7 nehézség, amelyet a rossz anya-lánya viszony okoz

Kercsó Dorottya - 2019-10-10
Ha egy lány kapcsolata gyermekkorában rossz az édesanyjával, később az egész életére kihat. Az énképe ilyenkor úgy sérülhet, hogy talán soha, vagy ha mégis, csak nagyon nehezen lesz majd képes helyrehozni.
7 nehézség, amelyet a rossz anya-lánya viszony okoz

Irodalmárok szerint nem véletlen, hogy a mesék visszatérő alakja a gonosz mostoha, aki a nevelt lányát gyötri: a korai mesemondók az anyaság sötét oldalát mutatták meg ezekben a történetekben, és olyan tulajdonságokkal ruházták fel a mostohát, amelyek említése a vér szerinti anyák esetében tabunak számított.

Ma már nyíltabban beszélünk a mérgező szülő-gyerek viszonyról, de az, hogy egy anya nem szereti vagy rosszul szereti a gyerekét, a mai napig igen kényes téma. Pedig a számtalan nehéz, olykor tragikus anya-lány viszony azt mutatja, hogy valami még mindig nagyon nincs rendben ezen a téren.

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül következzen egy lista arról, milyen következményei lehetnek, ha egy lány nem ápol szerető viszonyt az édesanyjával:


1. Kevés önbizalom

A folyamatos kritika és bírálat kereszttüzében felnövő lányok egy idő után maguk is elhiszik a sértő szavakat. Aki gyerekkorában kevés szeretetet és sok bántást kapott, felnőttként is értéktelennek fogja gondolni magát.
 

2. Az ellentmondásra való képtelenség

Rengeteg embernek okoz problémát felnőtt korában, hogy képtelen nemet mondani bárkinek. A túlzott szigor mellett a passzív-agresszív szülői magatartás is ehhez a problémához vezethet: amikor a gyermeket nem verték meg, nem büntették keményen az ellenkezésért, csak éppen napokig nem szóltak hozzá, ha nem anyjuk kívánságai szerint alakultak a dolgaik. Az ilyen légkörben felnőtt lányok ahhoz szoknak hozzá, hogy ha meg szeretnének tudni tartani valakit, nem ajánlatos bármiben is ellentmondaniuk neki.
 

3. Mérgező kapcsolatok

Aki otthon nem kapja meg a szeretetet, az máshol fogja keresni – bármi áron. Az a lány, aki az anyjával nem tapasztalta meg a biztonságos kötődést, gyakran nehezen alakít ki más lányokkal kapcsolatot, vagy ha mégis sikerül neki, gyakran nem veszi észre, ha átgázolnak rajta és kihasználják. A személyes határok ismeretéhez mindenképpen egészséges lélek szükséges, aminek az alapjai csak otthon rakhatóak le.
 

4. Folyamatos félelem a kudarctól

Bár első ránézésre nem sok különbség van a kettő között, valójában egészen más dolog azért keményen dolgozni, mert a sikerre hajtunk, mint azért, mert félünk a kudarctól. Az a lány, akit az anyja sokat kritizál, folyamatosan úgy érzi, nem elég jó, és azért próbálja a maximumot kihozni magából, hogy elkerülje a megszégyenülést.
 

5. Túlérzékenység

A kevés önbizalom velejárója, hogy az illető minden apróságot magára vesz, és nagyon könnyen megsértődik. Ez számukra éppolyan terhes, mint a környezetük számára, hiszen senki sem szeret olyan ember közelében lenni, akinek társaságában minden szót át kell gondolni, nehogy megbántódjon.


6. Önmaguk okolása mások hibáiért

Egy gyermek számára elviselhetetlen érzés, ha a szülei nem szeretik. Hogy ne kelljen ezzel megbirkóznia, inkább önmagában keresi a hibát, és a szülő minden bántó megnyilvánulását meg tudja a saját viselkedésével magyarázni. Ez a megküzdési stratégia később annyira beléivódik, hogy felnőttként is kizárólag magát okolja azért, ha igazságtalanság éri.


7. Azt gondolják, hogy a szeretet valójában üzlet

A mérgező anyák hajlamosak patikamérlegen adagolni a szeretetet: ha minden az elképzeléseiknek megfelelően alakul, csepegtetnek valamennyit a lányuknak, de ezt a keveset is nagyon könnyű elveszíteni. Így a lányok azt a mintát viszik magukkal, hogy a szeretet valójában a valamit valamiért elv alapján működik.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Free-Photos / pixabay

 

Közösségi hozzászólások:
Kapcsolódó cikkek:
    Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.