SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A családban marad?

Móra Klára [cikkei] - 2019-09-25
A családban marad - mondjuk, amikor nem akarjuk kiteregetni a "szennyest", számítunk a rokonság szolidaritására, reméljük, hogy nem vetnek ránk követ, ha kitudódik... "Előfordul a legjobb családban is" - hát persze, hiszen esendőek vagyunk, ki ne hibázna időnként.
A családban marad?

Így örököltük a szüleinktől, a rokonainktól, az őseinktől a bevett szokásokat, hagyományokat, programokat, mintákat. Generációról generációra hittünk abban, hogy a gyermeknek a szülei pályáját illendő folytatnia, különösen, ha családi vállalkozás, magánpraxis is adódott hozzá, meg abban is, hogy vannak bizonyos foglalkozások, amikből megélni nem lehet. Jó, hogy van mihez igazodnunk, főleg addig, amíg a szülői házban lakunk, amíg tanulunk, amíg a szülői támogatásra kell számítanunk…

Igen ám, de a világ nagyot változott, és hála Istennek, változik is. Nem csak az idő gyorsult fel, hanem minden más is. Az a látszat, hogy egyre több a harc, a gyűlölet, a természeti katasztrófák pedig olyan területeket sem kímélnek, ahol eddig hurrikánt vagy árvizet soha nem láttak.

Igen, látszat, mert a világ változásában benne van a fordulat lehetősége, az ember egyéni felelősségvállalása a saját életéért, az ego szerepének helyre tétele, és eddig akár természetfölöttinek vagy parajelenségnek nevezett megmagyarázhatatlan történések természetessé válása, felismerése.

Felfordult a világ – de ezt nem magától tette. Ha tetszik, ha nem, létezik egy, az emberénél magasabb intelligencia, amely az életet, a bolygókat, az embert létrehozta. A bőrünkön érezzük, hogy változnunk kell. Nincs kire hárítani a saját felelősségünket, hiszen mindenki saját maga írja a saját életének könyvét. Örökölt program-e vagy sem, mindegy, többé már nem okolhatjuk sem a szüleinket, sem az iskoláinkat, sem a családunk vagyoni helyzetét, hiszen – amint azt az évszázadok igazolják – ezzel semmit nem oldunk meg. Addig-addig hárítunk, addig mutogatunk másra, a külvilágra, míg a probléma elavul, megszűnik, vagy még súlyosabbá válik – és végül elfogynak a hiedelmeink szerint felelősnek vélt emberek, intézmények és döntések.

Nincs más hátra, mint felébredni, tudatossá válni, a saját sorsunk irányítását a kezünkbe venni. Minden pillanatban választhatunk, és minden pillanatban változhatunk. Szakíthatunk a „családban marad” szokásával, kiléphetünk az örökletes sablonok világából, átírhatjuk a sorsunknak hitt megváltoztathatatlan életutat, ettől mindössze egyetlen döntés választ el minden egyes pillanatban, mindannyiunkat.

Sokan keresik az útjukat, és érdemes tudni, hogy nem szükséges megvárni, amíg egy súlyos betegség, anyagi csőd, vagy párkapcsolati válság kényszerít bennünket a változásra. Meg lehet előzni a depressziót, a lakásunk elárverezését, sok-sok tragédiát azzal, hogy megkeressük a megoldást saját magunkban, a saját problémánkra, még mielőtt feladnánk, mert magunkon kívül egyszerűen nem találtunk más felelőst.

Hihetetlen bölcsességgel, tehetséggel és kreativitással van minden ember megáldva, csak nem merjük elhinni, ezért nem is keressük, és beletörődünk a túlélési stratégiába. Mindannyian különleges feladatra születtünk, és pontosan azért jöttünk, hogy a szenvedélyünknek éljünk, betöltsük a küldetésünket, szeretettel és elhivatottsággal éljük le az itt töltött néhány évtizedünket

Nincs más út, mint megtalálni saját magunkat, változtatni, változni, és ha szükséges, nagyot lépni, nagyot ugrani. Miért is várnánk, hogy valami változzon, ha folyamatosan és mindig ugyanazt tesszük, amiről látjuk, hogy nem működik? Ugyanazt tanítjuk és adjuk át a gyermekeinknek is, ami adott esetben boldogtalanná tette a saját életünk.

Ne maradjon hát a családban! Nincs olyan szabály, hogy a gyermeknek a szülei pályáját kell folytatnia. Nincs olyan foglakozás, amiből nem lehet megélni, ha jól csináljuk, ha arra születtünk, ha senki más nem tudja olyan jól csinálni, ahogy mi magunk. Nem kötelező egyetemre járni, hogy valaki érvényesüljön a mai világban. Létezik olyan bölcsesség is, amit sehol nem tanítanak, egyetlen iskolában sem, különösen nem a felsőoktatásban.

Szükség van olyan emberekre, akik szeretik és élvezik a munkájukat, mert velük öröm dolgozni, ők a sikeresek, és általuk megy előbbre a világ. Csak figyelni kell a sorrendre: a boldog emberek teremtik a jó üzleteket, nevelnek sikeres gyermekeket, teszik a világot jobbá és gazdagabbá. Az üzlet, a család, a gazdagság önmagában nem tesz boldoggá. A kulcs a belső béke. Ha ezt sikerül megteremteni, magunkban felszínre hozni, minden könnyebb. Történhet bármi a külvilágban, adódhat akár egy betegség vagy egy nehezebb időszak is az életünkben, képesek vagyunk megfigyelni, nem beleragadni, és visszahozni magunkat a jelenbe. Az élet most zajlik, mi magunk éljük, és felelősséget kell vállalnunk érte.

Felkínálom az élet legkönnyebb útját, amely mindenkinek működik, aki rálép, és aki gyakorolja. Legközelebb októberben Szegeden majd Budapesten van lehetőség a belső béke útjának megtalálására és az elengedés művészetének elsajátítására.

Kép: freepik.es

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja