SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Elképesztő teljesítmény: Szörfdeszkán a vitorlások ellen

Családinet [cikkei] - 2009-07-10
A sportolókat mindannyian csodáljuk állóképességükért, teljesítményükért. A női versenyzők közül is kitűnik annak a fiatal nőnek a kitartása és akaratereje, aki a Kékszalag Vitorlásversenyen, 2009. július 3-án szörfdeszkán indult el a majd 150 km-es táv megtételére. Célja az volt, hogy ezzel a nem mindennapi vállalkozással kortársai és a sportolók figyelmét is felhívja arra, hogy az egészséges életmódért tenni kell.
Dia sikereiről, mindennapjairól, és természetesen az egészséges életmódról is mesélt.
Elképesztő teljesítmény: Szörfdeszkán a vitorlások ellen

A távot a mellrák elleni küzdelemben már közismert Egészség Hídja Összefogás Egyesület támogatójaként kezdte meg. A nem mindennapi vállalkozást azonban az időjárás nem segítette. A nem mindennapi vállalkozást azonban az időjárás nem segítette. A szélcsendben a sportoló óriási erőfeszítéssel tette meg a táv több, mint háromnegyed részét.

Egyedülálló vállalkozásának elismerésére az Egyesület különdíjat alapított Detre Diánának, amelyet Dobó Kata, az Összefogás arca adott át a verseny hivatalos díjkiosztójának keretében a sportolónak.

Detre Diána a szörfvilág legjobbjaival mérkőzik rangos nemzetközi versenyeken, „civilben” kommunikációs szakember, mindemellett pedig azon munkálkodik, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód fontosságára és a mellrák elleni küzdelemre.

Missziójához megfelelőbb alkalmat s testhezállóbb feladatot nem is találhatott volna az idei Kékszalag vitorlás versenynél, ahol saját szörfdeszkáján indult el a rangos tókerülő verseny 150 kilométeres távján. Természetesen az időjárási viszonyok nagyban befolyásolták a táv megtételének lehetőségét, de Dia elmondása szerint az előrehaladás szél nélkül nem lehetetlen, a vitorlázat speciális mozgatásával egy technikás szörföző majd minden időjárási nehézséget képes áthidalni. A produkció igen kimerítő volt, a sportolónő közel 20 órát küzdött megfeszítve a deszkán. Dia teljesítményét sportoló társai is hangos tapssal ismerték el a díjkiosztón.

A kitartás az, ami rendkívülivé teszi ezt a kezdeményezést, és a cél is pontosan ettől hiteles: megmutatni a nőknek, hogyha kitartóak, és vigyáznak az egészségükre, akkor megszűnnek majd a leküzdhetetlennek hitt akadályok, s akkor ők is - széllel, vagy a nélkül, de - biztosan célba érnek, és a legnehezebb küzdelemben is helytállnak!


Dia sikereiről, mindennapjairól, és természetesen az egészséges életmódról is mesélt:


Mikor kezdtél szörfözéssel foglalkozni?

Viszonylag későn, 15 évesen kezdtem el szörfözni. Addig sokféle sportot kipróbáltam, örökmozgó kislány voltam, de szüleim nem erőltették. Viszont az első félév után igen szép eredményeket szereztem a szörfdeszkámon, versenyeken is indultam.

Melyik eddigi eredményedre vagy a legbüszkébb?

A legbüszkébb arra vagyok, hogy a világ 25 legjobb versenyzője között tartanak számon, az Olimpián szépen szerepeltem, egy év alatt 10 helyet jutottam előre a világranglistán. Az elmúlt hetekben zajló Európa Bajnokságon pedig tényleg a világ élvonalának legjava figyelt fel teljesítményére.

Milyen rövid- és hosszú távú célok lebegnek a szemed előtt?

Terveim között szerepel, hogy indulok még egy, illetve két olimpián. A tapasztalat az, hogy a hölgyek inkább a harmincas éveik végén, inkább negyven évesen, már tapasztalattal, taktikai ismerettel érik el legjobb eredményeiket.



Mivel szó szerint a természet erőivel harcolsz, érdekelne minket, hogy mekkora volt az eddigi legnagyobb hullám amin „lovagoltál”?

A legnagyobb hullám, amelyen életemben lovagoltam, az több mint 5 méteres volt, hiszen az árboc maga 5 méter. Általában 3-5 méterese hullámokkal találkoztam.

A világ melyik részén szeretsz leginkább szörfözni?

Rendszeresen edzek az Atlanti óceánon, a Francia partoknál, Új- Zélandon. Kedvenc helyem a Cocoa Beach (Florida), ahol gyakran kísérnek delfinek. Cápákkal is találkoztam már ausztráliai edzései során: elsuhant a szörfdeszka mellett váratlanul egy nagy árnyék, és az edzőtársam jelezte, hogy ez cápa volt. Nagyon megijedtem, fel sem tudtam fogni először.

Sok tévhit él a szörfözéssel kapcsolatban, leginkább az, hogy csak férfiak űzik ezt a sportot. Szerinted mennyire vannak a nők elismerve ebben a sportágban?

Több férfi van, mint nő a széllovasok között, de magas a nők szakmai felkészültsége (nézzük pl. a szaltós versenyeket).

A sporton kívül, még mit teszel az egészséges-életmód érdekében?

Az állóképesség egy sportoló számára nagyon fontos. Ezért kell arra odafigyelni, hogy ne használjunk doppingszereket. Az étkezésre tudatosan odafigyelek. Édesanyám pár éve elhunyt, így édesapámmal és öcsémmel élek együtt. Sokszor főzök, illetve a családban is ráneveltem a fiúkat az egészséges táplálkozásra.

Miért vállaltad el, hogy támogatod az Egészség Hídja Összefogás Egyesületet?

Célom, hogy a fiataloknak és mindenkinek felhívjam a figyelmét arra, hogy fontos a megelőzés, a tudatos egészséges életmód. Tudatosan kell mindent annak érdekében megtenni, hogy megelőzzük a bajt.

Milyen tervekkel indulsz a 2009/2010-es évadnak?

Az élsport mellett szeretném megalapozni az egzisztenciámat a civil életben, nagy álmom egy szörfiskola megnyitása. Ezen kívül hamarosan megkezdem a felkészülést a szeptemberi, angliai világbajnokságra.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja