A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A bosszúpornótól a virtuális valóságig: elindult a Gyerekaneten.hu információs oldal

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-03-03
 [X]

Interaktív információs felületet készített szülőknek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amelyen szócikkek, kvízek és tájékoztató anyagok segítségével ismerkedhetünk meg a gyerekek által használt szlenggel, a netes alkalmazásokkal, vagy akár azzal is, milyen esetekben nem célszerű képet posztolnunk a gyerekünkről.
A bosszúpornótól a virtuális valóságig: elindult a Gyerekaneten.hu információs oldal

Hallottad már a kötreblog kifejezést? Tudod, mi az a HNIK? És azon gondolkoztál már, miért nem képes a Facebook-algoritmus emberi segítség nélkül moderálni a magyar nyelvű tartalmakat?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság március 1-én indított a Gyerekaneten.hu oldalt, amelynek célja, hogy bemutassa a szülőknek azt a digitális világot, amelyben gyermekeik már otthonosan mozognak. Részletes szócikkekkel magyarázza meg a különböző mobiltelefonos alkalmazások lényegét, a netes szlenget, és világít rá olyan, kifejezetten az internethez kapcsolódó problémákra, mint a gyerekről való túlzott posztolás (sharenting) vagy a moderáció nehézkessége. A szülő így felkészülten tud beszélgetni a gyerekkel is az adott témáról.

A szócikkek olvasgatása után lehetőség van rövid kvízeken tesztelni a tudásunkat, és biztos, hogy némelyik kérdés az igazán felkészült szülőkön is kifog majd.


A hónap témája: gyerekjogok a neten

A tervek szerint az oldalon minden hónapban egy meghatározott témában lesz olvasható egy hosszabb tájékoztató. Most, márciusban Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő a gyerekekről való posztolás témáját járja körbe olyan szempontok bemutatásával, amelyek talán eszünkbe sem jutnának. Tudtad például azt, hogy nem csak illetlen, hanem törvénysértő is más gyerekéről a szülője megkérdezése nélkül képet kitenni a netre?

A Gyerekaneten.hu szócikkeit az NMHH Internet Hotline jogsegélyszolgálatának munkatársai állították össze a sajáttapasztalataik alapján. A tartalmakat hamarosan a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványon keresztül maguk az érintettek – a gyerekek – véleményezik. Az oldal a tervek szerint folyamatosan bővülni fog, ezekről a hírlevélre feliratkozókat is értesítik majd.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Rawpixel.com / shutterstock

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja