A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Leszerelt fertőtlenítők az iskolákban, cinikus hozzáállás - szakemberek figyelmeztetnek: nagy baj lehet az oktatásban

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-09-15
Egyre több iskolában szerelik le a fertőtlenítőket és a falra szerelt lázmérőket. Se a maszkviselés, se a távolságtartás, se a hőmérőzés nem kötelező. Sőt. A legtöbb mosdó állapota katasztrofális. Szappan és wc papír előreláthatóan lesz, de az is csak a járvány kirobbanása óta áll folyamatosan sok iskola rendelkezésére. Mindezt úgy, hogy a digitális oktatás bevezetésének veszélye folyamatosan fennáll. A járványügyi adatok ugyanis egyre rosszabbak, a környező országokban pedig már folyamatos a védekezés.
Leszerelt fertőtlenítők az iskolákban, cinikus hozzáállás - szakemberek figyelmeztetnek: nagy baj lehet az oktatásban

Felszereltség hiány, kiszámíthatatlanság az iskolákban

Játszótéren mesélik egymásnak a szülők elképedve, hogy az iskolában nincs már fertőtlenítő és a lázmérő is le lett szerelve. Van ahol wc papír és törölköző sosem volt, örüljünk, hogy legalább szappannal meg tudják mosni a kezüket a gyerekek. De azzal is csak a járvány óta. 

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja a Családinetnek azt mondta, sem a gyerekek, sem a szülők, sem a pedagógusok nem számíthatnak túl sok jóra.

”Azelőtt az iskolák többségébe a gyerekek vitték be a wc papírt, szappant, vagy ha nem vittek be, akkor egyáltalán nem voltak felszerelve a mosdók. A járvány óta egy pozitív változás, hogy ilyeneket már biztosítanak. Másra azonban nem is számíthatnak az iskolák. Mert semmi más nincs az iskolákban.”

Sőt. Úgy tudjuk, hogy több iskolában még a fertőtlenítő berendezéseket is leszerelték, és a falra szerelt lázmérő sem működik már.

”Sem a maszkviselés, sem a hőmérőzés nem kötelező, és a távolságtartási szabályokat is kiszedték az intézkedésből. Még ottalvós kirándulásokat is lehet szervezni.”


Nem készülnek a digitális oktatásra, nem biztosítanak eszközöket sem

Pedig fennáll a digitális oktatás bevezetésének veszélye.

”A felsőbb osztályokban azt mondják, hogy ahol lehetséges a beoltás, ott mindenki vállalja fel az oltást, aki meg nem teszi, annak úgy kell. Ez azért nagyon cinikus hozzáállás, mert a kiskorú gyerekek oltásáról nem a gyerek, hanem a szülő dönt, és ha a szülő nem szeretné, akkor ő ott van ugyanúgy védetlenként.”

Nagy Erzsébet azt mondja, a pandémia alatti digitális oktatás anyagilag nem csak a legszegényebbeket sújtotta. Folyamatosan kapott középosztálybeliektől is visszajelzéseket, hogy nem tudják megoldani, hogy minden gyereknek legyen külön laptopja a családban.

”Hajnal Gabriella arról számolt be, hogy pár év alatt 150 ezer eszközt juttattak el a tanulóknak különböző intézményekbe. Csak az a baj, hogy 1 millió tanulóról beszélünk. Ehhez képest néhány év alatt 150 ezer eszközt sikerült eljuttatni. Ez olyan, mint halottnak a csók.”

De nemcsak a szülőknek, hanem a pedagógusoknak is mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk.

”A járványhoz kötődően sincs szó eszközbiztosításról a pedagógusok számára. Egy felmérés szerint a digitális oktatás bevezetése általánosan 50 ezer Ft költséggel járt pluszban a pedagógusoknak, melyet valamilyen kütyüre vagy internet elérésre költöttek.”
 

A környező országok iskoláiban folyamatos a tesztelés, itt csak a Jóistenben bízhatunk

S hogy mi várható, ha újra bezárják az iskolákat? Nagy Erzsébet szerint ugyanez.

”Egy kicsit sem sikerült előrelépni. Folyamatosan azt halljuk, hogy egyáltalán nem készülnek digitális munkarend bevezetésére. Csak akkor kérdezem én, hogy figyelik a járványügyi adatokat? Mert mi azt látjuk, hogy ezek emelkednek, azt látjuk, hogy a szomszédos országokban folyamatosan tesztelnek, Ausztriában például heti háromszori tesztelése van a gyerekeknek. Nálunk ilyen nem lesz, szabadon terjedhet a járvány, csak akkor lehet tudomást szerezni róla, ha valaki megbetegedett és végre tesztelték. Amelyik pedagógus megkapta az oltást, az kontaktszemélynek sem fog minősülni, mehet egyik osztályból a másikba, taníthat maszk nélkül, még távolságtartás sincs. Úgyhogy valószínűleg a Kásler Miklós által nagyon gyakran emlegetett Jóistenben lehet csak bízni.”

osztályYan Krukov fotója a Pexels oldaláról

Frissítés: egyre több középiskolában vezetik be a kötelező maszkviselést, derül ki az Eduline összefoglalójából.


Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja