A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szélsebesen terjed a neten a gyerekpornó, az ártatlannak tűnő videók is beteg emberek kezébe kerülhetnek

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-10-07
A sötét weben, a Facebookon de akár még a YouTube-on is könnyűszerrel terjednek a gyerekeket enyhébb vagy durvább formában szexualizáló jelenetek. A hatóságok nem minden esetben állnak a helyzet magaslatán, miközben közösségi oldalak moderátorai időnként szó szerint beleőrülnek a látottakba.
Szélsebesen terjed a neten a gyerekpornó, az ártatlannak tűnő videók is beteg emberek kezébe kerülhetnek

A New York Times által végzett oknyomozó riport szerint tavaly csak a Facebookon 12 millió Messenger-üzenetben összesen 45 millió pedofil tartalmú kép cserélt gazdát.

Korábban ezek a képek csak a speciális böngészővel elérhető úgynevezett sötét weben keresztül voltak elérhetőek. Ezen a felületen működnek a mai napig olyan klubok, ahová ilyen felvételek megosztásával lehet bekerülni. Aki pedig azt tudja bizonyítani, hogy ő maga személyesen bántotta a kisgyermekeket, az egy még belsőbb kör tagjává válhat.

A Facebooknak köszönhetően azonban ma minden eddiginél könnyebben lehet ilyen anyagokhoz jutni. Ha valaki egy 30 napnál régebbi profilt használva osztja meg a perverz fényképeit és videóit, az csak egy figyelmeztetést kap az oldaltól, az inkriminált bejegyzést eltávolítják, és onnantól mintha mi se történt volna.

Változó, hogy az ügyet a közösségi oldal moderátorai jelzik-e a hatóságoknak, de a hatalmas esetszám miatt – napi 8 ezer hasonló képet moderálnak ki – a rendőrségnek kapacitása sincs minden ilyen üggyel egyenként foglalkozni. A helyzet súlyát jól mutatja, hogy azok a dolgozók, akik napi nyolc órában foglalkoznak a nem kívánatos anyagok Facebookról való törlésével, egy idő után vagy teljesen érzéketlenné válnak, vagy szép lassan beleőrülnek a munkába. Sokan lesznek közülük kényszeresek, paranoiásak, és több dolgozó beszámolt arról is, hogy a szünetekben marihuánát szívtak, mert ezt a munkát máshogy nem lehetett kibírni.
 

„Akkor a legjobbak, ha azt hiszik, csak más kislányok nézik őket”

Az egyértelműen bűncselekmény kategóriájába tartozó erőszakos felvételeken kívül vannak a szexuális ragadozóknak más módszereik is arra, hogy beteg vágyaikat kiéljék. Gyakori, hogy YouTube-csatornával rendelkező kisiskolás lányokat kérnek meg arra, hogy egy-egy kihívás keretében osszanak meg felvételeket arról, hogy például kirúzsozva egymás lábujját nyalogatják vagy fürdőruhában táncolnak. A gyerekek ilyenkor boldogan mennek bele a játékba, nem is sejtve, hogy a kihívó nem a kortársuk, hanem egy felnőtt férfi, aki utána illegális fórumokon osztja meg a felvétel linkjét.

Mobilozó kislányok

Kép: Syda Productions / shutterstock
 

Az Index újságírója által felfedezett pedofil aktivista-jogvédő (!) fórumban az egyik „szakértő" így vélekedett minderről: „A lányok akkor csinálják a legjobb cuccot, amikor azt gondolják, hogy csak más kislányok nézik őket. Nem érzik, hogy több ruhát kellene felvenniük, vagy hogy meg kellene vágniuk a videót, csak hogy elkerüljék a kommenteket. Az van rajtuk, amiben táncórára meg divatbemutatóra hordják őket, meg amiben a szüleik nem engednék ki őket a házból. Rengeteg videót csinálnak, és ezeknek a 2,5 százaléka hasznos.”

Árulkodó lehet, hogy az érintett kislányok YouTube-csatornáinak általában elég kevés feliratkozója van, a videóikat ritkán nézi meg 20-50 embernél több, ezek a felvételek azonban akár több százezres megtekintést is produkálhatnak. Természetesen mindennek észrevétele és kezelése a szülők dolga, hiszen a gyerek inkább vérszemet kap a nagy nézettségtől.

A veszélyek ellenére a pszichológusok nem javasolják, hogy letiltsuk a gyerekeket a netről. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szakértői szerint a tiltással valószínűleg annyit érünk el, hogy a gyerek titokban fogja feltölteni a videóit, és nem mer majd szólni, ha bajba került. Inkább a bizalmi viszony és a sok beszélgetés segíthet, amelyben szóba kerül többek között az online privát szféra, a biztonságos netezés szabályai de akár a közösen megélt internetes élmények is.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: icsnaps / shutterstock

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja