SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

„Barninak már három napja szorulása van" - szülők a túlposztolás csapdájában

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-09-24
Szülővé vált az első nemzedék, amelyik kis túlzással a Facebookon nőtt fel, és úgy érzi, amit nem posztolt ki, meg sem történt. És aki eddig mindig megosztotta a nagyvilággal, hol bulizott, mennyit ivott, hol nyaralt és milyen az aktuális hangulata, miért éppen a gyerekét ne bocsátaná közszemlére?
„Barninak már három napja szorulása van" - szülők a túlposztolás csapdájában


„Barninak már három napja szorulása van. Amikor beértünk az oviba, azonnal közölte, hogy kakilnia kell, nosza, szaladtunk haza. Azóta az kiabálja a vécéről, hogy „Nem jön a kaka!” – osztotta meg még a 2010-es évek elején kis történetüket Facebook-ismerőseivel egy anyuka. A bejegyzést a kisfiú vécén ülő fotójával illusztrálta. Barni (akinek nem ez a valódi neve) azóta már felső tagozatba jár. Anyukájától soha nem mertem megkérdezni, gyermeke tud-e róla, és ha igen, mit szól hozzá, hogy annak idején nyolcszáz ember értesült az ürítési szokásairól.
 

Lájkfüggő szülőgeneráció

A sharenting kifejezés 2012 óta szerepel a szakirodalomban a share (megosztás) és parenting (nevelés) szavak összevonásával. Azokra a szülőkre használják, akik válogatás nélkül ontják magukból a közösségi médiában a gyermekeikről szóló képeket és történeteket. A jelenség mindenki előtt ismerős, de kevesen látják be, hogy érintettek lennének benne: a Tenesse Egyetem idén júliusban megjelent kutatási eredményei alapján az amerikai szülők 69 százaléka posztolt már olyat a gyerekéről, amit később megbánt; a megkérdezettek öt százaléka érezte úgy, hogy nagy általánosságban túl sokat oszt meg a gyerekéről; ugyanakkor 74 százalék vélte úgy, hogy más szülők sokat posztolnak.

A Facebook lájkgombja nem véletlenül olyan, amilyen. A piros színű jelzés megjelenése az agy jutalomközpontját aktivizálja, amitől éppúgy függővé lehet válni, mint a drogtól. Ezért töltünk fel újabb és újabb képeket és történeteket gyermekünkről, hiszen mi más tudná jobban megmozgatni követőinket, mint egy cuki kisbaba képe?

A dolog hátulütője, hogy a túl sokat posztoló anyukák egy idő után a környezetük idegeire kezdenek menni, ezért egyre többen tiltják le őket. Így egyre lassabban gyűlnek a lájkok, anyuka frusztrált és ideges lesz, gyakorlatilag elvonási tüneteket produkál, amit szerencsétlen esetben egy újabb fotó feltöltésével próbál orvosolni.
 

Ha posztolni szeretnénk a gyerekről

Vannak, akik soha nem osztanak meg semmit a családjukról még az ismerőseikkel sem, de ők egy törpe kisebbséget alkotnak. Önmagában egy-egy családi kép vagy kedves történet posztolásával nincs probléma, az alábbi szempontokat azonban mindenképpen vegyük figyelembe:

  • Állítsd a profilod privátra, hogy kizárólag az ismerőseid láthassák a megosztott dolgaidat!
  • Igyekezz minél kevesebb személyes adatot megadni a gyerekről! Néhány szülinapi fotó, büszke bejegyzés a kitűnő bizonyítványról, focicsapatos kép – és az illetéktelenek azonnal tisztában lesznek azzal, hogy a gyerek hova jár iskolába, hol sportol, mikor vannak edzései, mikor született.
  • Soha ne tegyél ki a gyerekről meztelen, fürdős képet, akkor sem, ha még csecsemő! Legjobb a fürdőruhás képekkel is óvatosnak lenni. Bizonyított, hogy a pedofilok a képeik nagy részét a közösségi oldalakról töltik le.
  • Ne tegyél ki a gyerekről olyan képet, amelyen kínos vagy sérülékeny helyzetben látható: maszatos, hisztizik, vagy éppen magatehetetlenül fekszik a kórházi ágyon.
  • Ha más gyerek is szerepel a képen, minden alkalommal kérj engedélyt a szüleitől, mielőtt kiposztolod! Ne tegyél olyan fotót, ahol a háttérben idegen gyerekek felismerhetően láthatók.
  • Legkésőbb iskolás kortól a gyerek engedélyét is kérd ki, mielőtt bármit megosztasz róla.
  • Ha kétségeid vannak, inkább ne oszd meg azt a bizonyos fotót.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: finelightarts / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja