A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Húsvéti mézes tojás

- 2013-03-25
Háromgyerekes anyuka lévén több lépésben szoktam mézeskalács tojásokat készíteni, hogy ne fogyjon el a türelmem, és szép legyen az eredmény is.
Húsvéti mézes tojás

Húsvéti mézes tojás

Először elkészítem a tésztáját: 50 dkg lisztet, 25 dkg mézet, 15 dkg porcukrot, 2 tojás sárgáját, 1 egész tojást, 2 dkg sütőport, 10 dkg lágy olvasztott margarint, néhány csepp citromlevet, ízlés szerint fahéjat és szegfűszeget egyszerre bármilyen sorrendben beleteszek egy tálba és készre gyúrom. Nekem ez a recept kellemesen könnyedén összeáll, ha túl lágy pici lisztet, ha túl kemény pici olvasztott margarint adok még hozzá.
Ezt a lépést általában este teszem meg és már nem vacakolok tovább, hanem folpackba tekerem, hűtőbe teszem és amikor újra "van időm" folytatom. Kitartóak folytathatják azonnal.


Következő lépésként kinyújtom kb. 2-3mm vastagra a tésztáját, és tojásokat szaggatok belőle. Ehhez egy teljesen egyszerű alumínium kerek pogácsaszaggatót használok, csak előtte megrongálom kicsit, hogy oválisabb legyen. 180 fokos sütőben 3-5 perc alatt szép világosbarnára sülnek. Ilyenkor melegen puhák, azonban ahogy kihűlnek megkeményednek. Pánikra nincs ok, 2-3 nap alatt kamrában lefedés nélkül közepesen "lágyra" finom mézeskalács állagra puhulnak. Nálunk ezt az állagot szegénykék csak akkor érik el ha dupla vagy tripla adagot sütök, akkor talán még marad addigra is.

Harmadik lépésben bármikor nekiláthatsz a díszítésnek.
Egy tojásfehérjének kb. csak a felét szoktam habbá verni, közben adagolom hozzá a porcukrot amíg kenhetően kemény nem lesz. Sima nylon zacskóba teszem, az egyik sarkát levágom,így díszítek. Igyekszem minden évben új mintákat kitalálni... hát mikor, hogy sikerül

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja