A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A munkahelyi bölcsődéket egymilliárd forinttal támogatja a kormány

Családinet - 2016-06-24
A munkahelyi bölcsődék működtetését jövőre egymilliárd forinttal támogatja a kormány. Ez azt jelenti, hogy az ilyen bölcsődéket fenntartó cégek az e célú működtetési költségeiket leírhatják a társasági adóalapjukból - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, amikor együttműködési megállapodást kötött a Magyar Bölcsődék Egyesületével (MBE).
A munkahelyi bölcsődéket egymilliárd forinttal támogatja a kormány

Novák Katalin azt mondta, a bölcsődei ellátórendszer szerepe egyre jobban felértékelődik, mert "csúcson van a női foglalkoztatottság", egyre népszerűbb a gyed extra és mind többen dolgoznak a gyereknevelés mellett.

Közölte, január 1-jétől megújul az intézményrendszer: a hagyományos bölcsődék mellett már mini, családi és munkahelyi bölcsődék is működnek.

Arról beszélt, Magyarországon nagyon jól működik és nemzetközileg is elismert színvonalú a nagy múltú bölcsődei rendszer, és ezt a hálózatot szeretnék még jobban a családok igényeihez alakítani.

Az államtitkár azt hangoztatta, a jövő évi költségvetés a gyermekek jólétéről és jövőjéről szól, és azt tükrözi, hogy a kormány számára fontosak a gyerekek.

Emlékeztetett arra, hogy a mostani szabályozás szerint a tízezernél több lakosú településeknek kötelező bölcsődei ellátást biztosítaniuk, de január 1-jétől ez már azokra az önkormányzatokra is vonatkozik ez, amelyek területén legalább negyven, három év alatti gyermek él, vagy ahol legalább öt olyan gyerek van, akinek a szülei igénylik az ellátást.

Novák Katalin a területen dolgozók bérhelyzetéről szólva felidézte, 2016. januárjától a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelők beléphettek a pedagógus-életpályába, így abban emelkedett a fizetésük, és még tovább emelkedik idén és jövő szeptemberben is.

Bejelentette, hogy a középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelők, dolgozók bérét is emelni akarják. Erre a célra 1,5 milliárd forintot irányoztak elő többletként a jövő évi költségvetésben; ennek részleteiről jelenleg is egyeztetnek az MBE-vel - tette hozzá.

Elmondta továbbá, hogy január 1-jétől a bölcsődei dajkák munkakörét jogszabályban is rögzíteni akarják, és fontos szerepet kapnak majd a bölcsődei ellátásban.

Közölte, eddig is kiemelt partnerük volt a Magyar Bölcsődék Egyesülete, és ezt az együttműködést szeretnék megpecsételni, intézményesíteni a stratégiai megállapodás aláírásával. Jelezte: a dokumentum értelmében a területet érintő döntések előkészítésénél és meghozatalánál "szorosan egyeztetnek" az egyesülettel.

Az államtitkár az MTI kérdésére azt mondta, jelenleg ötvenezer bölcsődei hely van az országban, a cél az, hogy 2018-ban elérjék a hatvanezret. Közölte, újabb bölcsődei és óvodai férőhelyek létesítésére, az intézmények fejlesztésére 2020-ig százmilliárd forintot fordítanak. 

Forrás: MTI
Fotó: zoografi/pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja