A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rajzszögeket ragasztott a budapesti bölcsődések kismotorjaira, mert zavarta a gyerekzsivaj

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-04-11
Nagy felháborodást váltott ki nemrég, amikor valaki rajzszögeket ragasztott egy ferencvárosi családi bölcsőde kismotorjaira, mivel zavarta a gyerekzsivaj. Ez azonban nem az első olyan eset, amikor a lakók a nyugalmuk megzavarásaként élik meg a játszóterek rendeltetésszerű használatát.
Rajzszögeket ragasztott a budapesti bölcsődések kismotorjaira, mert zavarta a gyerekzsivaj

Március 28-án számolt be az RTL Klub Híradója egy megdöbbentő esetről: valaki – feltehetőleg egy dühös lakó – rajzszögeket ragasztott a IX. kerületi Lepke-lak Családi Bölcsőde által használt kismotorokra, a labdákat pedig szétvágta. Balesetet szerencsére nem tudott okozni, mivel a szögeket a gyerekek pelenkája felfogta, rosszindulatú tettére azonban így is nehéz magyarázatot találni.
 

A bölcsőde vezetője, Geicz-Molnár Szilvia a Híradónak azt mondta, sejti, ki rongálhatta meg a játékokat, mivel már többször volt nézeteltérésük az illetővel. Az intézmény ugyanis egy társasházban üzemel, és a gyerekeket egy négy ház által közösen használt játszótérre hordják le napi rendszerességgel. A 8-10 gyermek egyórás játéka valószínűleg idegesít néhány lakót. Volt már példa arra is, hogy valaki paddal torlaszolta el az ajtót, amelyen keresztül a gyerekek az udvart meg szokták közelíteni, az egyik ház közös képviselője pedig levélben hívta fel a bölcsőde vezetőségének a figyelmét arra, hogy az udvar ilyen gyakori használata sérti a többi tulajdonos érdekeit.
"Mindig azt válaszolom, ha valaki emiatt reklamál, hogy menjen le ő is többször a kertbe, senki nem tiltja meg neki. Nincs olyan, hogy valakinek többet kell fizetnie amiatt, mert sokat használja az udvart"mondta el az Indexnek Treml Szilvia, a bölcsinek is otthont adó társasház ügyeit intéző kft ügyvezetője.

A felmerülő problémát jelen esetben az okozta, hogy bárki nyithat bölcsődét egy társasházban, ehhez nem kell a többi tulajdonos beleegyezését kérnie. A gyerekeket az előírások szerint kötelező rendszeresen levegőre vinni, ehhez pedig egyéb lehetőség híján egy játszótér is megfelelő lehet.

Nem kell azonban egy komplett bölcsőde ahhoz, hogy néhány embert zavarjon a gyerekzsivaj, elég, ha egyszerű családok használnak egy játszóteret. Két évvel ezelőtt egy győri lakótelep közössége vonta magára a figyelmet azzal, hogy nyílt levélben szólították fel a szülőket arra: legyenek szívesek nem használni a közeli játszóteret, mert a gyerekek zsibongását „elviselhetetlennek” érzik. A padra ragasztott levél szerint „ez elsősorban mégis csak egy lakótelep, ahol nagyon sok idős, nyugdíjas, beteg, gyermektelen, három műszakban dolgozó aktív, tehát nem csak kizárólag gyerekes család lakik, akiknek a nyugalmát és pihenését a nappali órákban Is rendkívül zavarja a gyerekek állandó sikongatása, ordibálása, hisztizése, a zörgős műanyag motorokkal a járdán és a házak fala melletti körbe-körbe motorozása. Ez különösen igaz a hétvégére, ami mindenkinek pihenőnap.(…) A járdán gyakran a gyalogosok és kerékpárosok nem tudnak közlekedni, csak a gyerekeket kerülgetve. (…) Különösen igaz ez azokra a szülőkre, akik még csak nem is közvetlenül itt laknak, hanem távolabbról, más utcákból, házakból hozzák ide gyermekeiket játszani. Mi sem megyünk oda hangoskodni, sikongatni és nyugalmukban zavarni másokat az ő lakókörnyezetükben, így jogosan elvárható, hogy más se tegye ezt itt.”

Igaz, arról legalább nincs hír, hogy a győri lakók felháborodásukban szögeket ragasztottak volna a játszóteret és a járdát használni merészelő gyerekek játékaira.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja