A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Frissítő nyári gyümölcssaláták kánikula idejére

Kercsó Dorottya - 2020-07-30
Ha mást a nagy melegben nem is kívánsz, egy nagy tál gyümölcs akkor is jól fog esni. Most használd ki az alkalmat, mert egy-két hónap múlva már friss gyümölcsből is kevesebb lesz elérhető.
Frissítő nyári gyümölcssaláták kánikula idejére

Feta sajtos görögdinnye

 

Hozzávalók:
 

  • 700 görögdinnye
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 180 g feta sajt
  • 1 csokor friss menta
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • fekete bors ízlés szerint


Elkészítése:

A görögdinnye húsát felkockázzuk. A lilahagymát meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. A fetát összemorzsoljuk. A mentaleveleket letépkedjük a száráról, a nagyobb darabokat kettétépjük. Az egészet mély tálba helyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk egy kevés borssal.

Más változat szerint tehetjük hozzá egy fél citrom vagy lime levét, készíthetjük lilahagyma helyett újhagymával, és tehetünk hozzá pár szem olajbogyót is.



Mézes-citromos szivárványsaláta

 

Hozzávalók:
 

  • Minél több színes gyümölcs: eper, málna, kivi, áfonya, szőlő, mandarin, banán, ananász, stb.
  • 4 evőkanál méz
  • 1 darab citrom vagy lime


Elkészítése:

A gyümölcsöket az áfonya kivételével felkockázzuk. A citromot alaposan megmossuk. A mézet egy kis tálban összekeverjük a citrom levével és reszelt héjával. Az öntetet közvetlenül tálalás előtt adjuk a salátához úgy, hogy egyenletesen vonja be.


Vaníliás nyári gyümölcssaláta


Hozzávalók:
 

  • 2 deci 100 százalékos narancslé
  • 1 deci citromlé
  • 3 evőkanál barna cukor
  • fél teáskanál reszelt narancshéj
  • fél teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • gyümölcsök ízlés szerint: ananász, eper, kiwi, banán, narancs, áfonya, szőlő


Elkészítése:

A narancs és a citrom héját és levét a barna cukorral forró serpenyőbe öntjük, majd közepes lángon öt percig kevergetjük, amíg besűrűsödik. A tűzről lehúzva belekeverjük a vaníliakivonatot, és hűlni hagyjuk.

A gyümölcsöket felaprítjuk, és egy nagy tálban egymásra rétegezzük. Leöntjük a szósszal, és hűtőben 3-4 órát állni hagyjuk, amíg az ízek összeérnek.


Mojito saláta (alkoholmentes)

 

Hozzávalók:
 

  • 4 bögre felkockázott görögdinnye
  • 15 dkg áfonya
  • 15 dkg málna
  • 50 dkg eper
  • 1 csokor friss menta
  • fél deci citromlé
  • 3 evőkanál porcukor

Elkészítése:

A saláta jellegzetességét a mojito koktél meghatározó alapanyagai, a menta és a citrom együttese adják.

A görögdinnyét és az epret felvágjuk, az áfonya és a málna maradhat egészben. Nagy tálba öntjük őket, és megszórjuk felaprított mentalevéllel. Egy kisebb tálban összekeverjük a citromlevet a porcukorral, és a gyümölcsökre öntjük. Hűtőszekrényben pihentetjük 10-15 percig.



Gyümölcssaláta narancsos-mákos öntettel


Hozzávalók:
 

  • 1 kg eper
  • 50 dkg szőlő
  • 6 mandarin
  • 1 bögre áfonya
  • 1-2 alma
  • 1 banán
  • esetleg ízlés szerint kivi, málna, szeder, ananász
  • 4 evőkanál folyékony méz
  • 1 nagy citrom leve (kb. negyed bögre)
  • 1 közepes narancs leve (kb. negyed bögre)
  • fél teáskanál darálatlan mák
  • 1 csokor friss menta (elhagyható)


Elkészítése:

Kifacsarjuk a narancs és a citrom levét, és addig keverjük a mézzel, amíg teljesen feloldódik. Hozzáadjuk a mákot.

Az epret felvágjuk, a mandarint meghámozzuk és szeletekre bontjuk, a szőlőszemeket is félbevághatjuk. A banánt és az almát utoljára, közvetlenül az öntet hozzáadása előtt tisztítjuk meg és aprítjuk fel, különben megbarnulnak. Az öntetet egyenletesen osztjuk el a gyümölcsök tetején.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: silviarita / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja