Palacsinta tészta tejjel
Hozzávalók:
· 100 g liszt
· 3/8 l tej
· 3 tojás
· 2 evőkanál margarin
· 1 késhegynyi só
· olaj
Megolvasztjuk a margarint, majd a tejjel, liszttel és a sóval csomómentesen elkeverjük, és fél órán át hűvös helyen állni hagyjuk. Kevés olajt öntünk a palacsintasütőbe, majd közepes hőfokon addig melegítjük, amíg a belecsöppentett tészta nem serceg. Ekkor egy merőkanálnyi tésztát öntünk bele, és megforgatjuk a serpenyőt, hogy a tészta egyenletesen szétterüljön. Nagyjából egy perc után megfordítjuk, és a másik oldalát is készre sütjük.
Sajtos, spenótos töltelék
Hozzávalók:
· 500 g párolt, vagy kiolvasztott mirelit spenót
· 125 g sajt
· 225 ml tejszín
· 50 g margarin
· 40 g liszt
· 1 késhegynyi bors
Közepes méretű lábasban, mérsékelt lángon megolvasztunk 50 g margarint, beleteszünk 40 g lisztet és egy késhegynyi borsot, majd lassanként hozzáöntjük a tejszínt. Gyenge hőfokon, kevergetve főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. Ezután a spenótot és a sajtot elvegyítjük benne, és kevergetve addig forrósítjuk, amíg a sajt meg nem olvad. A kész tölteléket rákenjük a palacsintákra, és feltekerjük őket.
Húsos palacsinta
Hozzávalók (a palacsinta mennyiségének megfelelő adagban):
· darált hús
· bazsalikom
· zöldhagyma
· oregano
· só
A darált húst pörkölthöz hasonlóan elkészítjük, ízlés szerint sózzuk, és megízesítjük oreganoval, bazsalikommal, zöldhagymával. Az elkészült mártással megkenjük a palacsintákat, majd kétszer félbehajtjuk. A tetejére önthetünk tartár mártást, illetve reszelhetünk rá parmezán sajtot.
Túros palacsinta
Hozzávalók:
· 250 g juhtúró
· kisebb csokor snidling
· 2-3 gerezd fokhagyma
· 5 szelet Bacon szalonna
· só
· bors
A Bacon szalonnát kockákra vágjuk és vajon megpirítjuk, majd az apróra vágott snidlinggel, az összetört fokhagymával és juhtúróval összekeverjük. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.
Gyümölcsös palacsinta
Hozzávalók:
· 1 csomag puding
· néhány szem idénygyümölcs
· méz
· 1-2 dl natúr joghurt
· fél liter tej
A pudingot megfőzzük, és megkenjük vele a palacsinta tésztát. A gyümölcsöket turmixgépben elkeverjük a joghurttal, és a mézzel. A kész palacsintát megkenjük a pudinggal, majd kétszer félbehajtjuk, végül megöntözzük a joghurtos gyümölcskrémmel. Hidegen fogyasztható, tejszínhabbal, csokoládé reszelékkel díszíthető.
Variációk palacsintára |
MEGOSZTOM A FACEBOOKON! |
Kapcsolódó cikkek:
A gyermekek kedvence a házilag készült gabonapehely
Egyre több család reggelijének elmaradhatatlan része a tápanyagokban gazdag, percek alatt elkészíthető gabonapehely. Zsírszegény tejjel, friss, vagy aszalt gyümölccsel igazi ínyencség lehet a gyerekeknek. Egészséges, ha kevés cukrot sok vitamint tartalmaz, ezért is a vásárlásnál érdemes körültekintőnek lennünk. Amennyiben biztosra akarunk menni saját magunk is elkészíthetjük.
Kekszet is süthetsz az év gyógynövényével!
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2018-ban a levendulát választotta az Év Gyógynövényének. A levendula kedvező hatásairól és gasztronómiai felhasználásáról Rajcsik Enikőt, a Budai Allergiaközpont dietetikusát kérdeztük.
5 érdekesség a Focaccia di Reccóról Olasz sajtos lepény a mamma konyhájából
A focaccia egy hagyományos olasz sajtos lepény, amely évszázadok óta megtalálható a tüzes déliek étkezőasztalán. Mivel elkészítése rendkívül egyszerű, ezért a közelgő borozgatós nyárestéken mi is meglephetjük barátainkat ezzel az ízletes fogással, a siker garantáltan nem marad el. A receptet és a focacciával kapcsolatos érdekességeket egy vérbeli olasz, Simone Marcedula, a Trattoria Gusto étterem séfje árulja el.
Számít egyáltalán, hogy mikor van szezonja a zöldbabnak?
A szupermarketek kínálatának köszönhetően ma már egyre kevesebben tudják, hogy a zöldségek és gyümölcsök melyik szezonban teremnek. Sokan nem tudnak vagy nem szeretnek főzni, a készételek fogyasztása rohamosan emelkedik. Számít egyáltalán, hogy mikor van szezonja a zöldbabnak? Ha a természet kedvelője vagy, szereted az ízeket, illetve szeretsz jókat enni akkor szeretettel nyújtjuk át neked Hémangi új szakácskönyvét és DVD-jét.
Empanada
Az empanada (ejtsd: émpánádá) az Argentinok nemzeti étele, ami inkább Dél-Argentínában terjedt el, és az egyik legtipikusabb, legtöbbet fogyasztott étellé vált náluk. Nekem az egyik barátnőm készítette el először ezt az ételt nyáron, aki Amerikában él és ő kint leste el egy argentin ismerősétől. Rögtön az egyik kedvenc ételem lett és már én is sok ismerősömmel, barátommal megszerettettem, mert azóta szinte nem telik el hét, hogy el ne készítsem. Kicsit igaz már módosítottam az eredeti recepten.
Pizza - A legjobb receptek
Ez az egyedi tervezésű pizzásdoboz 30 receptet tartalmazó szakácskönyvet rejt, amely sikeres sütést, finom ízeket és jó hangulatot garantál.
Gyors és nem-mindennapi receptek
Éhes a család, de kipróbálnál valami mást, valami számodra szokatlant? Hajrá! Rajtunk nem múlik...
Hogyan készülnek a tojáscsövek?
Íme a megfejtés, hogyan kell elkészíteni a bárányterrinben látható édes kis tojáscsövecskéket. A trükk egyszerű és nagyon látványos!