SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

PSZ: A következő öt évben legalább 22 ezer pedagógust veszít majd el a közoktatás

Családinet [cikkei] - 2021-09-01
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt kéri a kormánytól, hogy ne kötelezze a tanárokat arra, hogy 2024-ig megszerezzék az előmeneteli rendszer pedagógus II-es fokozatát.
PSZ: A következő öt évben legalább 22 ezer pedagógust veszít majd el a közoktatás

PSZ: ne kötelezze a kormány a tanárokat a pedagógus II-es fokozat megszerzésére!

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a szakszervezet tanévkezdő sajtótájékoztatóján azt mondta: becslések alapján a pályán lévők mintegy hat százaléka meg kívánja tagadni a minősítés megszerzését, így a jelenlegi szabályok értelmében ők elveszítenék a munkájukat.

Ez, a szakmából jelenleg is hiányzó 12 ezer főállású pedagógussal együtt végzetes lenne a közoktatás rendszerére - hangsúlyozta az alelnök. Szerinte teljesen új életpályamodellre lenne szükség, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ezt már felismerte, és a szakképzésben dolgozóknál eltörölte a minősítő rendszert.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon minden negyedik oktatási intézményben legalább egy tantárgyat tanít olyan tanár, akinek az adott tárgy nem szakja, minden ötödik intézményben pedig van olyan tanár, akinek nincs felsőfokú végzettsége.


A következő öt évben legalább 22 ezer pedagógust veszít majd el a közoktatás - tette hozzá, jelezve: számukat növelnék azok, akik nem vállalják a pedagógus II-es minősítést.


Nem tartják biztonságosnak az oktatást a jelenlegi utasítások alapján

Totyik Tamás tudatta: a PSZ a jelenlegi utasítások alapján nem tartja biztonságosnak az oktatást az oktatási intézményekben, ezért arra kéri a kormányt, hogy hozzon határozottabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéséért.

A PSZ javaslata szerint rendszeresen tesztelni kellene a tanulókat és a pedagógusokat, valamint kontaktkutatást szükséges végezni - mondta, kiemelve: súlyos probléma, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének kiadott tájékoztatója szerint a hatodik évfolyamtól nem lehet tantermen kívüli oktatást elrendelni.


Szabó Zsuzsa, a szakszervezet elnöke azt mondta: a PSZ évek óta "kongatja a vészharangot, de a kormány eddig a füle botját sem mozdította az oktatás égető kérdéseire."

Emiatt az idei tanévet a közoktatás egészét veszélyeztető pedagógushiánnyal kell megkezdeni - emelte ki, hozzátéve: a diákok így nem mindenhol kapnak majd minőségi oktatást.

Az elnök emlékeztetett, hogy a PSZ ezért petíciót indított, amelyben a többi között béremelést és jelentős óraszámcsökkentést követelnek a pedagógusoknak szeptembertől. A petíciót - amelyet már több ezren támogattak - szeptember 15-ig lehet aláírni a szakszervezet honlapján és közösségi oldalán - ismertette.

Az alelnök tudatta azt is: a PSZ újabb közérdekű adatigényléssel fordult az oktatásban érdekelt állami szervezetekhez, szeretné ugyanis megtudni például, hogy 2021 januárja és június vége között hányan voltak táppénzen, hányan betegedtek meg a koronavírus miatt, és hányan kapták meg a száz százalékos táppénzt.

Olvasd el ezt is: ”Csak nehogy a végén ránk szakadjon az egész rendszer!” - A gyerekek a legnagyobb vesztesei a tanárhiánynak

Forrás: MTI 
Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

- A túlsúlyos emberek száma 1975 óta világszerte megtriplázódott.1 - 2016-ban több mint 1,9 milliárd túlsúlyos nagykorút regisztráltak, ezek közül 650 millió elhízottat, azaz olyanokat, akiknek 30 felett volt a testtömegindexük.2 - A túlsúly miatt számos betegség fejlődhet ki: szívbetegségek, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, a rák bizonyos fajtái, de az idő előtti elhalálozás is jellemző a túlsúlyos emberekre.3
A szerkesztő ajánlja