SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

8 ajándék, amit inkább ne adj a gyereknek karácsonykor

Családinet [cikkei] - 2015-12-08
A karácsony a családról, szeretetről, örömszerzésről szól. Igyekszünk olyan ajándékokat vásárolni vagy készíteni, amikkel mindenkinek mosolyt csalhatunk az arcára. A gyerekek esetében azonban nagyon mellélőhetünk, ha nem tartunk szem előtt néhány fontos szempontot. Még egy szuper ajándékkal is csalódást okozhatsz, ha rosszkor adod oda, ha még túl kicsi, esetleg már túl nagy hozzá. Összeírtunk egy listát azokról a dolgokról, amiket nem ajánlott karácsonykor a fa alá helyezni.
8 ajándék, amit inkább ne adj a gyereknek karácsonykor

1. Olyan játékok, amikből már kinőtt

Lehet, hogy gyermeked éveken át odavolt a kisautókért vagy a pónilovakért, de vedd észre, ha már kinőtt belőlük. Ha már nem emlegeti annyiszor, ha egyre gyakrabban porosodnak a polcon a régi kedvenc játékok, és inkább mással játszik helyettük, akkor valószínű, hogy már nem érdeklik annyira. Sokan listát írunk gyermekünk kedvenc játékairól, így karácsonykor könnyű dolgunk van, mert tudjuk, mik közül kell választanunk. Ha előveszed a tavalyi listát, ne bökj rá automatikusan egy éppen soron következő játékra, amikor vásárolni indulsz. Gondold végig pontról pontra, mi az, amit tavaly még szeretett, de mostanában már egyáltalán nem játszik vele. A kicsik sokszor hamarabb ráunnak egy-egy kedvencükre, mint hinnénk, hiszen találnak helyette új, sokkal vonzóbb dolgokat - ami tavaly még maga volt a csoda, idén már lehet, hogy unalmas lesz számára.


2. Olyan játékok, amikhez még túl fiatal

Ha olyan sporteszközt veszel neki, amibe hamarosan bele fog nőni (maximum 1-2 hónapon belül), az még belefér. De egy komoly, nagy biciklit venni egy 3 éves gyereknek, aki még éppen a háromkerekű változaton ismerkedik a pedál működésével, nagyon rossz ötlet. Évekig használatlanul fog állni, a lakásban útban lesz, a kicsi pedig csak vágyakozik utána, de nem élvezheti ki. Ugyanez vonatkozik a társasjátékokra, logikai játékokra is: ha még túl fiatal hozzá, nem fogja érteni a szabályokat, nem lesz sikerélménye a játékban, így csalódás lesz a vége. Mielőtt bármit megveszel, mindig ellenőrizd, hogy hány éves kortól ajánlott - nem véletlenül vannak egyes játékok korhatárhoz kötve.


3. Szezonális játékok

A nyári, vagy csak szabadban használható játékoknak bár lehet, hogy örülnek a gyerekek; amint rájönnek, hogy még hónapokat kell várniuk a kipróbálással, alábbhagy a lelkesedés. Persze, fontos a türelem gyakorlása is, de karácsonyra sokkal figyelmesebb ajándék egy szánkó vagy korcsolya. 


4. Veszélyes játékok

Mielőtt bármit megvennél, nézz utána az adott játéknak. Az alábbiakat mindeképpen ellenőrizd: nem áll-e fenn fulladásveszély, van-e rajta ólomtartalmú festék, nem tűzveszélyes-e? Azt is meg kell nézni, hogy hány éves kortól ajánlott a játék. Ha a gyerek még túl kicsi hozzá, akkor számára ezért is veszélyes lehet.

Kapcsolódó cikkünk: Biztonságos ajándékötletek gyerekeknek


5. Ruha, zokni, fehérnemű

Ezek a gyerekek többségének nem okoznak igazán örömet (kivéve persze, ha kifejezetten ő kérte, mondjuk a kedvenc mesehősével, vagy ha kamasz gyerekről van szó, akinek már fontos a divatozás). A zokni, fehérnemű és ruha mindennapos kellékek, nincs bennük semmi különleges: ez egy olyan alapvető felszerelés, ami hozzátartozik az életünkhöz. Egy ajándék éppen attól okoz örömet, hogy nem hétköznapi, hanem különleges; hogy lehet vele játszani, tanulni belőle, vagy alkotni általa valami szépet. Mindez nem mondható el egyetlen zokniról vagy nadrágról sem.


6. Ajándékutalvány vagy pénz

Nagyobb gyerek esetében, aki már önállóan szokott (és szeret) vásárolni magának, jó ötlet, de kisebb gyerek esetében nem. Ne hagyd rá a döntést, mondván, úgyis ő tudja a legjobban, hogy minek örül. A kicsiknek még szükségük van az ajándékbontogatás rituáléjára, a meglepetésre, arra, hogy a csodaszép csomagolópapírt kibontva a kezükben legyen valami, amit aztán rögtön ki is próbálhatnak.


7. Bármi, ami hangos

Ha ajándékot adunk egy gyereknek, próbáljunk meg tekintettel lenni a szüleire is. Ha mégis a zajos meglepetés mellett döntesz, azzal megtetted az ajándékozási-háború első lépését: biztos lehetsz benne, hogy a szülők viszonozni fogják a kedves gesztust, és hasonló ajándékra számíthat majd tőlük a te gyermeked is - így te is átéled majd a kínt, milyen az, amikor ugyanazt a 3 mondatot nyöszörgi el a kisrobot szünet nélkül, reggeltől estig. :) Képzeljük inkább bele magunkat a környezet helyzetébe is, és semmi olyat ne vegyünk, ami túl hangos, zajos vagy idegesítő.


8. Olyan játékok, amiknek te örültél volna gyerekkorodban

Mindenkinek van egy kedvenc játéka, amit imádott gyerekkorában, vagy nagyon vágyott rá, de sosem kapta meg. Ha szülőként meglátod egy boltban a hőn áhított dolgot, sok kedves emléket ébreszthet benned. Gyerekkoroddal ellentétben azonban most már van pénzed, így akár meg is veheted azt, ami után hosszú éveken át csak sóvárogtál. Ebben a helyzetben sokan esnek kísértésbe, és végül meg is veszik. Valószínűleg eszükbe sem jut, hogy ezt a játékot igazából nem is a gyermeküknek vették, hanem maguknak… Sok szülő szomorúan veszi tudomásul, ha gyermeke nem szereti az általa kedvelt dolgokat, pedig nincs ezzel semmi baj. Egyszerűen mások vagytok, két különálló ember, nem kötelező ugyanazt szeretnie, mint amihez te vonzódsz. Ezt mindig tartsd tiszteletben, és sose vásárolj olyan ajándékot neki, aminek igazából csak te örülsz igazán.
Magadnak azonban nyugodtan megveheted, és akár a fa alá is teheted... :)


 

Te mit tennél még hozzá a listához? Mi volt a legrosszabb karácsonyi ajándék, amit gyerekként kaptál?

Indexkép: JESHOOTS.com / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja