A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ismert pedofil zaklatja a pécsi gyerekeket - 13 dolog, amire tanítsd meg gyermeked!

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-03-28
Legutóbb egy 9 éves fiú nyomába eredt egy, a rendőrség által is ismert pedofil Pécsen. Bár a gyereket hosszan kísérgette, és arról kérdezgette, akar-e a barátja lenni, konkrét bűncselekményt nem követett el, így a hatóságok egyelőre tehetetlenek - értesült az Okpecs.hu.
Ismert pedofil zaklatja a pécsi gyerekeket - 13 dolog, amire tanítsd meg gyermeked!

Az egyik belvárosi iskola értesítette a szülőket arról, hogy március 4-én egyik tanulójukat hosszabb ideig kísérte és kérdéseivel zaklatta egy férfi. A szülők az eset után feljelentést tettek a rendőrségen. A kisfiú a bemutatott fényképek alapján felismerte zaklatóját, egy, a rendőrség előtt is ismert pedofil férfit, és a térfigyelő kamera is rögzítette, hogy az illető a gyerek mellett sétált.

Kimondott bűncselekmény hiányában a rendőrség nem vehette őrizetbe a férfit, a környékbeli iskolákba azonban figyelmeztető levelet jutattak el, és ígéretet tettek arra is, hogy a kora délutáni órákban fokozottabb rendőri és polgárőri jelenléttel igyekeznek elejét venni a hasonló kellemetlenségnek és a súlyosabb bűncselekményeknek egyaránt.


Tanácsok pedofilok ellen

Bár a legtöbb szülő az utcán felügyelet nélkül közlekedő gyerekeket tartja a pedofilok legfőbb áldozatainak, a legtöbb hasonló eset az ismeretségi körön belül vagy az interneten történik. Az alábbiakat érdemes megtanítani a gyerekeknek annak érdekében, hogy ki tudják védeni a szexuális ragadozók támadását:


Utcán

 • Soha ne álljon szóba idegenekkel.
 • Akkor se álljon meg, ha valaki segítséget kér. Egy valóban bajban lévő ember egy felnőtthöz fog fordulni szükség esetén.
 • Tanítsuk meg a bűnözők tipikus meséire: például arra, hogy „segítsen megkeresni az elveszett kiskutyáját”, vagy hogy „a cicájának kölykei születtek, nincs-e kedve megnézni őket”
 • Ha veszélybe érzi magát, kiáltson hangosan! A pedofilok rendszerint igen gyáva emberek, ennyi elég szokott lenni nekik ahhoz, hogy elmeneküljenek.


Otthon

 • A gyereknek bármilyen olyan érintésre joga van nemet mondani, amit kellemetlennek érez.
 • A pusziadás nem udvariassági kérdés. Akit nem szeretne, nem kell megpuszilnia (a nagymamát sem!).
 • Tanítsuk meg a fehérneműszabályra: ami a bugyi alatt van, kizárólag rá, a szüleire és szükség esetén az orvosra tartozik, senki másnak ne mutassa meg.
 • Legyük éberek, ha azt tapasztaljuk, hogy a gyermekünk különösen erős rajongást táplál egy felnőtt iránt.
 • Azonnal szólaljon meg a gyermeknél a vészcsengő, ha egy felnőtt arra kéri, hogy ami köztük történi, arról ne beszéljen a szüleinek.


Interneten

 • Egyáltalán nem biztos, hogy az interneten mindenki az, akinek kiadja magát. Ezen a csatornán különösen nagy óvatosságra van szükség
 • Ne adjon ki magáról a gyermek semmilyen személyes adatot, különösen ne a lakcímét, az iskoláját, a napi programját, és ne küldjön magáról idegeneknek képet.
 • Ne találkozzon – különösen ne egyedül – az interneten megismert „barátaival”.
 • A legfontosabb azonban mindhárom esetben a bizalom: ha úgy érzi, bajba került, merjen segítséget kérni a szüleitől!

Kép: Free-Photos / Pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja