SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Januártól átalakul a bölcsődei rendszer, harmadával nő a támogatás

Családinet [cikkei] - 2016-08-24
Januártól átalakul a bölcsődei ellátórendszer, a szülők a jövőben hagyományos bölcsődébe, mini bölcsődébe, munkahelyi bölcsődébe vagy családi bölcsődébe írathatják be három év alatti gyerekeiket - közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki Fűrész Tündével, a bölcsődei rendszer átalakításáért felelős miniszteri biztossal tartott sajtótájékoztatót egy budai családi napköziben.
Januártól átalakul a bölcsődei rendszer, harmadával nő a támogatás

Közlésük szerint a családi napközik januártól átalakulnak, ezért a fenntartóknak augusztus 31-éig kell kérelmezniük a kormányhivataloknál azt, hogy januártól családi bölcsődeként, mini bölcsődeként, bölcsődeként kívánnak majd működni.

Novák Katalin tájékoztatása szerint a családi bölcsődék költségvetési támogatása mintegy 30 százalékkal nő; így január 1-jétől 346 ezer forint lesz évente gyermekenként, a családoknak így megfizethetőbb lesz az ellátás.

A kormány a bölcsődei ellátórendszer rugalmasabbá tételével azokat a családokat akarja segíteni, amelyekben mindkét szülő dolgozik, vagy ahol egy dolgozó szülő nevel három év alatti gyereket, és nincs más külső, például nagyszülői segítség - mondta.

Utalt arra, hogy 2015 szeptemberétől a 3 év feletti gyerekeknek már óvodába kell járniuk, ezért az új bölcsődei rendszerben az ennél fiatalabb gyerekek ellátására koncentrálnak.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi szabályozás szerint még csak a tízezernél több lakosú településeknek kötelező bölcsődei ellátást biztosítaniuk, de január 1-jétől ez már azokra az önkormányzatokra is vonatkozik, amelyek területén legalább negyven, három év alatti gyermek él, vagy ahol legalább öt olyan gyerek van, akinek a szülei igénylik az ellátást. 

Novák Katalin arról is beszélt: uniós forrásból mentorhálózatot indítottak, hogy szakmai segítséget adjanak a családi napközik átalakításához.

Az államtitkár az idei felvételi adatokra utalva azt mondta, lényegesen többen jelentkeztek a bölcsődei kisgyermeknevelő szakra, mint korábban. Szerinte a szakma vonzerejét növelte, hogy a felsőfokú bölcsődei kisgyermeknevelők már a pedagógus-életpálya szerint kapják bérüket.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a családi bölcsődékben az étkeztetés nem közétkeztetésnek, hanem "családi étkeztetésnek" minősül. 

Fűrész Tünde tájékoztatása szerint jelenleg 47 ezer bölcsődei férőhely van a három év alatti gyerekek napközbeni ellátására, ezt 60 ezerre szeretnék növelni. 

A rendszer átalakítását, rugalmasabbá tételét egyebek mellett azzal indokolta, hogy európai összehasonlításban az átlagnál kevesebb kisgyermekes anya dolgozik Magyarországon.

A miniszteri biztos fontosnak nevezte a bölcsődei dolgozók megbecsülését és továbbképzését. Arról is beszélt, hogy jövőre a középfokú végzettségű kisgyermeknevelők is jelentős béremelésre számíthatnak; erre 1,5 milliárd forintot biztosítottak.

Novák Katalin a sajtótájékoztató után a tárca nevében stratégiai megállapodást írt alá Mátay Katalinnal, a Magyarországi Családi Napközik Közhasznú Egyesületének elnökével.

Az államtitkár az MTI kérdésére elmondta, az augusztus 1-jével miniszteri biztossá kinevezett Fűrész Tünde korábbi család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkári helyét augusztus 1-jével Beneda Attila vette át, aki korábban egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkárként dolgozott az Emmiben.

A munkahelyi bölcsődéket is támogatja a kormány. Olvasd el az erről szóló cikkünket is:
A munkahelyi bölcsődéket egymilliárd forinttal támogatja a kormány

Forrás: MTI
Fotó: AdinaVoicu/pixbay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja