A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egyre többen adják bölcsődébe gyermeküket - nő a bölcsődei és óvodai férőhelyek száma

Családinet - 2016-10-15
A növekvő igényekhez igazodva a kormány százmilliárd forintot különített el erre a fejlesztési időszakra a bölcsődék és óvodák kapacitásának bővítésére, új intézmények létesítésére, illetve a meglévők korszerűsítésére - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság - és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára pénteken az MTI-t.
Egyre többen adják bölcsődébe gyermeküket - nő a bölcsődei és óvodai férőhelyek száma

Novák Katalin azt követően beszélt a kisgyermekes családokat érintő döntésről, hogy részt vett a ráckevei Szivárvány óvoda új épületrészének átadási ünnepségén.

Az államtitkár a Pest megyei településen megvalósult projektről szólva kifejtette: az új épületrészben ötven pluszférőhelyet alakítottak ki 75 millió forintos állami támogatásból, amelyhez a ráckevei önkormányzat 20 milliót tett hozzá. A rendelkezésre álló pénzből eszközbeszerzésre is futotta.

Bölcsődei férőhelyek és a beíratott gyermekek száma (2000-2015)

A város növekvő gyermeklétszáma miatt indokolttá vált óvodabővítés azért is fontos, mert az intézmény integrált nevelést valósít meg, bölcsőde és iskola közelében helyezkedik el, és jelentősen könnyíti a környéken lakó kisgyerekes családok életét - közölte Novák Katalin.

Hozzátette, örvendetes, hogy országszerte egyre több óvodai férőhely létesül, illetve új intézmény épül, így nő azoknak a családoknak a száma, amelyek közvetlenül a lakhelyük mellett járathatják óvodába gyermekeiket. A közép-magyarországi régió dinamikus fejlődésével együtt járó növekvő gyermeklétszám, illetve fokozott igény miatt a ráckeveihez hasonló beruházások külön is említést érdemelnek - jegyezte meg.

Az óvodás gyermekek és az óvodai férőhelyek száma Magyarországon (1990-2016)

Az államtitkár kiemelte: országos szinten a 380 ezer óvodai férőhelyre 320 ezer kisgyerek jut, tehát az igényeket bőven ki tudják elégíteni, csupán a területi elosztáson van még mit javítani, hogy helyben biztosítani lehessen a szükségletnek megfelelő igényt (jelenleg az érintett korosztályhoz tartozók több mint 99 százaléka jár óvodába).

A közeljövőben a bölcsődei férőhelyek száma is nő a jelenlegi 50 ezerről 60 ezerre, miután - egyebek mellett a gyed extra bevezetésének köszönhetően - mind több kismama szeretné igénybe venni ezt a szolgáltatást - hangsúlyozta Novák Katalin.

Forrás és fotók: MTI
Indexkép: Oakapplehabdash/pixabay.com

Olvasd el ezt is: Csak csínján azzal a bölcsivel! - Néhány szóban kicsinyeink fejlődési menetrendjéről 
Úton a bölcsibe

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja