A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lájkokért etette tenyeréből a medvét egy kislány Romániában - az apja vette fel a jelenetet (videó)

Kercsó Dorottya - 2019-07-16
Édesapja vette videóra, ahogyan a kislány a tenyeréből eteti a veszélyes nagyvadat egy transzfogarasi tisztáson - írja a 24.hu.
Lájkokért etette tenyeréből a medvét egy kislány Romániában - az apja vette fel a jelenetet (videó)

Halmágyi Ildikó, a Marosvásárhelyi Állatkert munkatársa elmondta, az emberek nem tudják, milyen veszélynek teszik ki magukat, amikor ilyen kalandok után mennek: „Az emberek nem fogják fel, micsoda ereje van egy 2-300 kilós medvének, amelynek tíz centis körmei vannak. A legtöbben egyszerűen nincsenek tisztában az állat képességeivel, sajnos sokan teljesen elveszítették a reális félelemérzetüket. Sokan úgy gondolják, az etetéssel jót tesznek, pedig ennek pont az ellenkezője igaz: az etetés által veszélybe sodorják önmaguk és az állatok életét is. Ez egyszerűen egy helytelen segítségnyújtás” – fogalmazott.


Medvehelyzet Romániában

Az elszaporodott, és egyre kétségbeesettebben élelem után kutató medvék évek óta gondot jelentenek Romániában, különösen Székelyföldön. A nagyvadak rendszeresen megtámadnak kirándulókat és pásztorokat, sőt egyre gyakrabban előfordul, hogy a falvakba is lemennek, átmásznak a kerítésen, sőt, akár besétálnak a házak nyitott ajtaján is. Pusztítják a háziállat-állományt, és időnként életveszélyesen megsebesítik az embereket is.

Idén tavasszal két halálos kimenetelű medvetámadás történt Erdélyben: március 22-én egy 35 éves kőrispataki férfi tisztázatlan indíttatásból fadarabokkal dobálta meg a medvebarlangot, az állat pedig ezen felbőszülve szétmarcangolta. Május 7-én egy 69 éves férfi lett támadás áldozata.

Legutóbb június végén történt két súlyos eset: először egy gombászó hatgyermekes édesanyát sebesített meg egy medve, majd egy 15 éves fiúra támadt rá. Az áldozatok komolyan megsérültek és kórházi ápolásra szorulnak.

Romániában nemrég 150 medve kilövésére adtak engedélyt, de a székelyföldi illetékesek szerint ennek háromszorosára lenne szükség. Noha a hivatalos szervek – érthető okokból – mindig az emberi élet védelmét tartják a legfontosabbnak, és a támadásért minden esetben a medvének kell az életével fizetnie, az etetés és az ehhez hasonló szükségtelen „kézhez szoktatás” csak növeli annak a veszélyét, hogy a nagyvad az emberek közelébe merészkedik majd.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: JoaquinAranoa / pixabay

 

 

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja