon van és fáradt egy a gyerekkel egyedül töltött nap után, figyeljetek rá, ha már visszament dolgozni, hogy a munka mellett - amit ti is elvégeztek nap mint nap és ami miatt fáradtak vagytok -, ő még egy második műszakkal is kiegészíti. A népmesékben azt szokták mondani, aki nem hiszi, járjon utána. Ha nem tudjátok elképzelni, mitől lehet olyan fárasztó egy anya napja, próbáljátok ki: cseréljetek szerepet egy hétvégére. Próbáljátok ki az életét, hogy megérthessétek, miről is beszélek.

Sokszor a munka világában megszoktuk, hogy a dologoknak értelme és vége van. Egy projektnek vagy feladatnak, ha megcsináltuk, vége és jön a jóleső: „kész” -érzés, esetleg még egy köszönet is a munka elkészítéséért és természetesen a honoráció.

Képzeljétek el azt a feladatot, aminek sosincs vége, mert egész nap új és új feladatok és azonnal megoldandó problémák akasztják meg az egyes megoldandó feladatokat. Hiányzik, vagy nincs meg ez a „sikerült és kész vagyok” érzés. A nehéz és fárasztó feladatok között nincs pihenő (iszom egy kávét vagy kiugrom egy cigarettára, sétálok egyet, elolvasok egy cikket pihenésképpen, vagy beszélgetek róla egyet az egyik kollegámmal). Azonnal kell minden és ha nincs meg a fejetekre borul az egész. Közben pedig van egy, vagy több, sokszor hangosan követelőző, gyorsan véleményt változtató kis „főnök”, akinek minden mozdulatát lesni kell és vigyázni, hogy ne essen bántódása és minden igényére lehetőleg azonnal kell reagálni a sok egyéb elintézendő mellett.

Apukák kérlek titeket ne virágot vegyetek!

Osszátok meg a házimunkát. Figyeljetek párotokra, és kérdezzétek meg tőle, hogy miben segíthettek? Kérdezzétek meg, hogy érzi magát egy otthon töltött nap után? Érdeklődjetek, hogy tudtok-e tenni valamit azért, hogy jobban érezze magát? Szeretne-e esetleg kiszakadni amíg ti vigyáztok pár órát a gyerkőcre? Kérdezzétek meg, melyik házimunka részben tudtok neki segíteni?

Törődjetek vele és tegyetek valamit érte!

A virág elhervad pár nap alatt, a gondoskodás viszont, amit a másik irányába tanúsítotok , virágozni fog. Javul a köztetek lévő kapcsolat, párotok is sokkal kiegyensúlyozottabb lesz és ez a gondoskodás meg fog jelenni a családi működésetekben is. A csokoládé elfogy és egy pillanatnyi örömöt okoz. Az, ha támogatjátok anyukát, rendszeresen segítitek, egy kis én-időhöz jut akár heti szinten, viszont hosszú távon érezteti a jótékony hatását.

Apukák, kérlek idén ne virágot vegyetek, hanem változtassatok!

Nyitókép: depositphotos

Dr Schubauer Szabina


Dr Schubauer Szabina
Családi jogász és mediátor, gyerek és ifjúsági coach, kid′s skills kvalifikált coach

Elérhetőségeim:
Email: csaladicoaching@gmail.com
Telefon: +3630 123-4817
Honlap: www.csaladicoaching.hu
Facebook: Csaladi Coaching
Instagram: Családi Coaching

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja