SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Biztonságos ajándékötletek gyerekeknek

Családinet [cikkei] - 2021-12-02
A gyermekek szemének biztonságára is gondoljunk, amikor ajándékot választunk nekik - erre figyelmeztetnek a szemészek.
Biztonságos ajándékötletek gyerekeknek

„A gyerekek szeme különösen érzékeny a sérülésekre. Elég egy óvatlan mozdulat, és máris megtörténhet a baj. Ezért is legyünk körültekintőek, amikor játékot választunk számukra. A súlyos szemsérülések akár életre szóló következményekkel járhatnak. Leggyakrabban a szaruhártya horzsolását és a szem bevérzését okozzák a játék közben előforduló balesetek. A súlyosabb trauma komoly, életre szóló látáskárosodáshoz is vezethet" – mondja Dr. Barcsay-Veres Amarilla, a Budai Szemészeti Központ gyermekszemésze.
 
A legtöbb szemsérülés azonban könnyen megelőzhető néhány alapelv betartásával:

  • Ne vásároljunk éles, kiálló vagy lövedékes részeket tartalmazó játékokat.
  • Fokozottan figyeljünk gyermekünkre, amikor olyan játékokkal játszik, amelyek szemsérülést okozhatnak.
  • Ha sportfelszerelést adunk ajándékba, gondoskodjunk a megfelelően rugalmas lencsével rendelkező védőszemüvegről is.
  • Nézzük meg a címkéken az életkorra vonatkozó ajánlásokat, és ügyeljünk arra, hogy a gyermek életkorának és érettségének megfelelő ajándékokat válasszunk.
  • Az idősebb gyermekek számára készült játékokat tartsuk távol a kisebbektől. Ez különösen azon családokban fontos, ahol a gyerekek között jelentősebb korkülönbség van. A nagyobbakat meg kell tanítani, hogy a veszélyes játékokat el kell pakolni a kíváncsi babakezek elől.


Néhány szembiztos ajándékötlet a virtuális világon túl

Mivel a legtöbb gyermek extrém sok időt tölt a telefon, a számítógép vagy a tévé képernyője előtt, érdemes olyan ajándékban gondolkodni, ami kiragadhatja a virtuális világból. Már azzal is óvjuk szemük egészségét, ha egy jó ajándékkal csökkenteni tudjuk a képernyőidejüket. Bármennyi monitor előtt töltött idő hozzájárulhat a gyermekkori rövidlátás kialakulásához. A terhelt, fáradt szemizmok a szabadtéri tevékenységek során ellazulhatnak, megpihenhetnek.
 
Szembiztos ajándékötletek a fa alá:

  • Művészeti és kézműves kellékek: Minden korosztály számára szórakoztató ajándékot jelentenek. Jó választás lehet a festékkészlet, kifestőkönyv, festőállvány, gyöngyfűző vagy bűvész készlet. Idősebbeknek esetleg varrókészletek. Vásárlás előtt minden esetben ellenőrizzük az ajánlott korcsoportot! Barkácsolásnál is javasolt a gyerekeknek védőszemüveg viselése.
     
  • Kültéri ajándékok: Az olyan sportfelszerelésekkel, mint a szánkó, korcsolya, túrabakancs meghozhatjuk a gyerekek kedvét, hogy kimozduljanak a meleg szobából. A téli sportokhoz mindig szerezzünk be megfelelő védőszemüveget is! Síelők vagy snowboardosok számára egészüljön ez ki UV-védelemmel. A hóról és jégről visszaverődő napfény ugyanis komoly károkat okozhat a szemfelszínen.
     
  • Oktató játékok minden korosztály számára: A kisgyermekek kéz-szem koordinációjának, finommotorikus készségeinek fejlődését is segítik az építőkockák vagy a kirakós játékok. De választhatunk számukra az életkoruknak megfelelő társasjátékot, memóriajátékot. Az idősebb gyerekeket pedig idegen nyelvű társasjátékkal is meglephetjük.
     
  • Kártyajátékok: Azon kívül, hogy szórakoztatóak, kiválóan alkalmasak arra is, hogy a kamaszok letegyék a telefonjukat, és minőségi időt töltsenek a barátokkal, családdal. Remek választás lehet az olyan kérdezz-felelek kártyajáték, amellyel jobban megismerhetjük egymás érzéseit, vagy akár önmagunkat is.

Ha a kellő figyelem és elővigyázatosság ellenére a gyermek szeme mégis megsérülne, azonnal forduljon orvoshoz.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja