SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekkel a konyhában - a következőket próbáld ki!

Edina Dózsa [cikkei] - 2020-06-12
A közös étkezések öröménél talán csak az azt megelőző főzés élvezete lehet nagyobb, ha együtt csináljuk a gyerekekkel. Nem ajánlom, hogy ilyen esetben a recept alapos követését és a minél precízebb munkát tűzzétek ki célul, mert a társas főzésnek nem ez az elsődleges célja. Azonban minden korosztálynak lehet a saját képességéhez és érdeklődéséhez illeszkedő feladatot adni és élvezni az együtt töltött időt.
Gyerekkel a konyhában - a következőket próbáld ki!


Felkészülés

Lélekben azért arra készülj, hogy ez más lesz, mint amikor egyedül, vagy esetleg a férjeddel álltok a tűzhely mellett. Sok türelemre lesz szükséged és elegendő időre, úgyhogy ne a vendégség előtt álljatok neki az első közös főzésnek, és ne is akkor, ha sietve kell valamit összedobni. Legyen ez egy laza délelőtti program, amikor lesz idő utána még összetakarítani, mert hogy ez most nagyobb rendetlenséggel fog járni, mint korábban, az biztos. De szórakozásnak is remek lesz, és tanulásnak sem utolsó.


Mi legyen az étel?

A legjobb, ha ezt együtt választjátok ki. Ha adsz a gyerekeknek max. 2-3 választási lehetőséget, amit már előre jól átgondoltál, és minden nehézség nélkül el is tudtok készíteni, és ő dönhet, már nagyobb kedvel áll majd a pult mellett.


Bátran vond be a totyogókat vagy ovisokat is!

A gyerekek kíváncsisága nem kerüli el a konyhát sem. A kisebbek esetében a zöldség-, vagy gyümölcs megmosásával együtt járó pancsolás azonnal a kedvenc foglalatosságok közé emeli a főzést. Emellett ők már tudnak gyúrni, így a tészta készítésébe, formázásba is be tudjuk őket vonni. Ilyen például a bab- vagy borsóleves csipetkével.

(Olvasd el ezt is: Ízletes és egészséges tavaszi levesek - 1.rész)

Aztán ügyes kezű ovisok a muffin alapanyagok összekeverése mellett, már a kapszliba töltésben is tudnak segíteni. Itt nehéz lesz nem beleszólni, belenyúlni, csak folyamatosan törölgetni a kicsöppenő tésztát.

Ahol pedig ránk szinte semmi szükség nincs, gyermekkorunk első saját süteménye, a kókuszgolyó. Amióta együtt csináljuk, már a hozzávalók listáját is fejből mondják a gyerekek.


Nagyobb ovisokkal vagy kisiskolásokkal már egyszerűbb a helyzet

Itt már nem kell annyira félni az eszközök használatától sem. Ügyes ovisok vajazó késsel gombát, vajat, sajtot, iskolások pedig rendes késsel már szinte bármit tudnak vágni, aprítani.

Óvodások repdesni fognak az örömtől, ha bevonod őket a palancsinta készítésébe. Segíthetnek összekeverni az alapanyagokat, és azután a töltés is lehet az ő feladatuk. Ugyanígy a rakott krumpli összerakásában is nagyon jól szerepelhetnek. Sose felejtsd el megdicsérni őket!

Kisiskolások, kézügyességüktől függően remek partnerek lehetnek egy jó kis lecsó elkészítésében, vagy velük akár egy sajtos pogácsa is készülhet. Keverhetnek, nyújthatnak, sajtot reszelhetnek, simán meg tudják csinálni a pogácsa kiszaggatását és a tetejére is rakhatják a sajtot. Hidd el, semmi bajuk nem lesz a pogácsáknak, ha picit közelebb kerülnek egymáshoz, mint ahogy te csinálnád!

(Ez is érdekelhet: 10 pénztárcakímélő lecsó recept a szezonra)


Tinédzserek a konyhában

Ha sikerült megszerettetnünk a sütés-főzést a gyerekekkel, akkor tizenéves korukra már magabiztosan mozognak a konyhában. Reggelit, könnyebb ételeket akár egyedül is el tudnak készíteni, ha akarnak, hisz ennek az időszaknak a középpontjában legritkább esetben áll a konyha.

Találhatunk azonban nekik is érdekes elfoglaltságot, ha például bográcsban főzünk velük, ahol nem csak a főzés, de a tűzrakás is már egy kihívás lehet.

(Receptekért kattints ide: Sütés-főzés a szabadban)

És ha mindenképp szeretnénk velük egy kicsit hosszabb időt is együtt tölteni, akkor jöhet az ő kedvencük is, a hamburger!

Az ételkészítés azonban nem csak a produktumról szól. Azon kívül, hogy időt töltünk a gyerekekkel, az ő étkezési szokásaikat is alakíthatjuk. Sok alapanyaggal ismerkedhetnek meg, amit egyébként nem biztos, hogy megkóstolnának. Megtapasztalhatják, hogy hogyan változik az étel textúrája a sütési-főzési fázisokon keresztül, és hogy mennyi munka van egy-egy fogás elkészítésével.

Akiket picit nehezebb meggyőzni, hogy csatlakozzanak hozzátok a konyhában, azokkal érdemes lehet egy gyerekeknek szóló szakácskönyvet fellapozni, vagy tematikus youtube csatornák videóit nézni, ahol nem csak felnőttek főznek, hanem gyakran már 7-9 éves gyerekek is profikat megszégyenítő fogásokat tudnak elkészíteni, ezzel is kedvet csinálva másoknak.

Csak az első lépés megtétele lehet nehéz, ha már elkészült az étel, azt bizony sokkal jobb étvággyal fogyasztják, hisz az ő munkájuk is benne van.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Evgeny Atamanenko / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja