A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Havi 40 ezer forintos támogatást kapnak a gyermekeiket magánbölcsődébe járató dolgozó anyák

Kercsó Dorottya - 2019-07-24
Egy EU-s pályázat keretében havi 40 ezer Ft-os támogatást kaphatnak azok az anyák, akik a munkába való visszatérés érdekében munkahelyi vagy családi bölcsődében helyezik el a gyermekeiket - írja a Portfolio.hu
Havi 40 ezer forintos támogatást kapnak a gyermekeiket magánbölcsődébe járató dolgozó anyák

Már októberben szó volt róla, mégis alig kapott hírverést az a tervezet, amely szerint a gyermekeiket munkahelyi vagy családi bölcsődébe járató szülők havi 40 ezer forintos támogatást kaphatnak gyermekük elhelyezéséhez. A cél segítséget nyújtani a kisgyerekes anyáknak a munkaerőpiacra való visszatérésben.


A pályázat feltételei némileg változtak az őszi kiírás óta. Eredetileg csak a leghátrányosabb helyzetű, legkevesebb önkormányzati bölcsődével rendelkező régiókban élők számára lett volna elérhető a lehetőség, a mostani változat alapján azonban már az ország egész területéről összesen 2780 település és 13 budapesti kerület lakosai vehetnek részt automatikusan a programban. Sőt, az is pályázhat, akinek a lakhelye nincs rajta a listán, de neki ilyenkor a kérelemhez szükséges lesz csatolni az önkormányzati bölcsőde elutasító felvételi határozatát.


Mivel a cél azon szülők támogatása, akik a program hatására térnek vissza a munkaerőpiacra, fontos kitétel, hogy az igénylőnek a támogatási kérelem beadásakor inaktív munkaerőpiaci státuszúnak kell lennie (vagyis akkor még nem dolgozhat). A munkaáltatói igazolást vagy az egyéni vállalkozói tevékenység nyilvántartásba vételéről szóló papírt az első kifizetési kérelem benyújtásához kell csatolni. Innentől fogva minden hónapban be kell adni az igénylést.


A támogatás addig jár, amíg a gyermek el nem kezd óvodába járni. Ha a szülő a munkába való visszatérést követően elveszíti az állását, 3 hónapig még igényelheti az összeget. Nem szűnik azonban meg a jogosultság kistestvér születése esetén, amennyiben a szülő csecsemőgondozási díjat kap.


A támogatás a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2022-ig lesz elérhető, eddigre ígérte ugyanis a kormány a bölcsődei férőhelyek jelentős növelését.


A pályázat részletes feltételei a Magyar Államkincstár oldalán itt és itt olvashatók.

Kapcsolódó cikkeink:

Egyre többen adják bölcsődébe gyermeküket - nő a bölcsődei és óvodai férőhelyek száma

Depressziósabbak a főállású anyák dolgozó társaiknál - a "szuperanyák" vannak a legrosszabb állapotban

Nem érdekel a családi cégünk! 5 tanács kétségbeesett vállalkozó szülőknek

A nők lehetőségeinek növelése a munkaerőpiacon

Kép: pasja1000 / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja