A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Három tipp kirándulásra, gyerekekkel

Ursa Major - 2020-12-03
Ha már unod a négy fal közé bezártságot és szeretnéd felfrissíteni a lakásban töltött napokat, akkor érdemes kicsit kimozdulni családostul egy-egy könnyebb sétára. Ha a saját háztömbötöket már túl jól ismeritek, íme, néhány ötlet, hogy merre tudtok egy jót sétálni, könnyebben túrázni akár gyerekkel vagy babakocsival is.
Három tipp kirándulásra, gyerekekkel

Tudtad, hogy Budapest mellett egy vízesés is található? A főváros határában lévő zuhatag akár télen is hangulatos és könnyű sétát ígérő túraösvény vonalán, a Jegenye-völgyben lelhető fel. A Budapest és Solymár találkozásánál kanyargó túraúton egy csörgedező patak is kíséri az ide látogatót. A Paprikás-patak a főváros határától néhány száz méterre tör át egy homokkő gáton, így hozva létre az 5 méter magas vízesést. Az útvonal könnyű, kisgyerekkel és babakocsival egyaránt bejárható. A Kökörcsin utcai buszmegállótól néhány lépésre érjük el az erdei utat, amelyen 10 perces könnyű séta megtétele után már fel is bukkan a zúgó vízesés. A kanyargó patak felett több alkalommal fahidakon lehet átkelni, a vadregényes sétaút még egy forrást is tartogat. Az 5,6 km hosszú túra végpontja lehet a Solymári vár, ahonnan csodaszép kilátás nyílik a budai hegyekre.

A főváros kellős közepe is rejt érdekes kiránduló pontokat, ilyen például a Róka-hegyi kőbánya. Ide babakocsival és kicsi gyerekkel semmiképp ne menjünk, de a nagyobb gyerekek biztos, hogy élvezik a bánya meredélyei köré épült lépcsős ösvények megtételét. A Budapest III. kerületében, Csillaghegyen található népszerű kiránduló hely egykoron a főváros legnagyobb mészkőbányája volt. A többszintes bánya és környéke mára védett terület, bebarangolható, izgalmas útvonalakkal. Jó időben bográcsozásra, szalonnasütésre is van lehetőség, illetve falmászók gyakorolnak a kőfalakon. A kőfejtő teteje félkörben bejárható, a szintkülönbségek miatt meredek lépcsőkön kell fölfele és lefele mászni, de megéri felkapaszkodni a peremre, hiszen a tetőről szép időben pazar kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre.

 

Tata közelében, a Gerecse hegység egyik páratlan szépségű völgyében található az Agostyáni Arborétum. A 30 hektáros park különleges növényvilágot rejt: cédrusok, mamutfenyők, nyírek, kőrisek, juharok és megannyi összesen körülbelül 300 féle fa és cserje díszítik ezt a hatalmas parkot. A völgyön átfutó patak vizét tavakba gyűjtötték, így mesebeli erdőben találja magát, aki ide látogat. És mivel közel van Tata, a vizek városa, ezért érdemes egy teljes napos kirándulást tervezni a környékre. Az Öreg-tó Tata emblematikus pontja, de parkkedvelőknek érdemesebb a város kertvárosi részében kialakított Angolkertbe is bekukkantani. Ez Magyarország első angolkertje, melyet még az Esterházy család építtetett a XVIII. században. Szomorú füzek, borostyánnal befutott műromok között sétálhattok és a romantikus Cseke-tó partját is felfedezhetitek.


Kép: creative commons

 

Indexkép:rottonara képe a Pixabay -en. 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja