A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hűsítő játékötletek

Somodi Eszter - 2010-07-12
Minden gyerek szeret vizet fröcskölni, vízben pancsolni, a vízzel játszani. Oly sokszor kell évközben rájuk szólni, hogy vigyázzanak, nehogy vizesek legyenek, nehogy megfázzanak, de most a nagy kánikulában, engedjük őket bátran játszani a vízzel, a jéggel!
Íme néhány ötlet:
Hűsítő játékötletek


Jégbe fagyott kincsek

Jégbe fagyott kincsek

Rakjunk apró "kincseket" (pénzérme, kavics, gesztenye, műanyag mütyür játékok...) egy fagyasztást tűrő edénybe! Öntsük fel vízzel az edény feléig, és tegyük be a fagyasztóba! Ha teljesen megfagyott, rakjunk rá még kincseket, ismét engedjük fel vízzel, és tegyük vissza a fagyasztóba! (Azért jó, ha legalább két rétegben fagyasztjuk, mert így a jégtömbnek nem csak az alján lesz az összes kincs.) Ha ez a réteg is teljesen megfagyott, borítsuk ki az edényből egy kis kádba, lavórba! Készítsünk oda még: egy másik edénybe langyos vizet, vízipisztolyt, locsolókannát, kiskanalat és már kezdődhet is a kincsvadászat! A gyerekeknek meg kell próbálniuk kiszabadítani a kincseket a jég felolvasztásával.

 

Jégbe fagyott virágok
 

A muffinsütő mélyedéseibe tegyünk egy-egy szép nagyobb, vagy több apró virágot. Ha a Jégbe fagyott virágokmegfagyott virágokat fel is szeretnénk akasztani, ne felejtsünk egy kis szalagot, vagy zsinórt is a mélyedésekbe illesztgetni. Utána mehet a fagyasztóba. A végeredményt egyrészt lehet csodálni, másrészt forró nyárestéken a gyerekek fürdőjébe tenni fürdés közben, vagy a kerti pancsolóban nézni, hogyan szabadul ki virágunk jégköpenyéből. Kedves rítus lehet, hogy mikor felakasztjuk a kertben a befagyott virágokat, kívánunk valamit. Ha sikerül elkapnunk a virágot, mielőtt a jégből kiolvadva a földre esne, teljesülni fog a kívánságunk!


Akadálypálya

A kertben készítsünk a gyermekünk életkorának megfelelő akadálypályát! Például: végig kell egyensúlyozni egy deszkán, föl-le kell lépkedni ládákra, bójákat kell kerülgetni, átmászni egy asztalon, átkúszni az asztal alatt stb. A nehezítés itt annyi, hogy minden gyerek kap egy vízzel teli poharat, és azt a kezében tartva kell teljesíteni a pályát! Kinek marad több víz a poharában a pálya végére?


Töltsd tele!


Töltsd tele! - nyári vizes játék gyerekeknekEgy kicsi pohárba tegyünk bele egy ping-pong labdát! Megadott távolságból kell egy szórófejes vízpermetezővel annyi vizet a pohárba spriccelni, hogy a pohár megteljen, és ezért a ping-pong labda kiússzon a pohárból. Ha ketten játsszák, nagyon izgalmas verseny, hogy kinek a labdája úszik ki előbb. Forró nyári napon, ha több gyerek összegyűlik úgy is nagyon vicces és frissítő, hogy a gyerekek párba állnak, és a pár egyik tagja tartja a kezében a poharat, a másik spriccel. Biztosan nagy visongás lesz!

Vitorlás hajó üditős dobozból


Vitorlás hajó üdítős dobozból

Ragasszuk be az üres üdítős dobozunkon azt a lyukat, ahová a szívószálat szúrtuk! Papírból vágjunk ki vitorlát és díszítsük kedvünkre. Szúrjunk át a dobozon egy hurkapálcát úgy, hogy alul kilógjon! Szigetelőszalaggal rögzítsük a vitorlát a hurkapálcához! Ha kedvünk van, zászlóval díszíthetjük! Ha szeretnénk, hogy a zászló strapabíróbb legyen, vonjuk be öntapadós fóliával! Kezdődhetnek a vitorlásversenyek, a tengeri csaták…


Vízipisztolyozás

Egy műanyagpalackot félig töltsünk meg vízzel (hogy ne boruljon fel könnyen) a kupakját ne csavarjuk vissza, hanem helyette egy ping-pong labdát tegyünk az üveg tetejére. Azt kell a vizipisztollyal eltalálni és a vízsugárral lelökni az üvegről. Készíthetünk több ilyen célpontot, és akkor lehet versenyezni, hogy kinek sikerül előbb lelökni a labdát.
 

Vízhordók

Játékosonként egy vödröt töltsünk tele vízzel, egy üres vödröt pedig tegyünk le távolabb (a távolság a gyermek életkorától függ). Minden gyermek kap egy műanyag poharat és abban kell áthordania az összes vizet az üres vödörbe. Ki lesz a gyorsabb?

Amennyiben még több játékra vagy kíváncsi, látogass el a www.mindennapraegyjatek.hu oldalra, ahol a fentieken kívül még sok-sok játékötlet, letölthető játék, mese, és érdekes cikk található!

 

indexkép: foter.com

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja