A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Látszatmegoldással próbál javítani a kormány a bölcsődei férőhelyek számán

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-11-08
Minden anya életében nehéz időszak, amikor a gyermekét bölcsődébe kell adnia. Ez az első elválási pont, itt vannak úgy igazán távol egymástól hosszú órákon keresztül. Ezt a procedúrát megnehezíti, hogy ma Magyarországon rendkívül nehéz bekerülni állami bölcsődébe, a magánbölcsik költsége pedig nem mindig pénztárcabarát.
Látszatmegoldással próbál javítani a kormány a bölcsődei férőhelyek számán

Kevés a férőhely

A jelenleg hatályos jogszabály szerint egy bölcsődei csoportban összesen 12-en lehetnek. Ez a szám akkor emelkedhet 14-re, ha minden gyerek betöltötte a 2 éves kort az adott csoportban. 2020-ban összesen 50.208 állami férőhelyet biztosítottak a kisgyerekesek számára, ami annyit jelent, hogy Magyarországon összesen egy kicsivel több mint 50 ezer gyerek vehette igénybe a szolgáltatást.

2018-ban összesen 89.800 gyermek született, így teljesen világossá válik számunkra, hogy 39.592 kétéves gyermek nem tudott állami bölcsődébe járni 2020-ban.
 

Sokba kerül a magánbölcsőde

Mivel majdnem 40 ezerrel kevesebb bölcsődei férőhely van Magyarországon, mint amire szükség lenne, nem meglepő, hogy gombamódra szaporodnak a családi napközik és a magánbölcsődék. Sok szülőnek nincs lehetősége arra, hogy csak a gyermek 3. születésnapja után menjen vissza dolgozni, így számtalan olyan anyuka van, aki ezt a köztes megoldást választja.

Igen ám, de míg egy állami bölcsődében elkérnek maximum havi 10.000 forintot az ellátásért, addig egy magánbölcsőde esetén az sem meglepő, ha havi 120.000 forintot kell kifizetnie a szülőnek. Természetesen vannak az ilyen intézményeknek is előnyei, például a rugalmas hozzáállás, az alternatív programok, kevesebb gyerek, valamint az egészséges ételekre való törekvés. Nem állítom, hogy ezek nem valósulnak meg egy állami bölcsődében, de ott azért meg van kötve a dolgozók keze.
 

Állami támogatás igénylése

2019-től elérhető a Kisgyermeket nevelők munkaerőpiaci visszatérésének támogatása névre keresztelt program, amellyel az állam azoknak az anyáknak segít, akiknek a gyermekét valamilyen oknál fogva nem vették fel állami bölcsődébe, vagy nincs a közelükben ilyen.

Ezt a programot 2021-ben kibővítették és a napokban jelentette be Novák Katalin, családokért felelős miniszter, hogy az Államkincstár honlapján elérhető dokumentum kitöltésével lehet rá jelentkezni. Az űrlap beadásával összesen havonta 40.000 forint támogatást kaphatunk, ami egy vidéki magán bölcsőde esetén fedezi a teljes ellátás összegét, azonban Budapesten vagy Pest megyében csak a töredékét.
 

Milyen felételeket szabnak?
 

  • A pályázat benyújtásakor az anyukának nem szabad aktív munkahellyel rendelkeznie, tehát csak azután állhat munkába, ahogy beadta a dokumentumot.
  • Ami még feltétel, hogy a gyereknek már az adott intézménybe kell járnia ahhoz, hogy igénybe tudják venni a kedvezményt, így valószínűleg 1-2-3 havi ellátási díjat ki kell tudnia fizetnie a szülőnek. Ez egy 120.000 forintba kerülő, budapesti magánbölcsőde esetén 360.000 forintra is rúghat.

Nem egyszerű az adatlap kitöltése, körülbelül 30-40 percet vesz igénybe, valamint mire az Államkincstár folyósítani kezdi a havi 40.000 forintot, addig akár 50-60 nap is eltelhet. Érdemes olyan magánbölcsődét keresni a közelben, amelyik kap valamennyi állami normatívát, ugyanis ezeknél havi 85 ezer forintban lett maximalizálva a térítési díj.
 

Mi lehetne a megoldás?

Mindenképpen új bölcsődéket kell építeni, hogy több legyen a férőhely. 2022-re 70 ezer férőhelyet ígért a kormány, ami az 1-1,5 éves építési idővel számolva szinte betarthatatlannak tűnik - sőt, még ez a szám is kevés lenne, hiszen a gyermekszületések száma évről-évre nő. Szükség lenne még képzett és megfizetett bölcsődei gondozókra, valamint olyan részmunkaidős pozíciókra, ahová az anyák vissza tudnak térni a gyermek 2 vagy 3 éves születésnapja után minden probléma nélkül.

Indexkép: Sandy Millar képe az Unsplash.com-on

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja