A zöld tea dicsérete
Singola Edit [cikkei] - 2008-08-05
Nyáron is kitűnően frissít a tea, főleg a zöld változata, amelyik még az egészséget is támogatja: segít a rák megelőzésében, mellékhatások nélkül élénkít, javítja a koncentrációt...
A tea titokzatos, kiismerhetetlen, különös ital. Serkent és csillapít, erőt ad és belső nyugalmat. A tea a teacserje leveleiből készülő élvezeti szerek egyike. A levelek alkaloidokat (koffein, teofillin), csersavat és illóolajat tartalmaznak.
Három fő teafajta létezik: a zöld, oolong és a fekete tea. Utóbbi kettő ugyanarról a növényről származik csak a feldolgozásuk módja más. A feldolgozás általában már az ültetvényeken megtörténik, miután leszüretelték a leveleket. A zöld tea friss leveleit rövid ideig vasedényben gőzölik, pirítják és szárítják, sodorják. Az oolong átmenet a zöld és a fekete teák között, sárgás narancssárga színű. A fekete teába fonnyasztás után bizonyos virágfajtákat kevernek például jázmin, bergamott.
A zöld tea egészségesebb, mint más fajták. Élénkít, ezért kávé helyett sokkal jobb ezt fogyasztani, mivel fokozatosan és kíméletesen fejti ki hatását a benne lévő koffein.
A zöld tea fogyasztásának kultúrája a kínaiaknál és japánoknál jelentős. A japán teaszertartásról érdemes egy kicsit többet tudni. A tea a VII. században honosodott meg Japánban, és kezdetben gyógyszerként használták a test és szellem frissítésére a buddhista papok. A teaszertartás rendeltetése a társas összejöveteleken túl az volt, hogy a „tea útján” belső nyugalmat szerezzen az ember.
A csanoju, vagyis a teaszertartás a megtisztulás, a természettel való azonosulás, a valódi szépség, egyszerűség, csend és nyugalom, a kecsesség élvezete, az áhítatos elmerültség elérését tűzte ki célul. A japánok egész életére hatással van a teaszertartás. A ceremóniát gésák végzik, a részleteket külön iskolában tanulják. A meghívottak napokig készülnek. Az öt-hat vendég pontosan érkezik a helyszínre, majd egy fahídon vonulnak be, amely azt szimbolizálja, hogy a napi élet bajait a hátuk mögött hagyják. A fogadóhelyiségben művészi tárgyakban gyönyörködnek, míg a házigazda meghajlással jelzi, hogy kezdődik a szertartás. Ezután egy kis fahídon átmennek a kerten, közben a kertművészet csodáit tekintik meg, és ezáltal megtisztulnak. A szertartás egy kis házban történik, ahova egy félmagas ablakon keresztül kell bemászni. A szobában ételeket szolgálnak fel. Majd egy gong jelzi, hogy kezdik a teavíz forralását. Amíg a víz felforr, csendben ülnek és meditálnak. A vízben habosra keverik a zöld teaport. A házigazda ízleli meg elsőként, majd a csészét kézről kézre adják, és a fenséges italt dicsérik. Valójában a teaivás szimbolikus. A ceremónia az elmélyülést szolgálja, rendeltetése az, hogy az ember kapcsolatot találjon a természettel, elmélkedése során pedig harmóniába kerüljön a világgal. Egy csésze zöld tea kortyolgatása közben az utóbbit mi is megtehetjük.
Ha csanojut nem is rendezünk, de zöld teát nyugodtan fogyasszunk, sőt ajánlatos minden nap inni egy csészével, mert amellett, hogy frissít és segíti a koncentrációt, zsíroldó hatással is rendelkezik, valamint jónak bizonyul a fogszuvasodás és a rák megelőzésében.
Három fő teafajta létezik: a zöld, oolong és a fekete tea. Utóbbi kettő ugyanarról a növényről származik csak a feldolgozásuk módja más. A feldolgozás általában már az ültetvényeken megtörténik, miután leszüretelték a leveleket. A zöld tea friss leveleit rövid ideig vasedényben gőzölik, pirítják és szárítják, sodorják. Az oolong átmenet a zöld és a fekete teák között, sárgás narancssárga színű. A fekete teába fonnyasztás után bizonyos virágfajtákat kevernek például jázmin, bergamott.
A zöld tea egészségesebb, mint más fajták. Élénkít, ezért kávé helyett sokkal jobb ezt fogyasztani, mivel fokozatosan és kíméletesen fejti ki hatását a benne lévő koffein.
A zöld tea fogyasztásának kultúrája a kínaiaknál és japánoknál jelentős. A japán teaszertartásról érdemes egy kicsit többet tudni. A tea a VII. században honosodott meg Japánban, és kezdetben gyógyszerként használták a test és szellem frissítésére a buddhista papok. A teaszertartás rendeltetése a társas összejöveteleken túl az volt, hogy a „tea útján” belső nyugalmat szerezzen az ember.
A csanoju, vagyis a teaszertartás a megtisztulás, a természettel való azonosulás, a valódi szépség, egyszerűség, csend és nyugalom, a kecsesség élvezete, az áhítatos elmerültség elérését tűzte ki célul. A japánok egész életére hatással van a teaszertartás. A ceremóniát gésák végzik, a részleteket külön iskolában tanulják. A meghívottak napokig készülnek. Az öt-hat vendég pontosan érkezik a helyszínre, majd egy fahídon vonulnak be, amely azt szimbolizálja, hogy a napi élet bajait a hátuk mögött hagyják. A fogadóhelyiségben művészi tárgyakban gyönyörködnek, míg a házigazda meghajlással jelzi, hogy kezdődik a szertartás. Ezután egy kis fahídon átmennek a kerten, közben a kertművészet csodáit tekintik meg, és ezáltal megtisztulnak. A szertartás egy kis házban történik, ahova egy félmagas ablakon keresztül kell bemászni. A szobában ételeket szolgálnak fel. Majd egy gong jelzi, hogy kezdik a teavíz forralását. Amíg a víz felforr, csendben ülnek és meditálnak. A vízben habosra keverik a zöld teaport. A házigazda ízleli meg elsőként, majd a csészét kézről kézre adják, és a fenséges italt dicsérik. Valójában a teaivás szimbolikus. A ceremónia az elmélyülést szolgálja, rendeltetése az, hogy az ember kapcsolatot találjon a természettel, elmélkedése során pedig harmóniába kerüljön a világgal. Egy csésze zöld tea kortyolgatása közben az utóbbit mi is megtehetjük.
Ha csanojut nem is rendezünk, de zöld teát nyugodtan fogyasszunk, sőt ajánlatos minden nap inni egy csészével, mert amellett, hogy frissít és segíti a koncentrációt, zsíroldó hatással is rendelkezik, valamint jónak bizonyul a fogszuvasodás és a rák megelőzésében.
Családinet hozzászólások:
Következő hír
Amit eszel, az vagy?
LEGOLVASOTTABB
5 étel, ami pajzsmirigy-alulműködést okozhat
Sok olyan növényi élelmiszert ismerünk, amelyet egészségesnek tartunk, de kockázatos molekulákat tartalmaz, amelyek felboríthatják a hormonális és anyagcsere-egyensúlyt. A pajzsmirigyhormon kritikus fontosságú a szervezet szinte minden sejtjének anyagcseréjéhez, és kritikus fontosságú az agy megfelelő fejlődéséhez a korai életben. Azoknál az embereknél, akik nem jutnak elegendő fehérjéhez vagy jódhoz az étrendjükben, nagy a golyva kialakulásának kockázata.
Egy sima megfázásnak hitték – kórház lett a vége a babánál: itt az RSV
Az RSV gyorsan és könnyen terjed, eleinte enyhének tűnő tünetekkel jelentkezik, ám néhány nap alatt súlyos légzési nehézségekhez, tüdőgyulladáshoz vagy akár bronchiolitishez is vezethet - és gyakran pont akkor súlyosbodik, amikor a szülő már megnyugodna, hogy "csak egy kis nátha volt"
Szülinapja után maradt árva a négyéves kislány: szüleire a fürdőkádban találtak rá
Brazíliában, São José városában egy négyéves kislány árván maradt: szülei közvetlenül születésnapja után hunytak el a fürdőkádban.
Ma 83 éves Halász Judit színésznő és énekesnő, generációk nagy kedvence
83 éve ezen a napon, 1942. október 7-én született Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, érdemes művész, valamint a Halhatatlanok Társulatának tagja, aki örökre beírta nevét a magyar kultúra történetébe.
Éjszakai óvodát indítottak Terézvárosban
Terézvárosban új, családbarát program indult: havi egyszer az óvodák este hat és másnap reggel fél kilenc között ?éjszakai üzemmódra? váltanak. Az első alkalom sikeres volt, a szülők örülnek, a gyerekek kalandos élményekkel gazdagodtak ? de milyen kihívásokkal és kérdésekkel járhat ez az újítás?













Közösségi hozzászólások: