SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

16 ingyenes hazai mezítlábas park, amit imádni fogtok!

Németh Noémi [cikkei] - 2016-07-15
Olyan parkokat, ösvényeket mutatunk most be, amiket a kicsik egészen biztosan imádni fognak: itt ugyanis nemhogy szabad, de egyenesen kötelező mezítláb járni. Azon túl, hogy jó szórakozás, nagyon kedvezően hat az egészségünkre - azt is elmondjuk, hogy miért.
Le a cipőkkel és irány egy mezítlábas park!
16 ingyenes hazai mezítlábas park, amit imádni fogtok!

A mezítlábas parkok, vagy más néven Kneipp-parkok ötlete a Sebastian Kneipp által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapszik. Ezekben a parkokban olyan különleges utakon gyalogolhatunk, melyeknek burkolata eltérő alapanyagokból készült. Megtapasztalhatjuk, milyen érzés - többek között - a nagyobb, meleg köveken, kisebb folyami kavicsokon, fakérgen, tobozokon, hűsítő gyepen vagy homokban járni: ezáltal fejlődik a talpi érzékelés, felpezsdül a vérkeringés, s az ösvényeken elhelyezett akadálypályákon az egyensúlyozást is gyakorolhatjuk.

Az eltérő anyagokon sétálva természetes, változatos talpmasszázsban részesülünk - minden felület más-más talpi reflexpontot stimulál. Egy ilyen mezítlábas túra erősíti az érfalakat, felfrissít, s jótékony hatást fejt ki az anyagcsere folyamatokra is. Mezítláb járni már önmagában is egészséges, hisz ily módon csökkenthető a lúdtalp kialakulásának kockázata, sőt, a rendszeres mezítlábas járástól javulhatnak a krónikus betegségek és akár a hátfájás is megszűnhet. Egy-egy ilyen túra jótékonyan hat az ér-, és idegrendszerre, és erősíti az izomzatot is.

A parkok csodaszép, erdős környezetben helyezkednek el, így a kellemes kikapcsolódást madárcsicsergés kíséri, a természetes talpmasszázs után pedig hűsítő patakba gázolhatunk, leülhetünk olvasni, gyógynövényeket tanulmányozhatunk, erdei akadálypályán és labirintusban bolyonghatunk, vagy egyszerűen csak élvezhetjük a természetet - minden Kneipp-park és ösvény más-más lehetőségeket kínál a látogatók számára.

Kell ennél több? Rajta, keressétek fel valamelyik mezítlábas parkot, szerencsére egyre több nyílik Magyarországon is. Ezeket mutatjuk most be: 


1. Békásmegyer-Ófalu - Mezítlábas park

Hol? Békásmegyer-Ófalu, Árok utcai játszótér mellett
Mikor? Egész évben, 0-24 órában látogatható.
Elérhetőség: Békásmegyer-Ófalu Mezítlábas park

A játszótér melletti ösvényen 23 féle felülettel találkozhat a kicsik talp, rendszeres használatukkal pedig csökkenthető a lúdtalp kialakulása. A régi játszótér teljesen fel lett újítva, a balesetveszélyes eszközöket modern, biztonságos játékszerekre cserélték, a környezetet pedig rendezték, parkosították, s kialakították a taposóösvényt. Amíg a kicsik a játszótéren szórakoznak, a felnőttek megtekinthetik az itt található, szépséges közösségi mintakertet.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
23 féle felület, többek között folyami kavics, nagyobb kövek, fadarálék, fadeszka, homok, stb.

Programlehetőségek és látnivalók:

 • Játszótér
 • Közösségi mintakert

Itt találod a Békásmegyer-Ófalui Mezítlábas parkot:


2. Bükfürdői Kneipp Park

Hol? 9740 Bük, Termál krt. 39. A pálya, a meditációs pont és jógapark, valamint a Gyógy- és fűszernövénykert Bükfürdőn a Hunguest Hotel Répce Gold és a Danubius Health Spa Resort Bük szállodák mögötti Lajos parkban található.
Mikor? Nyitva tartás 0-24 órában, egész évben
Elérhetőség: Bükfürdői Kneipp Park

A Bükfürdői Kneipp Parkban testi és lelki felüdülés várja a látogatókat. Lábainkat 510 méter hosszú száraztaposón át dolgoztathatjuk, a természetes talpmasszázsról a változatos anyagból készült kövek, eltérő tulajdonságú burkolatok gondoskodnak. A természetes "talpmasszázs" felpezsdíti a talp vérkeringését.
A szülők ellazulhatnak a jógaparkban, míg a kicsik az izgalmas bokorlabirintusban bújócskáznak. A parkban különféle gyógy-és fűszernövényekkel is megismerkedhetünk, a madárdalos környezetben, árnyas fák tövében pedig nagyszerűen kikapcsolódhatunk, lazíthatunk egy picit a hétköznapi, állandó rohanás után.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk: 
Fenyőkéreg, faapríték, fenyőtoboz, gyepszőnyeg farönk, homok, durva, és finom zúzalék, gyöngykavics, illetve beton elemes burkolat.

A mezítlábas park melletti egyéb látnivalók, programlehetőségek:

 • Meditáció pont és jógapark
 • Gyógy- és fűszernövénykert
 • Bokorlabirintus

Itt találod Bükfürdőt:


3. Ceglédi Mezítlábas park

Hol? Cegléd határában, a dinnyéshalmi dűlő elején
Elérhetőség: Ceglédi Mezítlábas park

A nyári hőségben, a hatalmas fák árnyékában kellemes sétát tehetünk mezítláb, talpunkat pedig a meleg bazalt kövek, a hűsítő pázsit, a süppedő tőzeg és a különféle (nem szúrós!) kavicsok kényeztetik. Cegléd határában, a dinnyéshalmi dűlőnél található az erdei tornapálya és a mezítlábas park. A ceglédi mezítlábas parkban létszámtól függően 300/500 Ft-os belépőjegyet kell váltani és előzetes bejelentkezés szükséges.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Homok, föld, bazaltkő, apró szikla, osztályozott kavicsfélék, gyep, tőzeg,
folyami homok, hőálló tégla, agyaglapok, kisméretű tégla, murva, bazaltzúzalék, rönkjárda, agyag, beton.

További érdekes programlehetőségek a Ceglédi Mezítlábas parkban:

 • Levendulaliget
 • Táborozás
 • Tanösvény
 • Családi nap
 • Táborozási lehetőség

Itt találod Ceglédet:


 

4. Csopaki Szabadidő Park - Mezítlábas ösvény

Hol? A csopaki strand keleti végénél kezdődő Ifjúsági sétány mentén találjuk a 230 méter hosszú Mezítlábas ösvényt és köztéri fitnesz parkot.
Mikor? Nyitva 0-24 órában, egész évben
Elérhetőség: Csopaki Szabadidő Park

A csopaki Ifjúsági sétányt 2015-ben adták át - a rendezett, parkosított területen eltérő anyagú felületeken sétálhatunk. A kavicsos, köves, zúzottköves felületek mellett fenyőkéreg, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok színesítik az ösvényt. 
A látogatók néhány fa akadályon, egyensúlyozó gerendákon, farönkökön tehetik próbára ügyességüket és egyensúlyérzéküket, ha pedig elfáradnánk, kényelmes padokon, árnyékban pihenhetünk, vagy akár a víz partján figyelhetjük a Balaton élővilágát.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Kavicsok, kövek, zúzottköves felületek, fenyőkéreg, farönk, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok.

További programlehetőségek a közelben:

 • Köztéri fitnesz park
 • Strandolás a Balatonon
 • Kerékpárút

Itt találod Csopakot:


5. Hegyháti Kneipp Térség - Kneipp túrautak

Hol? 13 településen, a kistérség központja: Vasvár.
Mikor? Egész évben, bármikor látogatható.
Elérhetőség: Hegyháti Kneipp Térség

A túraútvonalak 13 település összefogásával jöttek létre: Csehimindszent, Gersekarát, Győrvár, Hegyhátszentpéter, Kám, Mikosszéplak, Olaszfa, Oszkó, Petőmihályfa, Rábahídvég, Szemenye, Vasvár, Alsóújlak. Az útvonalakon különféle érdekes, ún. Kneipp műtárgyakat helyeztek el, többek között: könyöklőt, gyógynövénykertet, lábáztatót, taposót, napórát, táplálkozási piramist, labirintust, gémeskutat, meditációs széket, inhalátor házat. Oszkó településen még vizes játszótér is várja a kicsiket!
A túra utak mellett egyéb érdekes, kulturális látnivalókban is gazdag a térség (faluházak, pálinkaház, templomok, présházak, botanikus kert, kastély, tó kempingezési, horgászási és vízi sportolási lehetőséggel, stb.) - így igazán tartalmas időtöltéssé válhat a kirándulás.

Itt találod Vasvárt:


6. Hét Patak Gyöngye Natúrpark

Hol? 7345 Alsómocsolád, Rákóczi u. 21.
Elérhetőség: Alsómocsoládi Turisztikai Központ 

Aki Alsómocsoládra látogat, igazi gyerekparadicsomra lelhet. Az ingyenesen kipróbálható Kneipp-ösvény mellett számos más, izgalmas kaland várja a kicsiket, a középpontban pedig a természet és a falusi élet áll. 

Programlehetőségek, látnivalók:

 • Tanösvények
 • Erdei tornapálya, ügyességi élményösvény
 • Íjászat
 • Agyagozás
 • QR kódos lábnyomok felkutatása, s az információk leolvasása telefon segítségével
 • Drótfonatos kerítésből készült labirintus
 • Éjszakai csillagtúra
 • Kemencézés
 • Gyertyaöntés
 • Kincskeresés
 • Kenuzási, csónakozási lehetőség
 • Kerékpárútvonal

Itt találod Alsómocsoládot:


7. Konda-völgyi Kneipp-ösvény

Hol? Dombóvár, a várost átszelő Konda-patak völgyében
Mikor? Egész évben, 0-24 órában látogatható

A Kneipp-ösvény a dombóvári Fogaldalmi ligetben található, romantikus környezetben, egy kis tó mellett. "A monda szerint, ha a tó vízében kedvesünkkel együtt megmossuk az arcunk, és elmondjuk a fogadalmat, a Napisten áldásával örökké egymáséi leszünk." - a romantikus helyszín a szerelmespárok kedvenc találkozóhelye a környéken. 
A Kneipp-ösvény 125 m hosszan fut, a különböző felületeken való mezítlábas járás javítja az egyensúlyérzéket, segít a lúdtalp, valamint a gerincproblémák kialakulásának megelőzésében - és nem utolsó sorban nagy élmény. Jótékonyan hat az ér-, és idegrendszerre, és erősíti az izomzatot is. Az ösvény elején egy "merülő kádat" is használhatunk, amelynek hideg vizébe bele kell mártani az alkarunkat, így serkenthetjük a vérkeringésünket.

További programlehetőségek és látnivalók a közelben:

 • Sportpálya
 • Játszótér
 • DÖPTE bázis - interaktív, játékos természetvédelmi kiállítás
 • Landart-híd
 • Róka – völgy - vadregényes túraútvonal
 • Szenes-út

Itt találod Dombóvárat:


8. Remeteszőlősi Bodzaliget Pihenőpark

Hol? Remeteszőlős, Hold u.
Mikor? Nyitva egész évben

2016. Június 4-én avatták fel a Bodzaliget Pihenőpark új, 12 állomásból álló tanösvényét, a közelben felújított játszótérrel együtt. A mezítlábas ösvény számos, különféle anyag segítségével pezsdíti fel a talp vérkeringését, emellett mozgásfejlesztő gyakorlatokat is végezhetünk a séta közben, a közeli fűszerkertből áradó illat pedig a szaglásunkat teszi próbára. Amíg a kicsik játszanak, a szülők a könyvmegállóban választhatnak maguknak érdekes könyvet az itt elhelyezett polcokról, melyeket a helyszínen ingyenesen olvashatnak. Ami a városi gyermekek számára külön érdekesség lehet, hogy madarakat is etethetnek, a Bodzaliget Pihenőparkban elhelyezett közösségi madáretetőknél. 

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Többek között kavics, homok, murva, fadeszka, tobozok.

További programlehetőségek és látnivalók a közelben:

 • Felújított játszótér
 • Pihenőpark
 • Könyvmegálló
 • Fűszerkert
 • Remete-barlang

Itt találod Remeteszőlőst:

 

9. Százhalombattai mezítlábas ösvény

Hol?  2440 Százhalombatta, a Régészeti park keleti szélén,  István király utca 4.

A 70 m hosszú mezítlábas ösvény a Régészeti Park területén található, az őskori életet bemutató szabadtéri kiállítás része, így csak a Részégeti Parkba váltott belépőjeggyel lehet kipróbálni. A vérpezsdítő "talpmasszázs" mellett érdemes körülnézni a Régészeti Parkban is, ahol 2700 éves halomsírokat láthatunk, és bepillanthatunk a bronz- és vaskori falvak életébe, mindennapjaiba.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Kerek kavicsok, fenyőtoboz, tégla, friss fű, nádkötegek.

További programlehetőségek a közelben (jegyvásárlás szükséges):

 • "Matrica" Múzeum
 • Régészeti Park

Itt találod Százhalombattát:


10. Szent Miklós Gyógyfüves Ház - Kneipp kert

Hol? Vas megye, Ölbő, Dózsa György u. 72.
Mikor? Nyitva tartás: H-P    9:00 – 16:30, Szo: 9:00 - 14:00
Elérhetőség: Szent Miklós Gyógyfüves Ház és Kneipp Kert

A Szent Miklós Gyógyfüves Házban minden az egészségről és a természetről szól - sétálhatunk a gyógynövénykertben, talpunkat a Kneipp kertben dolgoztathatjuk meg, majd bio módszerekkel előállított, egészséges ételeket ehetünk, ha megéheznénk a kirándulás során. A hangulatos kertet vizesárok öleli körbe, melyre egy kis fahíd épült, ezen átsétálva pedig az akácos erdőbe juthatunk el. A gyógynövények világával, fontos tulajdonságaikkal és felhasználásukkal a kihelyezett ismertető táblákon keresztül ismerkedhetünk meg.

További programlehetőségek:

 • Gyógynövénytermesztés, feldolgozás, csomagolás megtekintése
 • Bio gyümölcsök aszalási technikájának megismerése

Itt találod Ölbőt:


11. Tabajdi mezítlábas park

Hol? Tabajd, Petőfi Sándor utca 2. Bejárat a falu központban Nepomuki Szent János szobra mellett. 
Mikor? A park nincs elkerítve, így a nap 24 órájában ingyenesen látogatható.
Elérhetőség: Tabajdi mezítlábas park

A tabajdi mezítlábas parkban csodaszép kilátásban gyönyörködhetünk: egy kis dombról a Szabadsághegyet és a Vértes-hegységet láthatjuk a távolban, a közeli faluban pedig lovasokat, szekereket, bepillanthatunk egy nyugodt falu mindennapjaiba. A friss levegő garantált - ipari környezetnek nyoma sincs a környéken.
A kedvencünket sem kell otthon hagynunk, mivel a park kutyával is látogatható.

Mi vár rád - és a talpadra - Tabajdon?
21 féle járófelületen tesztelheted, fejlesztheted a talpi érzékelésedet: sétálhatsz bazalt köveken, süppedős tőzegben, napsütötte, meleg téglaburkolaton, de akár a patakba is belegázolhatsz, ha lehűtenéd egy kicsit a lábaidat. Sétálhatsz eltérő módon elrendezett hasábokon, így az egyensúlyozás képességét is bátran lehet gyakorolni, fejleszteni.
Megfigyelheted, hogy hogyan változik meg a testtartásod cipő nélkül - a bizonytalan lépések fél óra elteltével magabiztosabb, határozott léptekké válnak majd, ahogy egyre több izommunkát végzel majd az eltérő feladatok során. A testtartásra jótékony hatást fejt ki a mezítlábas túra!
A park 20-30 perc alatt bejárható, a séta végén a kialakított tűzrakó helyen készíthetünk különleges ebédet, eközben a kisebbek az itt található játszótéren szórakozhatnak. 
A sétány babakocsival nem járható! A játszótér viszont babakocsival is megközelíthető a parkoló felől.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Többek között bazalt kövek, süppedős tőzeg, kukoricacsutka, fahasáb, folyami kavics, fenyőkéreg, homok, dolomit, napsütötte, meleg téglaburkolat, hűsítő víz a patakban.

További programlehetőségek:

 • Játszótér 

Itt találod Tabajdot:


12. Eplényi libegő mezítlábas parkja

Hol? Eplényi libegő, 8413 Eplény, Veszprémi út 66/A
Elérhetőség: Tel.: +36704257674
További információ: Eplényi libegő mezítlábas parkja

Eplényben a Libegőnél (télen sípálya) egy 90 méter hosszú mezítlábas parkban sétálhattok, mely ingyenesen használható. Az ösvény a libegő kiszállójától nem messze indul az erdőben a hegytetőn, és egészen az Ámos-hegyi kilátóig vezet.

Itt találod Eplényt:


Kép: Wikimedia

 

13. Nógrádi Együtt Veled TaPark

Hol? Nógrád, 2642

2019-ben a DDC Zöld Megoldás-pályázán a Nógrádi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület 1 millió Forint támogatást nyert. Nógrád Község Önkormányzata anyagi támogatást nyújtott és rendelkezésre bocsátotta a fent említett területet, ahol közösségi összefogással több mint 50 lakos valósította meg a mezítlábas park ötletét. 2021.07.23-án a park hivatalosan is átadásra került.


Fotó: Fekécs Szilvia

Maga a park 1700 négyzetméter, a területén kiülők, szerelemlakat tartó, padok, homokozó található. Megközelíthető vonattal, Nógrád vasútállomástól nagyjából 100 méter sétára található, de parkolási lehetőség is van a parknál. A mezítlábas park egy kerítéssel körbevett területen található, ami biztonságot nyújt, és ennek ellenére is bármikor látogatható.


Fotó: Fekécs Szilvia

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk: különböző minőségű és nagyságú kövek, zúzott kő, akácfa felületek különböző formában, kukoricacsutka, meggymag (ez a kedvence mindenkinek), toboz, műfű, több féle kockakő (bazalt, andezit), bontott tégla, homok.


Fotó: Fekécs Szilvia

Programlehetőségek, látnivalók a közelben:

 • Nógrádi vár,
 • Tájház,
 • Csurgó-forrás,
 • Kéktúra útvonal,
 • Nógrádi tó,
 • Vadaspark

Itt találod Nógrádot:


Kép: Wikimedia


14. Balatonfenyvesi strand mezítlábas parkja

Hol? Balatonfenyves-Alsó vasútállomástól 1 percre, a strand irányában.

A mezítlábas park mellett egy kicsi szabadtéri kondiparkot is találunk, egy perces sétán belül pedig elérhető Balatonfenyves-Alsó szabadstrandja, büfék, éttermek, mosdó és sportpályák is.


Balatofenyves-Alsó strand
 

15. A Levendulafarm Kneipp ösvénye, 
Kemenessömjén

Hol? József Attila utca 16., Kemenessömjén 9517
Elérhetőség: (70) 379 4940
További információ: Levendulafarm Kemenessömjén

A kemenessömjéni Levendulafarm 2016-ban bővült egy kisebb Kneipp-ösvénnyel és egy levendulalabirintussal. A tulajdonosok 2011-ben kezdték a levendulák telepítését, jelenleg 6000 tő francia levendulával rendelkeznek.
A levendulás mellett elkészült egy "jin-jang" alakú Kneipp ösvény is, melynek közepén egy-egy fügefa található.
A mezítlábas taposó mellett helyet kapott egy 20 méter átmérőjű levendula-labirintus is.
Nyáron nyílt napokat tartanak, melyeken bárki részt vehet, aki pihenni, kikapcsolódni szeretne, vagy levendularajongó. Levendulás sütivel és levendulaszörppel várják az érkezőket (ez is ingyenes) - a dátumról, aktualitásokról az elérhetőségeken tájékozódhattok.

Anyagok, amikkel találkozhat a talpunk: vulkáni tufa, többféle méretű kavics, homok, nagyobb méretű kövek, illetve toboz.


Képek: Levendulafarm Kemenessömjén

Itt találod Kemenessömjént:


Kép: Wikimedia

 

16. Mezítlábaspark Lábatlanon

Hol? Lábatlan, a református templom alatt
Mikor? Az év bármely napján, bármikor szabadon látogatható

Az ösvény 30 méter hosszú és 1 méter széles, de tervbe van véve a bővítése - jelenleg 15 féle anyaggal találkozhat talpunk a parkban.
A Búzáshegyi sétautat két család kezdte el rendbe tenni 6-7 évvel ezelőtt, mivel nagyon szemetes és elhanyagolt volt. A kezdeményezéshez helyi civilek is csatlakoztak, a mezítlábas park is helyi önkéntes civilek összefogásának eredményével készült el.

Anyagok, melyekkel találkozik a talpunk: kisebb kavicsok, nagyobb kövek, kvarc homok, fenyőkéreg, fenyő toboz, műfű, kerti ágyásszegély lefektetve, térkő, fa szeletek kör alakban elhelyezve, műfűhöz hasonló anyagú masszírozó, homok.

Itt találod Lábatlant:

Kép: Wikimedia

 

Szülői összefogással akár óvodákban is létre lehet hozni saját mezítlábas parkot - ahogy bazitai ovi már meg is tette! :)

Mielőtt elindulnátok valamelyik parkba, feltétlenül tájékozódjatok az elérhetőségeken az aktualitásokról!

Ismersz más, hazai mezítlábas parkot? Küldj róla saját fotót a Facebookon, és bővítjük a listát!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja