SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szeretem a lányomat, de utálom az anyaságot

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-11-25
Éva szerint sokan éreznek még úgy, mint ő, csak nem merik bevallani senkinek - még saját maguknak sem. Mint mondja, nem arról van szó, hogy nem szereti a gyerekét: csak azt nem szereti, ami azzal jár, ha valakinek gyereke van.
Szeretem a lányomat, de utálom az anyaságot

Éva története.

Éva nem szerette volna vállalni az arcát, és képet sem szeretne mutatni a családjáról: mint mondja, így is rengeteg bántás éri azért, mert vállalja az érzéseit. 


Erre nem lehet felkészülni...

Tudom, hogy én vállaltam, tudom, hogy az én döntésem volt. Azt is tudom, hogy dönthettem volna másképp. De valahogy amikor az ember ott áll 25 évesen, már egy ideje együtt van a párjával, még tart a rózsaszín köd, és mindenki csak azt kérdezgeti az esküvő után, hogy na, mikor jön a kisbaba, akkor ott abban a helyzetben nem gondolod, hogy ebből baj lehet. 

Hiszen körülötted mindenkinek van gyereke, és ha édesanyádnak nem lenne, akkor nem lennél itt most te sem, és nem tudnál életet adni egy kicsi babának. 

A terhesség még úgy-ahogy jó volt, a férjem leste minden kívánságomat. Szerettem, hogy mindenki velem foglalkozik, hogy átadják nekem a helyet, és hogy még szabad vagyok, el tudok menni bárhova. 

Tudtam, hogy ha megszületik a baba, ez nem így lesz, de igyekeztem felkészülni rá. 

Akinek még nincs gyereke, az szeretném, ha tudná: erre nem lehet felkészülni. Tudtam, hogy keveset fogok aludni, tudtam, hogy sokszor kell pelenkázni, hogy nem lesz egy szabad percem se, de ez még annál is rosszabb volt. 

A szülés utáni depresszióm nem váratott magára sokáig.
 

Semmit nem tudtak mondani azon kívül, hogy ez egy átmeneti időszak

Mert Zsófi nem volt az a nyugodt baba. Egyfolytában sírt, sehogy sem tudtam megnyugtatni. Ráadásul éjszaka félóránként felkelt, és nem, nem aludt vissza egy kis cici után, fent volt vagy egy órán keresztül. Addigra nekem pedig már úgy kipattant a szemem, hogy vissza se tudtam aludni, de ha tudtam volna, az is felesleges lett volna, mert fél óra múlva kelhettem fel megint. 

És ez így ment. Nem napokig. Nem hónapokig. Hanem kerek másfél évig. A végén már olyan zombi voltam, hogy azt se tudtam, mit csinálok, mindent elrontottam a konyhában, és nem volt energiám semmire. A férjem az elején megértő volt, aztán szépen átköltözött a másik szobába, hogy ő legalább tudjon aludni éjszaka, hiszen dolgozik. 

Tudtuk, hogy valami nincs rendben. Többször is megjártuk az alvásközpontokat, de semmit nem tudtak mondani azon kívül, hogy ez egy átmeneti időszak és majd el fog múlni, minden rendben. 

Még hogy minden rendben! Az egész életem felborult! Eddig éltem a kis gondtalan életemet, és most bumm, anya lettem, és én nem bírom az ezzel járó kötelezettségeket. 

Csodálom azokat a nőket, akik mosolyogva nevelnek sérült gyerekeket, és tudják őket ápolni a nap 24 órájában. Nekem egészséges a gyerekem, mégsem bírom az anyaságot. 

Kivagyok a kakis pelenkáktól, kivagyok attól, hogy a játszótéren semmi másról nem lehet beszélni, csak hogy kinek mi van a gyerekével. 


Nem szeretek anya lenni, de a lányomat szeretem

Zsófi egyébként már 5 éves. Az alvásával azóta semmi gond. Aranyos kislány különben, és tényleg nagyon szeretem őt. Ha valakinek mesélek arról, mennyire nem szeretek anya lenni, egyből megijed, hogy mi lesz azzal a szegény kislánnyal, ha nem szereti az anyukája. 

Pedig nem erről van szó. Zsófit nagyon szeretem. Azt nem szeretem, ami az anyasággal jár. Szeretném neki a legtöbbet nyújtani, szeretnék jó anya lenni, de úgy érzem, nem megy. Nekem ez túl nagy falat. 

Van, aki az anyaságra születik, és van, aki nem. De ez nem azt jelenti, hogy aki az utóbbi csoportba tartozik, az ne szerethetné a gyerekét vagy ne csinálhatná ő is jól néha. Egyszerűen csak úgy érzem, hogy anyaság nélkül sokkal teljesebb lenne az életem. 

Mert mióta gyerekem van, azóta csak érte élek, csak ő tölti ki a mindennapjaimat, és rengeteg dologról le kellett mondanom emiatt. Háttérbe szorultam nőként, háttérbe szorultam feleségként is. És ez nagyon nem jó. 

Szerintem fontos lenne, hogy erről is beszélgessünk a fiatalokkal, és ne idealizáljuk túl a gyerekvállalást. Ha tudtam volna, milyen lesz, akkor azt hiszem, nem vállaltam volna gyereket. Mondom ezt úgy, hogy imádom Zsófit, és nem adnám senkinek a világ minden pénzéért sem.

De nagyon sokat gondolok a régi, gondtalan életemre.

Velem van a baj? Vagy más is érez így? Változni fog ez valaha? Bárcsak én is úgy tudnám élvezni az anyaságot, mint mások! Őszintén, és nem egy szerepet játszva, amit az ember csak a környezete és az elvárások miatt erőltet magára.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja