SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

8 képesség, amelyre a versenysport tanítja a gyereket

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-07-26
Sok szülő idegenkedik attól, hogy versenysportra engedje a gyermekét. Mégis érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, a rendszeres, komolyan vett sport ugyanis olyan jellemvonásokat alakít ki már egészen fiatal korban, amelyeket máshonnan nem biztos, hogy megtanulhat a gyerek.
8 képesség, amelyre a versenysport tanítja a gyereket

1. Csapatszellem:

Közös célért küzdeni, és önmagunkat háttérbe szorítani olyan képesség, amely sokszor a felnőtteknek is nehézséget okoz. A csapatsportban nincs helye az önzőzésnek és a személyes ellentéteknek: a siker és a kudarc egyaránt közös lesz.

 

2. Kockázatvállalás:
 

Az osztálytársak lenyűgözve figyelik a sportoló gyerek fizikai képességeit: csodálat tárgya, ahogyan cigánykerekezik, amilyen gyorsan fut vagy úszik. Minderre azért van lehetősége, mert az edzésen a teljesítőképessége végző határáig jut el. Megtanulja, hogy arra is képes, amit korábban el sem tudott volna képzelni magáról. A túlzott óvatosság nem célravezető tulajdonság a versenysportban, ezért a gyerek hamar rájön, hogy ha sikert szeretne elérni, kockáztatnia kell, és ezt a hozzáállást később az élete egyéb területein is jól fogja tudni kamatoztatni.

 

3. Tekintélytisztelet:


Főleg fiúk esetében szokott problémát okozni, hogy nem igazán van olyan férfi a családjukon kívül, akire felnézhetnek. (Néha még ott sem). Pedig szükségük lenne egy olyan külső példaképre, akinek az elismerése sokat jelent számukra. A férfiedzőkre a fiúk is felnéznek, az utasításait ritkán kérdőjelezik meg. Ha hallottál már kisfiút boldogan áradozni arról, hogy az edzője megdicsérte vagy kezet fogott vele, nem vonod többé kétségbe, hogy a jó értelemben vett tekintélytiszteletre a mai gyerekeknek is nagy szükségük van.


4. Kudarctűrő képesség:


Egy versenyen csak egy győzhet – ez azt jelenti, hogy a többiek bizonyos értelemben veszítenek. Nagyon fontos, hogy a gyermek mindezt emelt fővel tudja kezelni. Egy vesztes meccs vagy kevésbé jól sikerült verseny után az edző pozitív szavakkal beszél arról, ami jól ment, és arról ahol még szükség van a fejlődésre. A fiatal így hamar megtanulja, hogy a kudarc csak egy újabb lehetőség a fejlődésre, és nem a vereség utáni frusztráció, hanem a jövőbeli nagyobb siker lehetősége keríti hatalmába.


5. Fegyelem:


Gyarmati Andrea, a híres úszó és gyermekorvos szerint nagy hibát követ el a szülő, ha a fáradt gyermekének puszta szeretetből vagy sajnálatból megengedi, hogy kihagyja az edzést. A sport megtanít arra, hogy a fáradtság, és a „nincs kedvem” nem kifogás a feladatok kihagyására. Éppen ezért a sportolók hozzáállása a napi időbeosztáshoz és a munkához jelentősen eltér a nagy átlagtól, mégpedig pozitív irányban.


6. Tisztességes küzdelem:


Versenyzéskor alapvető a sportszerűség, a fair play. A gyerekek nagyon hamar megtanulják, hogy az ellenfél kiismeréséhez elengedhetetlen az erősségei tisztelete. Hamar rájönnek arra is, hogy csalásnak nincs helye – egyrészt úgyis kiderül, másrészt örömet sem okoz az így szerzett győzelem.


7. Kitartás:


Nincs az az őstehetség, aki már rögtön a kezdetekkor látványos sikereket érne el. Az eredményt csak a sok gyakorlás és küzdelem fogja meghozni. A gyermek számára természetes lesz, hogy nem várja a sült galambot, hanem keményen megdolgozik minden apró eredményért.


8. Sikerélmény:


Nem minden gyerek sikeres az iskolában, és ennek nem feltétlenül az az oka, hogy buta – lehet, hogy egyszerűen nem fér be a keretek közé. Számtalan esetben fordul elő, hogy a tanítók által „leírt”, rossznak tartott gyerekek valósággal szárnyalnak, amikor a pályára lépnek. A sport segít az egyébként negatívnak tartott tulajdonságok – például az agresszió – helyes mederbe terelésében is azáltal, hogy az erőszakos viselkedést küzdőszellemmé alakítja.

Te sportoltál gyerekkorodban? Előnyöd vagy hátrányod származott belőle? A saját gyerekedet hagyod versenysportolni?

Kapcsolódó cikkeink:

Sportolás gyerekkorban - hogyan döntsük el, melyik sport a legjobb gyermekünk számára?

Hol marad gyerekeink életéből a mozgás, a sport - ami eddig természetes volt?

Egyél úgy, mint egy bajnok! Utánpótláskorúak táplálkozása

A sport, mint a kamaszok védőpajzsa (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Asztma és sport - kevesebb tünet, jobb életminőség

Kép: luvmybry / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja