A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért jó, ha társasjáték is kerül a fa alá?

Családinet - 2019-12-05
Az ünnepek alatt együtt a család, jönnek az ismerősök, rokonok, az együtt töltött időt feldobja egy - vagy akár több - társasjáték.
Miért jó, ha társasjáték is kerül a fa alá?

Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője néhány pontban összefoglalta, hogy miért érdemes akár a meglévő régieket elővenni, vagy egy új darabbal frissíteni a társasjáték készletet.  


A társasjáték összehozza a családot

A kisgyermekeket nem könnyű a téli hideg, esős vagy épp havas időben egész nap a lakásban lekötni. A kamaszokat pedig már elég nehéz a szobájukból előcsalogatni, ha ugyan épp otthon vannak. Jó hír, hogy a tapasztalatok szerint a társasjáték mindkét korosztály esetében beválik. Sőt, ha megtaláljuk a megfelelő darabot, akkor a család apraja-nagyját, a kisgyermekektől a nagyszülőkig le tudjuk ültetni az asztal köré.


Hogyan válasszunk társasjátékot?
 

  • A megfelelő társas kiválasztásához az alsó korhatárt vegyük figyelembe. A 3 éves például nagy valószínűséggel nem boldogul majd az idősebbeknek szóló, bonyolult játékszabályok megértésével és nem is tud hosszabb időn át a játékra koncentrálni.
  • Érdemes még a család vagy a gyerekek érdeklődési körére fókuszálni. Kisebbek számára a mesefigurás játékok vonzóbbak, nagyobbaknál már az is számít, hogy inkább logikai, gyorsasági, matematikai vagy nyelvi készségeket mozgat meg a játék.
  • Ha a gyermek nehezen éli meg a versengést vagy ha veszít a társasjátékban, érdemes kipróbálni a kooperációs játékokat. Itt nem egymás ellen, hanem együtt kell küzdeni és legyőzni az ellenséget.
  • Van, hogy nosztalgia alapján választunk, mert jó érzés leülni gyermekkorunk hangulatát felidézni a régi jól ismert játék felújított, mai gyerekek ízléséhez picit igazított társasjátékkal.
  • Előfordulhat, hogy a nagy gonddal és hosszas keresgélés után kiválasztott társasjáték mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Ilyenkor érdemes eltenni a szekrény mélyére és várni, majd hónapokkal vagy még később újra elővenni. Sok esetben ez beválik, mert a gyerekek is „megérnek” a játékra.  
  • A karácsonyi társasjáték beszerzésére jó, ha egész évben készülünk. Érdemes figyelni, hogy a gyerekek egy szülinapon vagy ottalvós bulin, osztálykarácsonyon esetleg játszanak-e olyan új társasjátékkal, amiről mesélnek, ami nagyon tetszett nekik. Ha résen vagyunk, így is megtalálhatjuk a megfelelő darabot.
     

3 ok, amiért a társasjáték mindig jó ajándék

A társasjáték erősíti a családtagok közötti kapcsolatot, és az egész társaságot – még a csendesebb, visszahúzódóbb tagjait is - képes közelebb hozni. Ha nehezen oldódik a hangulat, csak vegyünk elő egy társasjátékot. Meg fogjuk látni, hogy onnantól kezdve feszengés helyett a hangulat folyamatosan egyre vidámabbá válik. A nevetés ugyanis a társasjátékok gyakori „mellékhatása”, ami boldogság hormont termel és csökkenti a stresszt.

Már a kisgyermekek kezébe is gyakran kerül okostelefon vagy tablet. A nagyobbak pedig sokszor a pc vagy a játékkonzol előtt ülve töltik a szabadidejüket. A társasjátékkal töltött időre kiszakadhatnak a digitális világból. Nem a képernyőre szegeződik a figyelmük, hanem a többiekre és a játékra. Ha először nehezen is állnak kötélnek, vonjuk be őket a játékba és meglátjuk, hogy elnyeri a tetszésüket.

A nyeréshez stratégia és türelem szükséges. A társasjátékban ezt oldott környezetben és kalandos módon tanulhatják meg és gyakorolhatják. Célokat kitűzni, türelmesnek lenni, együttműködni, problémákat megoldani és döntéseket hozni. Erre a játék során stresszmentes környezetben van lehetőség. Valljuk be: a hétköznapok után ez a felnőttek számára is üdítően hat.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: jatekliget.hu
Kép: Alexas_Fotos / pixabay

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja