SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szélsebesen terjed a neten a gyerekpornó, az ártatlannak tűnő videók is beteg emberek kezébe kerülhetnek

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-10-07
A sötét weben, a Facebookon de akár még a YouTube-on is könnyűszerrel terjednek a gyerekeket enyhébb vagy durvább formában szexualizáló jelenetek. A hatóságok nem minden esetben állnak a helyzet magaslatán, miközben közösségi oldalak moderátorai időnként szó szerint beleőrülnek a látottakba.
Szélsebesen terjed a neten a gyerekpornó, az ártatlannak tűnő videók is beteg emberek kezébe kerülhetnek

A New York Times által végzett oknyomozó riport szerint tavaly csak a Facebookon 12 millió Messenger-üzenetben összesen 45 millió pedofil tartalmú kép cserélt gazdát.

Korábban ezek a képek csak a speciális böngészővel elérhető úgynevezett sötét weben keresztül voltak elérhetőek. Ezen a felületen működnek a mai napig olyan klubok, ahová ilyen felvételek megosztásával lehet bekerülni. Aki pedig azt tudja bizonyítani, hogy ő maga személyesen bántotta a kisgyermekeket, az egy még belsőbb kör tagjává válhat.

A Facebooknak köszönhetően azonban ma minden eddiginél könnyebben lehet ilyen anyagokhoz jutni. Ha valaki egy 30 napnál régebbi profilt használva osztja meg a perverz fényképeit és videóit, az csak egy figyelmeztetést kap az oldaltól, az inkriminált bejegyzést eltávolítják, és onnantól mintha mi se történt volna.

Változó, hogy az ügyet a közösségi oldal moderátorai jelzik-e a hatóságoknak, de a hatalmas esetszám miatt – napi 8 ezer hasonló képet moderálnak ki – a rendőrségnek kapacitása sincs minden ilyen üggyel egyenként foglalkozni. A helyzet súlyát jól mutatja, hogy azok a dolgozók, akik napi nyolc órában foglalkoznak a nem kívánatos anyagok Facebookról való törlésével, egy idő után vagy teljesen érzéketlenné válnak, vagy szép lassan beleőrülnek a munkába. Sokan lesznek közülük kényszeresek, paranoiásak, és több dolgozó beszámolt arról is, hogy a szünetekben marihuánát szívtak, mert ezt a munkát máshogy nem lehetett kibírni.
 

„Akkor a legjobbak, ha azt hiszik, csak más kislányok nézik őket”

Az egyértelműen bűncselekmény kategóriájába tartozó erőszakos felvételeken kívül vannak a szexuális ragadozóknak más módszereik is arra, hogy beteg vágyaikat kiéljék. Gyakori, hogy YouTube-csatornával rendelkező kisiskolás lányokat kérnek meg arra, hogy egy-egy kihívás keretében osszanak meg felvételeket arról, hogy például kirúzsozva egymás lábujját nyalogatják vagy fürdőruhában táncolnak. A gyerekek ilyenkor boldogan mennek bele a játékba, nem is sejtve, hogy a kihívó nem a kortársuk, hanem egy felnőtt férfi, aki utána illegális fórumokon osztja meg a felvétel linkjét.

Mobilozó kislányok

Kép: Syda Productions / shutterstock
 

Az Index újságírója által felfedezett pedofil aktivista-jogvédő (!) fórumban az egyik „szakértő" így vélekedett minderről: „A lányok akkor csinálják a legjobb cuccot, amikor azt gondolják, hogy csak más kislányok nézik őket. Nem érzik, hogy több ruhát kellene felvenniük, vagy hogy meg kellene vágniuk a videót, csak hogy elkerüljék a kommenteket. Az van rajtuk, amiben táncórára meg divatbemutatóra hordják őket, meg amiben a szüleik nem engednék ki őket a házból. Rengeteg videót csinálnak, és ezeknek a 2,5 százaléka hasznos.”

Árulkodó lehet, hogy az érintett kislányok YouTube-csatornáinak általában elég kevés feliratkozója van, a videóikat ritkán nézi meg 20-50 embernél több, ezek a felvételek azonban akár több százezres megtekintést is produkálhatnak. Természetesen mindennek észrevétele és kezelése a szülők dolga, hiszen a gyerek inkább vérszemet kap a nagy nézettségtől.

A veszélyek ellenére a pszichológusok nem javasolják, hogy letiltsuk a gyerekeket a netről. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szakértői szerint a tiltással valószínűleg annyit érünk el, hogy a gyerek titokban fogja feltölteni a videóit, és nem mer majd szólni, ha bajba került. Inkább a bizalmi viszony és a sok beszélgetés segíthet, amelyben szóba kerül többek között az online privát szféra, a biztonságos netezés szabályai de akár a közösen megélt internetes élmények is.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: icsnaps / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja