A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Védettségi igazolvány nélkül nincs kollégiumi szoba - egyre több egyetem és főiskola dönt a korlátozásról

Németh Noémi [cikkei] - 2021-09-02
Kellemetlen meglepetés érheti azokat a diákokat, akik nem olttatták be magukat: több olyan egyetemi kollégium is van, ahová védettségi igazolvány nélkül nem költözhetnek be.
Védettségi igazolvány nélkül nincs kollégiumi szoba - egyre több egyetem és főiskola dönt a korlátozásról

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hét elején küldött egy járványügyi javaslatcsomagot a felsőoktatási intézményeknek a hét elején. Ennek részeként azt javasolták a felsőoktatási intézményeknek, hogy a kollégiumokat "lehetőség szerint" csak a beoltott hallgatók vehessék igénybe - az erre vonatkozó döntést azonban az egyetemek és főiskolák kezében hagyták. 

Több intézmény vezetősége élt is a lehetőséggel, így vannak olyan kollégiumok, ahol az oltatlan tanulók nem kaptak férőhelyet - tudta meg az Eduline.


Van, ahol már biztosan nem kaphat szobát, aki nem védett

A SOTE már be is jelentette, hogy kollégiumi férőhelyeiket csak és kizárólag a beoltott hallgatók foglalhatják el: "Azok a hallgatók, akik nem rendelkeznek érvényes oltási igazolással, nem költözhetnek be a kollégiumba".

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem vezetősége is úgy döntött, hogy csak a védett hallgatóknak biztosít kollégiumi elhelyezést. 


Az Óbudai Egyetemen nem feltétel, csak ajánlott a védettségi igazolvány

Az egyetem közzétette erre vonatkozó ajánlásait: itt nem kötelező a védettségi igazolvány felmutatása, azonban akik a beköltözés előtt három hónapig külföldön tartózkodtak, azoknak 5 napnál nem régebbi, negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk a beköltözés feltételeként, valamint vállalniuk kell, hogy 30 napon belül beoltatják magukat. Amennyiben ez nem történik meg, azonnal ki kell költözniük a kollégiumból.


Van, ahol biztosan fogadják az igazolvánnyal nem rendelkezőket is

Az ELTE honlapján található tájékoztatás szerint náluk nem feltétel a védettségi igazolvány megléte, azonban amelyik diáknál bármilyen eredetű légútibetegség-tünet jelenik meg, annak a betegszobát kell igénybe vennie.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kihangsúlyozta, hogy nem feltétel a beoltottság, de aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal, annak magával kell vinnie a kollégiumba. 

A győri Széchenyi István Egyetem kollégiuma szintén fogadja azokat is, akik nem rendelkeznek igazolvánnyal, azonban éjszakai vendégfogadásra nem lesz lehetőségük a tanulóknak.


Megoszlanak a szülői vélemények

Sok szülő adott hangot véleményének a témával kapcsolatban: sokan helyeslik, mint mondják: nem szeretnék, ha a gyermekük mellé "beköltözne egy oltatlan". Mások a szűk határidőt kifogásolják: "Még jó, hogy időben szólnak, amikor a diák már ott áll az ajtóban a pakkjával." 
Van, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az oltás állítólag nem kötelező, most mégis úgy érzi: rákényszerítik a tanulókat. Másoknak pedig az szúrt szemet, hogy a kollégiumokkal ellentétben a közelgő Eucharisztikus Kongresszuson való részvételnek nem feltétele a védettségi igazolvány, holott hatalmas érdeklődésre számítanak a világ minden tájáról. 

Szakértők eközben szeptemberre jósolták a negyedik hullám megérkezését, így egyelőre kérdéses, meddig lesz jelenléti oktatás és meddig maradhatnak a kollégiumokban a tanulók.

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja