SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így változtatta meg a kamaszlány életét, hogy búcsút mondott az okostelefonjának

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-02-16
Könyvtárba járnak és azt mondják, hogy mióta lemondtak a telefonozásról, azóta tudják igazán élvezni az életet. Észrevesznek olyan dolgokat is a világban, amit eddig nem.
Így változtatta meg a kamaszlány életét, hogy búcsút mondott az okostelefonjának

/Kiemelt képünk illusztráció/

A járvány alatt döntött úgy, hogy leteszi az okostelefont

Logan Lane New York-i tini úgy érezte, hogy teljesen beszippantja őt az Instagram és a tökéletesség hajszolása, a megfelelési kényszer. Ezért döntött úgy, hogy nem használja tovább a telefonját.

A szüleinek is bizonyítani akart a döntésével. Elvesztett ugyan emiatt pár ismerőst, de azt mondja, így legalább kiderült, hogy kik a valódi barátai. Megismerkedett egy lánnyal, akinek szintén nyomógombos telefonja volt, és együtt alapítottak egy klubot. 

A 17 éves lány a New York Times podcastjában mondta el, hogy 11 évesen kapta az első telefonját és azonnal regisztrált az Instagramra, ami egy hatalmas lavinát indított el. Telefon nélkül már létezni sem tudott, állandóan azt nyomkodta, és azzal is aludt el esténként.

Rengeteget posztolt magáról és mások posztjait is folyamatosan követte. A középiskolában felvett egy szerepet, és olyannak mutatta magát az életben is, mint az Instagramján, ez pedig egyáltalán nem fedte a valóságot. Azért csinálta csak, mert menő akart lenni. 

A járvány alatt még inkább elveszett az online térben: már az ujjai is fájtak a sok görgetéstől, ráadásul alvászavarai is kialakultak. 

Szeretett volna kikerülni a telefonja rabságából. Észrevette, hogy a járvány alatt sokan új hobbiba kezdtek: például kötögettek vagy olvastak, azonban ő maga képtelen volt erre. Rájött, hogy nem tud mértéket tartani a telefonozásban, ezért a legjobb, amit tehet, ha teljesen felhagy vele. Szülei elé állt, és azt mondta, hogy többet nem fogja használni a telefonját. Kikapcsolta és berakta egy fiókba.
 


Elkezdett olvasni, kötni és végre időben fel tudott kelni

Az édesapja azt gondolta, hogy pár napnál tovább nem fog tartani ez a hóbort, de tévedett. Egy korábbi cikkben a lány úgy fogalmazott, hogy a szülei is telefonfüggők, és ragaszkodtak hozzá, hogy legalább egy nyomógombos telefonja legyen a lányuknak. 

Logan törölte a TikTok, az Instagram és a Snapchat fiókjait. Számítógépén emailben tartotta a kapcsolatot azokkal, akik nem sértődtek meg rá emiatt a döntése miatt. 

Hamar jelentkeztek nála a pozitív változások: 

  • fel tudott kelni reggel időben
  • jobban tudott a tanulásra koncentrálni
  • elkezdett odafigyelni az étkezésére
  • új hobbijai lettek: az olvasás és a kötés
  • régi ruháit sikerült házilag átalakítania

Amikor találkozott egy a lánnyal, akinek szintén nyomógombos telefonja volt, eldöntötték, hogy Ludditák néven klubot alapítanak. A klubban beszélgetnek arról, hogy mit olvastak legutóbb, vagy hogy hogyan gúnyolták ki őket a nyomógombos telefonjuk miatt. Ezután pedig általában olyan programokat szerveznek, mint a sétálás a tengerparton, vagy egy koncert. 

Amikor étterembe megy és az asztaloknál étlap helyett QR-kód van, akkor a szülei telefonján választ magának ételt. 

A lány bevallotta, hogy egyszerűen képtelen rá, hogy megtalálja az arany középutat az okostelefonnal, hogy mértékkel tudja használni - ezért inkább nem is veszi elő egyáltalán. 

Mióta letette a telefont, azóta sokkal magabiztosabbnak érzi magát és nem szorong. Szülei pedig nagyon büszkék a lányukra, hogy rétért erre az - elsőre talán nehéznek tűnő - útra. 

Indexkép: Silvia képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja